Asperges in de vriezer bewaren

Het is essentieel om te weten hoe u asperges in de vriezer bewaart, te beginnen met wassen, sorteren, blancheren en verpakken. In de laatste stadia van de aspergeteelt moeten boeren ervoor zorgen dat speren worden verwijderd om keverbesmetting te voorkomen. Daarom kunt u de kwaliteit van uw oogst alleen verlengen door de juiste opslagtechnieken voor asperges te kennen.

Zoals bij de meeste gewassen, is de houdbaarheid van asperges cruciaal bij het oogsten. Experts raden zelfs aan om uw vers geplukte speren onmiddellijk te koelen om hun houdbaarheid te verbeteren. Zo verzekert u zich van verhandelbare asperges van goede kwaliteit.

Bedenk dat het telen van asperges niet stopt na het oogsten. De succesvolle groei van asperges moet de consument ook kwaliteitsgewassen opleveren, dus uw inspanningen op de boerderij werpen hun vruchten af. Aangezien langdurige blootstelling aan veldwarmte ook asperges treft, raadpleegt u Krostrade.com voor polytunnelfarming.

Kunnen asperges worden ingevroren?

Asperges kunnen worden ingevroren en invriezen is een opslagoplossing die de langste houdbaarheid biedt. Het is vooral handig voor boeren die tijdens het aspergeseizoen veel stengels oogsten. Dit komt omdat het invriezen van asperges die uit een andere regio worden geïmporteerd, flauw worden en een onsmakelijke textuur hebben.

Door lokaal geteelde asperges in te vriezen, krijgt u malse en heerlijke speren. Houd er echter rekening mee dat dunnere en kleinere stengels achteraf niet dezelfde kwaliteit hebben als dikke stengels. Asperges ter grootte van een potlood zullen het goed doen in de vriezer.

Beste manier om asperges in te vriezen

Asperges bewaren in de vriezer is vergelijkbaar met hoe u andere groenten bewaart. Je wast, sorteert, blancheert en verpakt de speren. Blancheren is een broeimethode of het stomen van etenswaren voordat ze in ijswater of onder koud stromend water worden gedompeld.

Kan ik asperges invriezen zonder ze te blancheren?

Je kunt asperges niet invriezen zonder ze te blancheren, want deze stap is cruciaal om kwaliteitsverlies te verminderen. Als u asperges niet blancheert, zal de kleur, textuur en smaak van uw groenten afnemen. Blancheren zorgt er ook voor dat je vuil en andere micro-organismen van de asperges hebt verwijderd en gedood.

Wat blancheren doet, is dat het de enzymen stopt die de algehele kwaliteit van de stengels tijdens opslag kunnen beïnvloeden. Het vertraagt ​​ook het verlies van voedingswaarde, zoals de aspergevitamines, wanneer je ze invriest. Succes bij het blancheren en bewaren van asperges in de vriezer kan uw groenten een houdbaarheid van 5 maanden geven.

Asperges in de vriezer bewaren

De beste manier om asperges in te vriezen, bestaat uit vijf stappen. Ze omvatten wassen, sorteren, blancheren en verpakken. Het is een eenvoudig proces, maar het is cruciaal om niets te missen. Bij blancheren heb je de mogelijkheid om te blancheren door te koken of te stomen.

Stap 1: wassen

Voordat u asperges invriest, moet u de speren wassen. Plaats de speren onder stromend water totdat u al het vuil verwijdert, vooral aan de uiteinden. Als de groenten echter meer moeten worden schoongemaakt, kunt u de speren in een grote kom met koud water spoelen.

Stap 2: sorteren

Als je klaar bent met het schoonmaken van de speren, is de volgende stap om ze in verschillende batches te sorteren. Als u dit doet, zorgt u ervoor dat ze op de juiste manier worden geblancheerd, zodat ze voldoende bevroren kunnen worden bewaard. Verdeel de speren in kleine, middelgrote en grote speren.

Deze groepen worden samen geblancheerd omdat de grote en dikkere stengels meer tijd nodig hebben om te blancheren. Maar hoe zien grote speren eruit? Als ze hetzelfde formaat hebben als een potlood en een diameter van meer dan 2,5 cm hebben, kun je deze asperges als groot beschouwen.

Snijd ten slotte enkele speren af ​​om ze uniform te maken. Deze stap is niet nodig, behalve wanneer er een merkbaar verschil is in de lengte van de asperges. Onthoud deze batches en bewaar ze dienovereenkomstig.

Stap 3: blancheren

Als u de asperges van tevoren sorteert, weet u hoe lang u elke maat moet blancheren. Voor grote asperges duurt het 4 minuten, voor kleine asperges de helft. Neem echter de tijd om de onderste uiteinden te verwijderen door de speer te buigen voordat u gaat blancheren.

Blancheren door koken

Vul een pan met water en kook een pond asperges gedurende 2 tot 5 minuten. Dit is het gedeelte waar het handig is om de speren in hun maten te scheiden. Als de tijd om is, giet u de geblancheerde asperges af en giet u de speren in het koude water.

De tijd die je speren in het kokende water doorbrengen, zal ook even lang zijn als in koud water. Als u voedsel na het blancheren in koud water legt, stopt het kookproces. Houd een timer in de buurt en laat de speren vervolgens uitlekken met een vergiet.

Blancheren door stomen

Vanaf het woord zelf stoom je de speren in de stoommand. Dek af en stoom volgens de grootte of dikte van de speren. Het kan 3 tot 6 minuten duren voordat de stoom de asperges heeft geblancheerd.

Als je klaar bent, breng je de speren over in koud water. Nogmaals, laat ze in koud water staan ​​zolang ze gestoomd zijn. Laat daarna de speren uitlekken om overtollig water kwijt te raken.

Stap 4: inpakken

Gebruik diepvrieszakjes om de gekoelde en uitgelekte asperges in te pakken. U kunt ook plastic bakjes gebruiken, zolang er geen overtollige lucht in zit. Label de dadels van de stengels per verpakking, zodat je een idee hebt van de houdbaarheid.

Een andere techniek die het vermelden waard is, is om de geblancheerde asperges snel in te vriezen voordat u ze in de zakken of containers doet. Dit is handig als je liever hebt dat de speren niet per keer aan elkaar plakken.

Stap 5: Zet het in de vriezer

Verdeel de speren in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 2 uur in.

Moet je verse asperges in de koelkast bewaren?

Om de versheid te behouden, kunt u verse asperges het beste in de koelkast bewaren. Zet hiervoor een bosje speren in een centimeter water in de koelkast. Net als een boeket in een vaas, asperges in een glas water zetten helpt om het vers te houden.

Hoe bewaar je asperges in de koelkast?

Als uw koelkast vol is, bedek de blootgestelde asperges dan losjes met plasticfolie. Op deze manier absorberen de speren geen geur van binnen. Zodra u merkt dat het water vuil is, vervangt u het gewoon.

Je kunt de speren ook losjes in een geperforeerde groentezak bewaren en in de groentelade met hoge luchtvochtigheid bewaren.

Hoe lang kun je asperges in de koelkast bewaren?

Asperges kunnen tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden, en soms kan het zelfs een week duren. De houdbaarheid wordt echter korter als je het bij andere groenten bewaart. Verse asperges moeten stevig en levendig zijn.

Aan de andere kant, gooi de speren weg als ze zacht en bruin worden.

Behoud de kwaliteit van uw asperges op 36 ° F met een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95%. Anders worden de tips grijs als u ze op 32 ° F bewaart. Integendeel, opslag boven 50 ° F zal de speren taaier maken.

Kortom

Gewassen zoals asperges zijn bederfelijke producten, maar u kunt hun kwaliteit en versheid behouden door ze op de juiste manier te bewaren. Het is essentieel om te weten hoe je asperges in de vriezer bewaart, want op deze manier kunnen de asperges vijf maanden lang van optimale kwaliteit blijven. Houd er echter rekening mee dat u de stengels blancheert op basis van hun grootte en deze stap nooit overslaat voordat u ze invriest.

Als je de asperges maar een week of een paar dagen nodig hebt, kun je ze ook in de koelkast bewaren. Gebruik de groentelade in je koelkast of dompel het bosje speren onder in 2,5 cm water. Onthoud ten slotte dat 36 ° F met een relatieve vochtigheid van 90 tot 95% de beste bewaarcondities zijn voor asperges.