Cilantro voordelen en bijwerkingen

Coriandrum sativum, Chinese peterselie of koriander, is een populair, smaakvol kruid dat in verschillende gerechten wordt gebruikt. Door een nieuw profiel aan recepten toe te voegen, is koriander een bron van voedingsstoffen, antioxidanten, antimicrobiële verbindingen en anxiolytische eigenschappen. Men kan een verband leggen dat koriander kan worden gebruikt voor detox, het verminderen van het risico op kanker, het verlichten van pijn en ontstekingen, het beschermen tegen hartaandoeningen, schimmelwerende effecten, de gezondheid van de huid en het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Verbazingwekkend genoeg kan een plant die we meestal over het hoofd zien, zoveel voordelen en toepassingen hebben. Het zou niet eens omslachtig zijn om je eigen koriander te kweken in apolytunnelfor een gegarandeerde verse aanvoer gedurende het groeiseizoen. Raadpleeg Krostrade.com voor meer informatie over het kweken van uw koriander in een kas.

Wat is koriander?

Cilantro of Coriandrum sativum L is een zacht kruid uit dezelfde familie van wortelen, peterselie en selderij. Het is een populair kruid in verschillende keukens over de hele wereld en wordt gezien in Thaise, Indiase, Chinese, Caribische, Mediterrane, Mexicaanse, Oost-Europese en Noord-Afrikaanse gerechten. Het kan voor sommigen echter verwarrend zijn, omdat koriander door elkaar wordt gebruikt met koriander.

Als eenjarige plant met een droog klimaat is het kweken van koriander gemakkelijk omdat het goed gedijt zonder al te veel vereisten. Hij wordt 90 cm hoog met variërende bladvormen van de basis tot de bloeistengels. De witte tot lichtroze bloemen zijn asymmetrisch en de symmetrische zaadclusters zullen vallen zodra de bolvormige vruchten rijpen.

U kunt gedurende het groeiseizoen in een kas een verse aanvoer van dit kruid krijgen. Plant elke 2 tot 3 weken, met een temperatuur tussen 60 en 80 ° F, want koriander mag niet worden blootgesteld aan extreme vorst of hitte. De late lente is ook het beste seizoen om koriander te kweken.

Zijn koriander en koriander hetzelfde?

Technisch gezien zijn koriander en koriander hetzelfde omdat ze van dezelfde plant zijn. Simpel gezegd, koriander is de bladeren en stengels, terwijl koriander de zaden van Coriandrum sativum is. Niettemin zullen sommige regio’s beide termen gelijk aan elkaar gebruiken, en koriander is zelfs het Spaanse woord voor koriander.

Je kunt koriander omschrijven als delicate groene bladeren die door hun kanten vorm aan peterselie doen denken. Koriander daarentegen zijn kleine, geelachtig bruine ronde zaden met een rand. Koriander heeft een frisse en citrusachtige smaak, en de scherpe smaak verzwakt bij koken.

Hoe koriander te eten?

Koriander kan het beste na het koken worden toegevoegd, omdat de citrussmaak de smaak van het gerecht versterkt. Je kunt de bladeren rauw eten om de smaak te behouden en tegelijkertijd textuur aan het recept toe te voegen. Maar omdat koriander aldehyde bevat, vinden sommige mensen die er gevoelig voor zijn het kruid misschien te sterk voor het gehemelte.

Koriander kan goed gecombineerd worden met andere kruiden en smaakversterkers zoals limoen, basilicum, chili en knoflook. Het werkt ook het beste in marinades, saladedressings, guacamole, salsa, pasta, sandwiches, soepen en stoofschotels. Je kunt ervoor kiezen om de dunne stengels aan de bladeren te gebruiken om ook wat textuur toe te voegen.

Koriander wordt vaak gedroogd gegeten, terwijl koriander het beste vers wordt gegeten.

Wat zijn de voordelen van koriander?

Cilantro zit boordevol voedingsstoffen, antioxidanten, antimicrobiële verbindingen en anxiolytische eigenschappen. Ze spelen verschillende rollen in de verschillende processen van de lichaamssystemen. Omdat dit kruid een goede bron is van het volgende, opent koriander ook verschillende medicinale toepassingen om het lichaam te onderhouden en te beschermen tegen ziekten.

Voedingsstoffen

De bladeren leveren 6% koolhydraten, 3% eiwit, 5% vitamine A en 2% vitamine C van de dagelijkse waarden. Koriander is ook een goede bron van andere vitamines en mineralen zoals riboflavine, thiamine, pyridoxine, foliumzuur, niacine, pantotheenzuur, vitamine E, vitamine K, voedingsvezels, ijzer, calcium, zink, mangaan, magnesium, koper en kalium. Wat betreft ongezonde verzadigde vetten en cholesterol, koriander is er erg laag bij.

Antioxidanten

Cilantro is rijk aan antioxidanten, flavonoïden en actieve fenolzuurverbindingen. Ze omvatten quercetine, kaempferol, rhamnetine, terpineen, apigenine, tocoferolen, cafeïnezuur en chlorogeenzuur. Het eten van bronnen van antioxidanten zoals deze zal je helpen de effecten van vrije radicalen te bestrijden.

Vrije radicalen veroorzaken schade aan de cellen en antioxidanten neutraliseren deze voordat ze tot kanker kunnen leiden. Zowel de antioxiderende werking als het fenolische gehalte van koriander leidt tot een effectievere bescherming tegen ongewenste oxidatie. Op uw beurt heeft u een lager risico op het ontwikkelen van ziekten terwijl u ook het immuunsysteem en het neurologische systeem beschermt.

Antimicrobiële verbindingen

Verbindingen worden gevonden in koriander, zoals de twaalfvingerige darm die bacteriedodende eigenschappen biedt.

Het werkt met name tegen salmonella die verschillende ziektes aan het spijsverteringsstelsel kan veroorzaken, zoals voedselvergiftiging. Van korianderolie is ook aangetoond dat het infecties bestrijdt, en zelfs de zaden zelf kunnen de urinewegen beschermen.

Anxiolytische eigenschappen

Koriander is ook gunstig voor de psychische gezondheid omdat het anxiolytische eigenschappen heeft. Studies hebben zelfs aangetoond hoe het angst kan verminderen, vergelijkbaar met voorgeschreven medicijnen. Hetzelfde extract heeft ook kalmerende en spierontspannende effecten.

Gebruik van koriander

Cilantro gaat verder dan alleen gastronomie en culinaire toepassingen, want het wordt ook gebruikt voor de gezondheid. De verschillende voedingsstoffen, verbindingen en eigenschappen in de bladeren zijn nuttig voor detox, het verminderen van het risico op kanker, het verlichten van pijn en ontstekingen, het beschermen tegen hartaandoeningen, antischimmelmiddelen, de gezondheid van de huid en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Koriander is ook goed voor de nieren, waar we later meer in detail op zullen ingaan.

Voor detox

Een van de toepassingen van koriander die aan populariteit wint, is voor detox. Verschillende onderzoeken zijn gedaan en hebben geleid tot de conclusie dat koriander effectief is bij de chelatie van zware metalen en de eliminatie van neurotoxines. Door het lichaam te helpen zich te ontdoen van zware metalen en neurotoxines zoals kwik en lood, is koriander nuttig om het lichaam te helpen reageren op blootstelling aan chemicaliën.

Koriander kan bijvoorbeeld overtollig kwik in verschillende organen verwijderen. Deze afzetting gebeurt soms met het lichaam door het verwijderen van amalgaamvullingen. Tegelijkertijd ontdekten onderzoekers ook dat koriander het lichaam kan ontgiften van ftalaten, weekmakers en insecticiden.

Cilantro is een volledig natuurlijke plantaardige chelaatvormer die de afzetting van lood kan verminderen en de door lood geïnduceerde remming van enzymactiviteit kan verminderen. Als u regelmatig voedsel consumeert dat sporen van zware metalen zoals kwik kan bevatten, kunt u de afzettingen in het bot en de nieren helpen verminderen. Cilantro biedt ook hetzelfde voordeel voor degenen die worden blootgesteld aan loodmaterialen en milieuvervuiling.

Naast zware metalen en neurotoxines, kan koriander ook het lichaam ontgiften van ziekteverwekkers zoals E. coli en C. Albicans. Deze micro-organismen zijn resistent tegen geneesmiddelen, maar de olie die uit koriander wordt geëxtraheerd, heeft een sterke antischimmel- en antimicrobiële werking. Ten slotte is koriander een populair detoxvoedsel omdat het een goede bron van antioxidanten is.

Verlaag het risico op kanker

De ontgiftende eigenschappen van koriander zijn niet beperkt tot chemicaliën en ziekteverwekkers. Koriander is ook rijk aan fenolische verbindingen die reactieve zuurstofsoorten ontgiften. Op zijn beurt kan men concluderen dat het consumeren van koriander het risico op het ontwikkelen van kanker kan verlagen omdat je beschermd bent tegen de effecten van vrije radicalen.

Er zijn meer studies nodig om koriander te gebruiken voor antikankertherapie. Onderzoekers hebben echter de effecten van koriander-extract op prostaat- en borstkankercellen gevonden. Ze werden minder invasief met een langzamer proliferatief tempo.

Bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen draagt ​​bij aan ziektepreventie. Oxidatieve stress kan leiden tot kanker en zelfs tot andere ziekten zoals diabetes, dementie, hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson en cataract. Oxidatieve stress speelt ook een rol bij het sneller optreden van huidaandoeningen door veroudering.

Is koriander goed voor je nieren?

Vanwege de vele ontgiftingsvoordelen die men van koriander kan krijgen, is koriander goed voor de nieren. Loodgerelateerde schade aan de nieren kan filtratieproblemen veroorzaken, wat resulteert in een hoog risico op jicht en hoge bloeddruk. Omdat koriander het gehalte aan zware metalen in het lichaam verlaagt, kunt u concluderen dat u verwondingen aan de nieren voorkomt.

Door de nieren te filteren, kunnen andere ziekten verder worden voorkomen. Als de nieren geblesseerd zijn, kunt u diabetes krijgen en problemen met het verlagen van de bloeddruk. Deze aandoeningen zullen op hun beurt cardiovasculaire problemen veroorzaken.

Verlicht pijn en ontstekingen

Mensen kijken ook naar koriander als een remedie tegen pijn en ontsteking. Onderzoekers hebben het potentieel van de plant bestudeerd om een ​​analgetisch effect op muizen te induceren. De studie heeft geconcludeerd dat koriander pijn verlicht vergelijkbaar met opioïden, en het kan de ernst, duur en frequentie van migraine verminderen.

Beschermen tegen hartziekten

De ontgiftende eigenschappen van koriander verlagen het risico op hartaandoeningen. Tegelijkertijd kan koriander de bloeddruk en het slechte cholesterolgehalte verlagen vanwege de effecten die het teweegbrengt. Koriander kan werken als een diureticum, dat op zijn beurt het lichaam helpt natrium uit te scheiden om de bloeddruk te verlagen.

Aan de andere kant kunnen de zaden van de plant het goede cholesterol verhogen. Het resultaat is dat u het slechte cholesterol in het lichaam gemakkelijker kunt beheren. Ten slotte is het indirecte effect van koriander op de gezondheid van het hart dat het kan dienen als zoutvervanger voor gerechten.

Beheer de bloedsuikerspiegel

Koriander is nuttig voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel van het lichaam. Dit komt door het effect van de plant op de enzymactiviteit voor het verwijderen van suiker met overeenkomsten met de glibenclamide-bloedsuikermedicatie. Meer nog, mensen die al een lage bloedsuikerspiegel hebben, moeten voorzichtig zijn met koriander vanwege dit bloedsuikerverlagende effect.

Schimmelwerende effecten

Onthoud dat koriander een rol speelt bij het ontgiften van het lichaam tegen micro-organismen zoals schimmels. Het heeft verbindingen die schimmelinfecties kunnen beheersen zonder het risico op bijwerkingen. De olie die uit korianderblaadjes wordt gewonnen, kan worden gebruikt tegen de schimmel die schimmelinfecties, spruw en infecties van de huid en nagels veroorzaakt.

Verbeter de gezondheid van de huid

Koriander is niet alleen nuttig vanwege zijn effecten op de interne lichaamssystemen. Onze externe bescherming, de huid, profiteert ook van koriander door het effect dat het biedt. Cilantro-extract beschermt tegen de schade van UV-stralen en studies hebben geconcludeerd dat het effectief is in het verminderen van schade door de zon aan de huid.

Bijwerkingen van koriander

Zoals bij elk voedsel dat we nemen, kan het gebruik en de consumptie van koriander bij bepaalde mensen bijwerkingen hebben. Deze omvatten allergische reacties, spijsverteringsstoornissen en lage bloeddruk. Zorg ervoor dat u uw arts regelmatig raadpleegt om op de hoogte te blijven van de mogelijke reactie van uw lichaam op dit kruid.

Allergische reacties

Hoewel koriander waarschijnlijk veilig is, zijn sommige mensen mogelijk allergisch voor deze plant. Allergische reacties variëren van jeukende huid, netelroos en ontsteking van gezicht en keel. Er zijn zelfs meldingen van verdonkering van de huid.

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden om te begrijpen waardoor deze reacties worden veroorzaakt. We kunnen echter het verband vinden tussen de zure componenten en het eiwitgehalte van de koriander en de immuunrespons van het lichaam. Daarom zal het immuunsysteem ze proberen te bestrijden en de reacties veroorzaken die we noemden.

De zwelling en blozen van het gezicht met wat tintelingen en mondontsteking in de lippen, het tandvlees en de keel zijn ook veel voorkomende allergische reacties. Een ontstoken keel kan ook ademhalingsproblemen en pijn op de borst veroorzaken. Daarom is een consult met uw arts belangrijk om te weten welke voedselallergieën u mogelijk heeft.

Spijsverteringstoestanden

Sommige mensen hebben ook spijsverteringsproblemen gemeld, zoals maagpijn, diarree en uitdroging. Hoewel koriander uitstekend is voor detox, is de kans nog steeds groot dat het deze aandoeningen ervaart. Koriander kan braken, maagpijn en buikkrampen veroorzaken vanwege het gas dat in het lichaam wordt gevormd.

Lage bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Het gebruik van koriander omvat onder meer het verlagen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Deze effecten kunnen voor sommige patiënten echter buitensporig zijn. Wees daarom voorzichtig met het consumeren van koriander als u deze aandoeningen al heeft.

Conclusie

Cilantro is niet alleen een smaakversterker voor verschillende keukens. Verschillende onderzoeken hebben ook de effecten van dit kruid aangetoond die gunstig zijn voor het behoud van de gezondheid en het verlichten van ziekten. Het is ook een effectieve plant om de goede werking van de nieren te behouden vanwege zijn ontgiftende eigenschappen.

U kunt profiteren van de effecten van de plant op het verminderen van het risico op kanker, het verlichten van pijn en ontstekingen, het beschermen tegen hartaandoeningen, schimmelwerende effecten en de gezondheid van de huid door het onderhoudsarme kruid van de kas te kweken. Houd er echter rekening mee dat sommige mensen allergische reacties op koriander kunnen hebben en dat de gunstige effecten voor sommige patiënten buitensporig kunnen zijn. Desalniettemin is er geen twijfel over waarom wetenschappers geïnteresseerd zijn in het potentieel van dit heerlijke kruid.