Dilleblaadjes voor gewichtsverlies en alle dingen dille

Zou je graag vers dillebladeren willen knippen om te koken? Omdat die zachte varenblaadjes je wenken, vraag je je misschien af ​​of je dilleblaadjes kunt gebruiken om af te vallen of ze in je eigen achtertuin kunt laten groeien. Dille, ook wel dille-wiet genoemd, is toevallig een van de meest populaire kruiden die een extra zoete smaak geven aan je augurken, salade, aardappelen, sauzen op yoghurtbasis, marinade en vis.

Behalve dat dille je eten beter laat ruiken en smaken, zit het ook boordevol voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid en welzijn. Als u probeert die extra kilo’s kwijt te raken, kan het opnemen van dille in uw dieet u helpen om veilig uw ideale gewicht te bereiken. Bovendien heeft het ook een eigen aandeel aan medicinale doeleinden die de oude Egyptenaren in de praktijk toepasten.

Als je niet veel weet over dit eenjarige kruid dat tot de selderijfamilie Apiaceae behoort, is het vandaag je geluksdag. Lees verder voor meer informatie over dit groen en hoe u het in uw eigen kas kunt kweken.

Heeft dille enige voedingswaarde?

Ja! Wie had gedacht dat dit eenvoudig ogende kruid met slanke stengels, zachte bladeren en bruine ovale zaden een rijke bron van vitamines en mineralen zou zijn? Voor het geval je het niet weet, zou een kopje of 9 gram vers geknipte dille-wiettakjes je ten minste 8% van de aanbevolen dagelijkse waarde (ADH) van vitamine C geven, 4% van de aanbevolen ADH van vitamine A, 5 % mangaan, 3% van de aanbevolen ADH voor ijzer, 3% van de aanbevolen ADH voor koper, calcium, kalium, magnesium, riboflavine en zink.

Aan de andere kant kan een eetlepel of 6,6 gram dillezaad je 8% van de aanbevolen ADH voor calcium geven, 6% van de aanbevolen ADH voor ijzer en 1-5% van de aanbevolen ADH voor mangaan, magnesium, kalium. en fosfor.

Vitamine C

Hoewel vitamine C verantwoordelijk is voor het verbeteren van uw immuunsysteem, is het ook belangrijk voor uw botvorming, metabolisme en wondgenezing.

Vitamine A

Vitamine A is een essentiële voedingsstof die ook een cruciale rol speelt bij het stimuleren van uw immuunsysteem, voortplantingssysteem en ooggezondheid.

Antioxidanten

Dille-wiet bevat ook veel antioxidanten die helpen bij het bestrijden van de onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die primair verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van schade aan de cellen in je lichaam.

Mangaan

Hoewel het essentiële mineraal mangaan in kleine hoeveelheden nodig kan zijn, is het belangrijkste doel ervan om de normale werking van uw hersenen te behouden. Mangaan helpt ook om uw zenuwstelsel in topconditie te houden en het reguleert het metabolisme van vet en suiker in uw lichaam. Aan de andere kant zou voor de bloedproductie van uw lichaam voldoende ijzer nodig zijn om uw rode bloedcellen en spiercellen in goede conditie te houden.

Foliumzuur

Hoewel de B-vitamine, foliumzuur genaamd, nodig is om DNA te maken, evenals ander genetisch materiaal, is koper een sporenmineraal dat nodig is voor de ijzerabsorptie van je lichaam, de energieproductie, de vorming van collageen en de overleving van je weefsels, zenuwcellen. , en immuunsysteem.

Calcium

Afgezien van het feit dat uw lichaam voldoende calcium nodig heeft om uw botten, tanden en spieren sterk te houden, heeft het ook calcium nodig voor de gezondheid van uw zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van berichten tussen uw hersenen en alle delen van uw lichaam.

Magnesium

De cofactor genaamd magnesium is verantwoordelijk voor het reguleren van de diverse biochemische reacties van uw lichaam, zoals spierfunctie, zenuwfunctie, eiwitsynthese, bloeddrukregulatie, bloedglucosecontrole, energieproductie, glycolyse en oxidatieve fosforylering.

Kalium

Kalium zorgt voor een goede spier- en zenuwfunctie, reguleert uw hartslag en compenseert de schadelijke effecten van natrium op uw bloeddruk.

Riboflavine

Een andere vitamine genaamd riboflavine helpt bij het afbreken van eiwitten, vetten en koolhydraten om energie te produceren.

Fosfor

Fosfor speelt een belangrijke rol bij de groei, het onderhoud en het herstel van de cellen en weefsels van uw lichaam.

Zink

Het allerlaatste sporenmineraal dat in dille wordt aangetroffen, is zink. Je lichaam heeft het nodig om je immuunsysteem sterk te houden, te helpen bij de afbraak van koolhydraten, wondgenezing en celgroei te bevorderen en je reuk- en smaakzin te behouden.

Wat zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van Dill?

Wist je dat dille is afgeleid van “dilla”, een Oudnoors woord dat “kalmeren” betekent? Dit verklaart waarschijnlijk waarom mensen uit de oudheid dit kruid gebruikten om ziekten te behandelen die iets te maken hebben met het spijsverteringsstelsel en koliek bij zuigelingen. Overigens werd dille ook gebruikt om moeders die borstvoeding gaven meer melk te produceren.

Hoewel er geen onderzoeksresultaten zijn die deze traditionele toepassingen ondersteunen, biedt dit aromatische kruid andere gezondheidsvoordelen die u niet mag missen. Bekijk deze eens:

Het beschermt je tegen chronische ontstekingsaandoeningen

Omdat dille van nature voorkomende verbindingen bevat, antioxidanten genaamd, die gespecialiseerd zijn in het beschermen van uw cellen tegen schadelijke vrije radicalen, zal het opnemen van dilleblaadjes en zaden in uw normale dieet u helpen bij het behandelen of vermijden van bepaalde chronische ontstekingsaandoeningen. Deze gezondheidsproblemen kunnen hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, Alzheimer en andere vormen van kanker omvatten.

Bovendien bevat het ook belangrijke plantaardige stoffen zoals flavonoïden, terpenoïden en tannines die de gezondheid van uw hersenen kunnen verbeteren en de andere vitale organen in uw lichaam, waaronder uw nieren en lever, kunnen beschermen.

Het is goed voor je hart

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan ongeveer 75% van de gevallen die verband houden met hartaandoeningen gemakkelijk worden voorkomen als mensen gezond blijven eten, stoppen met roken en regelmatig sporten. Voor het geval u zich afvraagt: de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn onder meer hoge bloeddruk, verhoogde triglyceriden, LDL- of slechte cholesterolwaarden en chronische ontstekingen. Onderzoek heeft aangetoond dat de regelmatige inname van dille-extract triglyceriden en slechte cholesterolwaarden kan verlagen, terwijl de niveaus van HDL of goede cholesterol behouden blijven.

Het verlaagt uw bloedsuikerspiegel

Iemand die constant hoge bloedsuikerspiegels heeft, loopt risico op het ontwikkelen van metabool syndroom, insulineresistentie en diabetes type 2. Studies hebben aangetoond dat dille eigenschappen heeft die de nuchtere bloedsuikerspiegel van een persoon verlagen.

Het voorkomt kanker

Dille-extract bevat natuurlijk voorkomende plantaardige stoffen uit een klasse van terpenen die monoterpenen worden genoemd. Hoewel deze verband houden met schimmelwerende, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, is het vooral bekend dat ze kanker voorkomen. Studies hebben aangetoond dat dille grote hoeveelheden van een type monoterpeen bevat, d-limoneen genaamd, dat borst-, long- en darmkanker helpt behandelen en voorkomen.

Is dille een diureticum?

Dille heeft uitstekende natuurlijke diuretische eigenschappen die de urineproductie verhogen, evenals de frequentie van de behoefte van een persoon om het toilet te gebruiken. Omdat dille diurese vergemakkelijkt, helpt het bij het elimineren van oedeem terwijl het afval en gifstoffen uit het lichaam verwijdert.

Het beste is dat dille, in tegenstelling tot diuretica, kaliumsparende eigenschappen heeft die voorkomen dat het kalium in uw lichaam wordt weggespoeld. Als je je afvraagt: wanneer kalium uit iemands lichaam wordt gespoeld, ervaart hij of zij lichaamszwakte.

Kun je dilleblaadjes gebruiken om af te vallen?

Ja, u kunt dilleblaadjes gebruiken om af te vallen, omdat ze eigenschappen bevatten die de triglyceriden in het lichaam en het slechte cholesterolgehalte helpen verlagen. Als je je stofwisseling een flinke boost wilt geven, probeer dan eens een vetverbrandende dille thee. Het enige wat je hoeft te doen is wat versgeknipte dilleblaadjes in heet water toevoegen, het ongeveer 5 minuten laten koken en de hele dag door slokjes nemen.

Hoe eet je dilleblaadjes?

Je hebt de mogelijkheid om dilleblaadjes afzonderlijk te gebruiken of je kunt het naast andere medicinale kruiden gebruiken. Het is het beste om wat verse dilleblaadjes voor jezelf te halen en ze grondig te wassen voordat je ze fijn hakt. Als je klaar bent, kun je ze gebruiken als garnering voor je sandwiches of ze toevoegen aan je soepen, salades, curries, flatbread en andere gerechten.

Je hebt ook de mogelijkheid om de dilleblaadjes te drogen aan de lucht of met behulp van een oven, een voedseldroger of een magnetron. Zodra de dilleblaadjes poederachtig zijn geworden, kunt u dit gebruiken om de smaak van uw favoriete voedsel te versterken.

Wat kan ik doen met teveel dille?

Hoewel dille iets is dat u in kleine hoeveelheden gebruikt, worden ze meestal in bulk gekocht. Als u op zoek bent naar manieren om de rest van uw trek te gebruiken, bekijk dan deze recepten:

Griekse yoghurt-kipsalade

Als er iets is dat u moet weten over yoghurt, is het dat het u kan helpen om de kip mals te maken. Het maakt niet eens uit of je kipfilet iets te gaar is – de yoghurtdressing verzacht het vlees. Voeg dille toe aan de mix voor die heldere en kruidige smaak.

Babyworteltjes met dilleboter

Voor het geval je het niet weet, vers gegraven babywortels zijn van nature zoet en hebben de dunste schil, daarom hoef je ze niet te schillen. Het enige wat je hoeft te doen is ze te schrobben met een groenteborstel en hun mooie groene toppen vast te houden voordat je ze smoort en glazuur in margarine, citroensap en verse dille om het bij elke hap een vleugje kruidige smaak te geven.

Dille-augurk met kip

Wie zegt dat je het augurkensap door de afvoer moet gieten als je de overgebleven pekel kunt gebruiken om je geroosterde kip op smaak te brengen? Je kunt nooit fout gaan als je dit hartverwarmende gerecht garneert met verse dille.

Spanakopita Gevulde Schelpen

Dit recept is perfect voor iedereen die een kaasachtige en geruststellende traktatie wil die vol zit met veel groenten. Bovendien is dit een van de beste manieren om een ​​bosje verse dille op te eten.

Wat zijn de voordelen van het kweken van kruiden in een kas?

Je zult snel ontdekken dat het kweken van aromatische dille-trossen in je eigen kas een van de meest bevredigende ervaringen is die je zou kunnen hebben. Als je het hele jaar door gemakkelijk toegang wilt krijgen tot verse dille, overweeg dan om ze zelf in een kas te kweken. Hier zijn enkele van de beste redenen waarom u dit zou moeten doen:

Je kunt de groeiseizoenen verlengen

Een van de beste dingen aan het kweken van dille in een kas, is dat je de groeiseizoenen kunt verlengen. Dit betekent dat uw dille tijdens de vrieskoude maanden van het jaar verse scheuten kan blijven uitgroeien.

Het beschermt je planten tegen bodemerosie

U hoeft zich geen zorgen te maken over hevige regenbuien en plotselinge overstromingen als u dille en andere kruiden in een kas kweekt. U kunt er zeker van zijn dat de behuizing uw tere planten beschermt tegen bodemerosie als gevolg van plotselinge weersveranderingen.

Het beschermt je planten tegen slecht weer

Het maakt niet echt uit of je in een gebied woont waar het meestal ijskoud of verzengend heet is. Een kas kan uw delicate kruiden beschermen tegen hagel, sneeuwstormen, harde wind en stofstormen. Een kas kan gemakkelijk een ideale omgeving bieden voor het kweken van uw malse planten en kruiden, omdat u hiermee de schaduw, het vocht en de warmte voor uw planten kunt regelen.

Dille kweken in een kas

Eerst moet je de dillezaadjes zaaien in groeven die een kwart inch diep zijn en ongeveer 45 centimeter uit elkaar. U kunt ook een bak gebruiken als u dille plant. Omdat dille groeit met een penetrerende penwortel, moet je een bak kiezen die ongeveer 30 cm diep is.

Als u containers gebruikt om dille te planten, zorg er dan voor dat u een afstand van ongeveer 30 tot 60 centimeter aanhoudt. Houd er rekening mee dat u waarschijnlijk 15 dagen nadat u ze hebt geplant, dillezaailingen zult zien verschijnen. Ongeveer 15 dagen nadat ze zijn ontkiemd of wanneer de plant ongeveer een voet of twee bereikt, kunt u ze verdunnen zodat ze meer kunnen groeien.

Vergeet niet om de grond rondom uw plant te bewerken. Het verwijderen van onkruid is uitermate belangrijk omdat dit soort plant niet kan gedijen als het wordt overweldigd door onkruid.

Conclusie

Of je nu liever dilleblaadjes gebruikt om af te vallen of om smaak en aroma toe te voegen aan je favoriete voedsel (of beide!), Het is het beste als je er gemakkelijk bij kunt. Als u op zoek bent naar een kas die is gemaakt van sterke, duurzame en hoogwaardige materialen, bekijk dan vandaag nog de producten van Krostrade.