Hoe door water beschadigde vloeren te schrapen: 5 efficiënte stappen

Houten vloeren beginnen er na een aantal jaren versleten uit te zien; het is essentieel om te leren hoe u met water beschadigde vloeren kunt schrapen. Schrapen kan helpen de oorspronkelijke schoonheid van uw hardhouten vloer te herstellen.

Je hebt speciale schrapers of schuurpapier nodig voor deze D.I.Y. projecteren. U kunt ook de hulp van een professional inroepen als er aanzienlijke schade is.

Tekenen van waterschade

Hardhouten vloeren krijgen waterschade door lekken, morsen of overstromingen. Huiseigenaren moeten leren hoe ze de tekenen van waterschade kunnen identificeren en de bron kunnen repareren voordat ze beginnen met schrapen.

Zo weet u of u een door water beschadigde vloer heeft:

1. Kromtrekken

Het kan zijn dat u wat verminking op uw vloer opmerkt. Afbladderen, borrelen of barsten betekent dat er te veel vocht op het oppervlak ontstaat.

2. Geur

Ophoping van vocht leidt tot rot en schimmel, die een muskusachtige geur veroorzaken. Als je iets ongewoons op je vloer begint te ruiken, is er waterschade.

3. Bekroning

Vloeren krimpen aan de onderkant als ze vocht verliezen, dus je zult merken dat de planken bol gaan staan.

4. Cupping

Dit teken is het tegenovergestelde van kroning; je vloerplanken krullen omhoog als de onderkant vocht opneemt. De planken puilen aan de zijkant uit met een hol midden.

5. Knik

Wanneer uw vloer knikt, komt deze los van de ondervloer. Je zult planken hebben die naar boven pellen, waardoor het moeilijk is om over het oppervlak te lopen.

6. Verkleuring

Donkere vlekken of vlekken op uw hout kunnen tekenen zijn van schimmelgroei. Schimmel betekent dat er te veel vocht op je houten vloer zit.

Stapsgewijs proces hoe u uw houten vloer kunt schrapen

Handschrapen is een manier om waterschade op houten vloeren te herstellen. Het verwijdert vlekken en de beschadigde laag en uw vloer ziet er na het polijsten als opgeknapt uit.

Er zijn ook alternatieve manieren om uw vloer te repareren. Hier zijn enkele manieren om door water beschadigde hardhouten vloeren te repareren.

Stap #1. Bereid je materialen voor

U kunt schuurpapier gebruiken om uw vloeren te schrapen, maar speciale schrapers kunnen beter. Hier zijn de andere materialen die je nodig hebt voor je project:

  • Sander
  • Extra messen voor uw schrapers
  • Applicator of kwast
  • Vernisolie
  • Beschermende uitrusting zoals handschoenen en kniebeschermers

Stap #2. Begin met het schrapen van de vloer

Gebruik je gereedschap om de vloer in lijn met de planken te schrapen. Ga hiermee door van muur tot muur totdat je het andere uiteinde van de kamer bereikt.

Stap #3. Wissel de messen en werk de hele vloer af

Als u minder weerstand voelt op uw schraper, moet u het mes vervangen. Ga door met schrapen totdat het hout kaal is en niet meer glimt.

Stap #4. Begin met schuren

Sommige delen van de houtafwerking zijn te hardnekkig om met een handschraper te verwijderen. U mag uw schuurmachine één keer over het oppervlak halen om die stukjes te verwijderen.

Stap #5. Breng houtvernis aan

Als je de hele vloer hebt geschraapt, kun je houtvernis aanbrengen. Gebruik uw applicator om één laag aan te brengen en breng de tweede laag na 24 uur aan.

Als u deze stappen heeft doorlopen, ziet uw vloer er weer als nieuw uit en zijn er geen tekenen meer van eerdere waterschade.

Schrapen kan echter geen uitpuilende vloeren repareren, dus hier is een gids voor het vlak maken van een door water beschadigde vloer.

Een beschadigde ondervloer

De ondervloer is het betonnen of houten gedeelte onder uw hoofdvloer. Het ondersteunt de structuur van je huis en voegt een extra beschermlaag toe vanaf de grond.

Soms kan overmatige waterschade uw ondervloer aantasten, waardoor deze beschimmeld en vervormd raakt. U kunt de schade herstellen als deze zich alleen in kleine ruimtes voordoet, maar u moet de hele vloer vervangen als deze te groot is.

Overstromingen veroorzaken meestal deze grote schade aan uw vloer. Droog het gebied af zodra je ziet dat het is blootgesteld aan water.

U kunt de hulp van een professional inroepen als de schade te groot is. Uw vloeren zijn aan renovatie toe.

Hoe u uw houten vloer onderhoudt

Na alle reparaties en renovaties moet u zich inspannen om uw vloer in goede staat te houden. Dit zijn de beste manieren om dat te doen.

1. Gebruik vloerkleden of tapijten

Vloerkleden en tapijten kunnen uw vloer beschermen tegen morsen of krassen. Leg wat in de gebieden met veel verkeer voor extra opvulling.

2. Reiniging ter plaatse

Veeg alle gemorste vloeistoffen weg zodra u ze opmerkt om te voorkomen dat de schade ernstiger wordt.

3. Maak regelmatig schoon

Vlekreiniging kan vlekken helpen, maar regelmatige reiniging kan uw vloer beschermen tegen ernstigere problemen. Als uw vloer schoon is, is er minder rot en schimmel.

4. Probeer een diepe reiniging

Professionals zullen altijd het beste werk leveren, dus u kunt het beste periodiek een schoonmaker voor uw vloeren inhuren.

5. Wees zachtaardig

Krassen op uw vloer kunnen spleten vormen waar water vast komt te zitten. Wees voorzichtig wanneer u zware of scherpe voorwerpen verplaatst.

Neem voorzorgsmaatregelen bij het verplaatsen van zware meubels en vraag gasten om op te letten bij het gebruik van harde schoenen. Sleep geen tafels of stoelen tegen de vloer om krassen te voorkomen.

Met deze tips blijft je vloer lang mooi. U hoeft zich geen zorgen te maken over te vaak schrapen.

Conclusie

Waterschade kan ernstige gevolgen hebben voor houten vloeren. De planken worden ongelijk, vormen zich en gaan zelfs stinken.

U kunt het oppervlak herstellen als u weet hoe u met water beschadigde vloeren moet schrapen. Er zijn minimale kosten en u repareert onaangename vlekken.