Hoe koelkast buiten schoonmaken? 2 geweldige soorten koelkasten!

Vet en vuil kunnen gemakkelijk zichtbaar zijn aan de buitenkant van je koelkast. Daarom wil je weten hoe je de koelkast aan de buitenkant schoonmaakt? Traditioneel zijn koelkasten verkrijgbaar in de kleuren crème, eierschaal of wit.

Maar nu hebben we koelkasten van roestvrij staal. Hoe dan ook, het kan vreselijk zijn om het schoon te houden.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om de buitenkant van de koelkast regelmatig schoon te maken, zodat roestvlekken en slijtage aan de buitenkant worden voorkomen.

Met dat in gedachten hebben we hier wat u moet weten om uw koelkast schoon te houden.

Welk schoonmaakmiddel te gebruiken?

Als het gaat om het schoonmaken van de binnenkant van de koelkast, kun je veel schoonmaakmiddelen gebruiken. Elk schoon product dat bedoeld is voor algemene doeleinden is echter goed. Bovendien is het essentieel om een ​​spuitfles te hebben.

Misschien is uw koelkast van roestvrij staal; zorg ervoor dat u eerst de waarschuwingen leest voordat u een reiniger aanschaft. Hierdoor wordt eventuele schade aan de afwerking voorkomen.

Maar je kunt je koelkast ook schoonmaken met de spullen die je in je keuken kunt vinden. U kunt bijvoorbeeld water en azijn in uw spuitfles mengen.

Sommige mensen zouden hiervoor ook een mengsel van water en afwasmiddel gebruiken. Zuiveringszout gemengd met azijn kan ook worden gebruikt wanneer het spel gruwelijk wordt met vacht, pootafdrukken en vuil dat aan je koelkast kleeft.

Dus, hoe maak je de koelkast buiten schoon?

Schoonmaakdoeken

Voor het reinigen van koelkasten is het aan te raden om microvezeldoeken te gebruiken. Dit geldt vooral als u een roestvrijstalen unit heeft. Als deze doek niet beschikbaar is, kunt u ook een gedragen t-shirt of zachte spons gebruiken.

Als je koelkast alleen wat vuil en stof bevat, zou het geweldig zijn om sponzen te gebruiken. Als het echter veel stof en vacht bevat, zou het moeilijk zijn om het alleen met een spons schoon te maken.

Probeer in plaats daarvan die sponzen te gebruiken die zijn gemaakt voor uw roestvrijstalen keukengerei. Vermijd het gebruik van een schuurspons, omdat deze het oppervlak kan beschadigen.

Sommige mensen zouden ook wat papieren handdoeken gebruiken. Maar vergeet niet dat dit extra afval betekent. Overweeg daarom een ​​recyclebare. Begin bij het afvegen van je koelkast altijd van boven naar beneden.

Soorten koelkasten

Laten we nu in detail treden over hoe je een koelkast moet schoonmaken, afhankelijk van het type. Het bevat de dingen die u wel of niet kunt gebruiken tijdens het schoonmaken om schade te voorkomen.

Type #1. Stalen koelkast

Als je koelkast niet zo vies is, is het gebruik van een droge en schone microvezeldoek voldoende. Je moet het op de buitenkant van de koelkast wrijven. U mag tijdens het schrobben niet te veel druk uitoefenen om te voorkomen dat het oppervlak wordt aangetast.

Als er hardnekkige vlekken zijn, meng dan een mengsel van water en azijn of gebruik een LCD-reiniger die is ontwikkeld voor computer- en televisieschermen. Veeg eenvoudig in de richting van de korrel op de koelkast. De kriskrasmethode moet worden vermeden, omdat deze strepen kan achterlaten.

Hieronder volgen de producten die u kunt gebruiken met uw roestvrijstalen koelkast.

 • Nylon scrubben, zacht t-shirt en microvezeldoek
 • Olijfolie
 • Niet-schurende reinigingsmiddelen
 • Water en azijnoplossing
 • Een mengsel van afwasmiddel en water, of bakpoeder en afwasmiddel om hardnekkige vlekken aan te pakken

Als u niet zeker weet of de reiniger de afwerking van uw koelkast zal beschadigen, kunt u proberen deze eerst op het achter- of ondergedeelte te gebruiken. Pak na het schoonmaken van de koelkast een nieuwe doek en bevochtig deze met water om de baking soda of zeep van buiten de koelkast af te spoelen.

Type #2. Emaille koelkast

Voor koelkasten met geëmailleerde buitenkant kunt u de volgende reinigingsmiddelen gebruiken:

 • Water en witte azijnoplossing
 • Reinigingsoplossingen voor algemene doeleinden
 • Water en afwasmiddeloplossing
 • Ontsmettingsalcohol
 • Baking soda en afwasmiddel mengsel

Begin vanaf de bovenkant van de koelkast bij het spritzen van de reiniger. Als het vuil en vet al flink is, smeer het dan goed in met de reiniger en laat het eerst zitten zodat het vuil en vet los kan komen.

Pak je spons of vochtige doek en veeg hem voorzichtig af. Maar voor vette of vuile plekken kun je het schrobben terwijl je daarbij druk op de doek uitoefent. Bij het verwijderen van eventueel achtergebleven reinigingsmiddel kunt u het opnieuw met een vochtige doek afvegen. Wrijf vervolgens de koelkast buiten met een droge doek of handdoek.

Voorzorgsmaatregelen

In dit gedeelte geven we u de algemene voorzorgsmaatregelen die van toepassing zijn op elk type koelkast. Ongeacht of u een koelkast van roestvrij staal of email heeft, u mag het volgende niet gebruiken:

 • Ammoniak
 • Alcohol
 • Schuurmiddelen
 • Ontvlambare vloeistoffen
 • Ovenreiniger
 • Nagellakverwijderaars
 • Schuurveger of vlekstalen pad zoals staalwol

Raadpleeg ook de handleiding van de fabrikanten voor tips over het schoonmaken van de koelkast buiten. Veel roestvrijstalen modellen hebben een heldere coating die verschillende reinigingsmiddelen gemakkelijk kunnen beschadigen.

It’s A Wrap!

Nu je weet hoe je de koelkast buiten moet schoonmaken, moet je dit minstens één keer per week doen. Tegelijkertijd kunt u de binnenkant een keer per maand schoonmaken. U kunt de grill en coils twee keer per jaar reinigen.