Hoe krijg je schimmel uit een waterfles: 4 beste reinigingsmiddelen

Het gebruik van eenvoudige huishoudelijke artikelen zoals azijn, bakpoeder, bleekmiddel en waterstofperoxide is de beste manier om schimmel uit een waterfles te krijgen. Deze schoonmaak- en kookmiddelen zijn geweldige antimicrobiële chemicaliën die vervelende en mogelijk dodelijke schimmels en gifstoffen verwijderen.

Reinigingsmiddelen voor schimmelbestrijding

1. Azijn

Behalve dat het een favoriete smaakmaker en zuurmiddel in voedsel is, is azijn ook populair vanwege zijn vermogen om verschillende items schoon te maken. Door de lage pH en hoge zuurgraad maakt azijn de omgeving ongeschikt voor schimmelgroei.

De meeste schimmels groeien bij een neutrale pH (rond de 7). Door gelijke hoeveelheden azijn en water te combineren, wordt de pH verlaagd en worden de schimmels in je fles gedood.

Laat de oplossing een nacht staan ​​en spoel de fles de volgende dag af met water om de zure geur te verwijderen. Droog de fles aan de lucht. Deze methode werkt goed met roestvrijstalen flessen.

2. Bleekmiddel

In tegenstelling tot azijn is bleekmiddel speciaal gemaakt voor reinigingsdoeleinden. Aan de chemische naam van zijn zoutvorm – natriumhypochloriet – kun je een goede inschatting maken van hoe het werkt bij het doden van micro-organismen.

Eenmaal verdund met water valt het zeer reactieve hypochloorzuur de aminozuren in de cellen van de micro-organismen aan. Aminozuren vormen de eiwitten.

Zodra het is vernietigd, wordt de integriteit van de microbiële cellen aangetast. Wanneer dit gebeurt, kan het geen elementaire levensfuncties meer uitvoeren.

3. Zuiveringszout

Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat, werkt volgens hetzelfde principe als azijn. Deze keer is de pH verhoogd vanwege de basiseigenschappen van zuiveringszout. De verschuiving in pH is niet gunstig voor schimmelgroei.

Slechts één theelepel zuiveringszout opgelost in heet water is voldoende om je flessen schimmels schoon te maken. Laat de oplossing een nacht staan ​​en was vervolgens met heet water om eventuele resterende deeltjes te verwijderen. Droog het waterreservoir aan de lucht.

4. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide, of H2O2, is een antimicrobieel middel dat veel wordt gebruikt bij het reinigen van wondoppervlakken. Het mechanisme waarmee waterstofperoxide werkt is erg interessant, zoals hieronder zal worden besproken.

Bacteriën verbruiken waterstofperoxide en geven daarbij zuurstof af. Dit proces is zichtbaar als bellen die zich vormen bij het aanbrengen van de chemische stof in wonden. Zodra er geen bubbels meer zijn, geeft dit aan dat het gebied al steriel is.

De zuurstof die vrijkomt door die bacteriën is schadelijk voor schimmels. Het oxideert het schimmeloppervlak en veroorzaakt ontbinding. U kunt dus zowel bacteriën als schimmels doden met één chemische stof.

Als u waterstofperoxide gebruikt voor het reinigen van waterflessen, giet dan een halve kop 3% oplossing en draai rond. U kunt het een nacht laten staan, maar dek het niet af, aangezien de geproduceerde zuurstof moet worden vrijgegeven om drukopbouw te voorkomen. Afspoelen en aan de lucht drogen.

De hordebenadering

De hordenbenadering is een concept in voedselveiligheid dat verschillende methoden gebruikt om microbiële groei te voorkomen. Om dit te begrijpen, moeten we weten wat de vereisten zijn voor micro-organismen om te gedijen. Levensmiddelentechnologieprofessionals gebruiken het acroniem FATTOM – Food, Acidity, Time, Temperature, Oxygen en Moisture om deze vereisten gemakkelijk te onthouden.

Eten

Alle levende organismen hebben voedingsstoffen nodig om te leven. Voor micro-organismen zijn de voedselresten die in je waterfles achterblijven een smakelijke maaltijd. Daarom is het van cruciaal belang om uw waterflessen na elk gebruik regelmatig te wassen.

Zuurgraad

Bepaalde micro-organismen kunnen overleven in zure (lage pH) en basische (hoge pH) omgevingen. Voor schimmels gedijen de meeste soorten in het neutrale bereik (ongeveer 7).

Tijd

De tijd die nodig was tussen het laatste gebruik van de waterfles en het schoonmaken ervan is ook erg cruciaal. Als je te lang ongewassen blijft, geef je de micro-organismen voldoende ruimte om te groeien.

Temperatuur

Is het u opgevallen dat bij de bespreking van de reinigingsmiddelen de chemicaliën worden gecombineerd met heet water. De reden hiervoor is dat de meeste schimmels geen hoge temperaturen verdragen.

Zuurstof

Net als mensen hebben micro-organismen zuurstof nodig om zich te vermenigvuldigen. Dit soort microben worden aerobe micro-organismen genoemd. Sommige worden gedood in aanwezigheid van zuurstof (anaëroben), kunnen met of zonder zuurstof functioneren (facultatieve anaëroben), of staan ​​er onverschillig tegenover (aerotolerante anaëroben).

Vocht

Water is nodig voor het leven. Deze verklaring is geldig van de grootste dieren zoals olifanten en walvissen tot de kleinste organismen zoals bacteriën en schimmels. In tegenstelling tot bacteriën hebben schimmels echter maar een kleine hoeveelheid water nodig om te overleven.

Nu u al bekend bent met schimmel- en microbiële groeiomstandigheden, kunt u al zien dat u meerdere gebieden kunt aanvallen om dit probleem aan te pakken. Door bijvoorbeeld zuiveringszout en heet water te combineren, verandert de pH en temperatuur in ongunstige omstandigheden. De micro-organismen worden nu geconfronteerd met meerdere hindernissen om te overleven.

Al deze tips zijn niet alleen van toepassing op waterflessen, maar ook op andere gebieden in uw huishouden die gunstig zijn voor schimmelgroei. U kunt deze handleidingen over het reinigen van schimmel van koelkastafdichtingen en het reinigen van koelkastwaterdispensers raadplegen voor meer informatie.

Conclusie

We nemen meestal als vanzelfsprekend aan dat onze watercontainers gemakkelijk ziektekiemen kunnen bevatten. In dit artikel heb je geleerd hoe je schimmel uit een waterfles kunt halen en wat ze nodig hebben om te groeien. Hopelijk kunt u met deze kennis wegblijven van door voedsel overgedragen ziekten.