Hoe te repareren van door water beschadigde plafondverf: 6 eenvoudige stappen

Heb je borrelende plafondverf gezien? Ben je benieuwd hoe je plafondverf met bubbels en waterschade kunt repareren?

Als men niet onmiddellijk actie onderneemt om de waterbel in het plafond te repareren, kan dit alleen maar verdere schade veroorzaken. Toch kan het ondernemen van actie zonder te weten wat je doet tot een puinhoop leiden.

Dit artikel helpt je dit probleem op te lossen, dus lees verder en leer meer.

Wat veroorzaakt het borrelen van plafondverf?

Het borrelen van verf lijkt op een specifieke plek op je plafond die aan het opzwellen is. Het betekent dat er wat vloeistof achter zit.

Veel manieren kunnen borrelen veroorzaken, maar het heeft één factor gemeen: water in opmerkelijke gevallen. Dit water kan afkomstig zijn van vocht dat zich op uw plafond verzamelt na een storm, een gebroken pijp of schilderen op een vochtig oppervlak.

Door de druk van het samensmelten van water kunnen er verfbellen ontstaan. Ophoping van stof of olie, aanvankelijk nat beton of hout of gipsplaat, en het niet schuren van het oppervlak voor het schilderen zijn andere redenen die het borrelen van de verf kunnen veroorzaken.

Zodra er water op uw plafond lekt, kan dit behoorlijk wat schade aanrichten. Het zal moeilijk zijn om het op te merken, tenzij je de verf ziet borrelen uit het verzamelde water.

Een gigantische bubbel kan leiden tot een grotere puinhoop. Het is dus het beste om er onmiddellijk naar te handelen zodra u enkele tekenen ziet die wijzen op het begin van borrelen.

Hier zijn enkele tekenen die u misschien in de gaten wilt houden:

 • Een plek is niet zo glad als de rest van het plafondoppervlak.
 • Het ophopen van water veroorzaakt wervelingen of vlekken.
 • Het verschijnen van haarscheurtjes.
 • De verf begint af te schilferen.
 • In het ergste geval kun je tekenen van schimmel of meeldauw vinden.

Mogelijk ziet u ook dit artikel over het verwijderen van waterbeschadigde gipsplaten.

Hoe dit op te lossen

Nadat je je bewust bent van de mogelijke oorzaken van het borrelen van verf, is het tijd om verder te leren hoe je dit kunt oplossen. U kunt de volgende stappen gebruiken als richtlijn voor het repareren van verf die door water is gaan borrelen:

Stap #1. Eerst wil je misschien een emmer voorbereiden en deze onder de zwelling plaatsen. Dan heb je iets scherps nodig om een ​​gaatje in de bel te prikken en het water in de kant-en-klare emmer te laten weglopen.

Als je nog steeds nadenkt over hoe verder te gaan nadat je de bubbel hebt laten knappen, kun je het net zo goed uitstellen totdat je klaar bent om het tot het einde te doen.

Stap #2. Identificeer de oorzaak van de waterbel in de verf. Nadat u de bron kent, moet u beoordelen of u het zelf kunt repareren of dat u professionele hulp nodig heeft.

U moet ook weten of er haarscheurtjes zijn waar vocht binnendringt, zodat u deze ook meteen kunt repareren voordat u verder gaat met de volgende stappen.

Stap #3. Nadat je de laatste druppel vocht uit de geknalde luchtbel hebt afgevoerd en al klaar bent met het repareren van de bron, is het tijd om de geknalde verfbubbel te repareren. Om er zeker van te zijn dat er geen water achterblijft, laat u het een tijdje staan ​​en zorgt u voor een goede luchtstroom in de kamer.

Stap #4. Voor deze stap moet je de losse verf van de gesprongen luchtbel afschrapen.

Stap #5. Om een ​​betere bescherming en sterkere hechting te verzekeren, moet u nu een primer aanbrengen. Breng het aan op de kale plekken en laat het drogen.

Stap #6. Eindelijk kunt u de reeds droge primer opnieuw schilderen. Laat het alsjeblieft drogen, en dan ben je klaar.

Voor meer informatie kunt u ook deze twee artikelen raadplegen over waterbellen en blaasvorming in het plafond door hydrostatische druk.

Kan dit worden voorkomen?

Het zou moeilijk zijn om te voorkomen dat stormen of leidingen breken, maar wat u kunt doen, is onmiddellijk actie ondernemen tegen de bron van water. Hier zijn ook enkele preventieve acties waar u rekening mee kunt houden:

 • U kunt uw dak tijdens het regenseizoen controleren op mogelijke bronnen van lekkage. Repareer het dan onmiddellijk.
 • Repareer kapotte waterleidingen.
 • Lees de instructies op het etiket op de verf voordat u deze gebruikt, zodat u aandacht kunt besteden aan de omstandigheden voor, tijdens en na het schilderen.
 • Zorg ervoor dat het oppervlak dat je gaat schilderen droog en schoon is.
 • Het aanbrengen van primer/sealer voor het schilderen is ook noodzakelijk. Zorg ervoor dat de primer droog is voordat u de verf aanbrengt.
 • Ontwijk schilderen tijdens hete seizoenen.
 • Het installeren van ventilatieopeningen of afzuigventilatoren om de luchtstroom te regelen en de luchtvochtigheid binnenin te verlagen, zou ook moeten helpen.
 • U kunt waterdichtmakende of vochtwerende producten gebruiken om openingen af ​​te dichten waar lucht of vocht doorheen kan.
 • Voor meer informatie kunt u dit artikel lezen over het vervangen van door water beschadigde plafondtegels.

  Conclusie

  Als je het alleen doet, vooral als het je eerste keer is, kan het moeilijk zijn. Als u zich in een moeilijke situatie bevindt of niet genoeg tijd heeft om te repareren, kunt u de hulp van een professional inroepen.

  Kies ervoor om te doen wat u comfort biedt en wat het beste is voor uw gezondheid en veiligheid. Hopelijk heeft dit artikel over het repareren van door bubbels beschadigde plafondverf je kunnen helpen.