Waarom maakt mijn koelkast ploppende geluiden? 6 schokkende redenen waarom!

Hoor je vaak rare geluiden uit je koelkast en vraag je je af: “Waarom maakt mijn koelkast ploppende geluiden?” Het kan het gevolg zijn van een defect of los onderdeel. En tijdens de meeste van deze tijden is het normaal dat u in paniek raakt en een professional inschakelt.

U moet echter bekend zijn met de mogelijke redenen achter deze situatie en de technicus alle mogelijke observaties geven, zodat het voor hen gemakkelijker is om een ​​aanpak te bedenken.

Koelkasten stoten vaak verschillende geluiden uit, en soms kon je ze niet horen, tenzij je je oor tegen de zijkant houdt en je de interne componenten kunt horen draaien. Het ploffende geluid kan meestal worden geassocieerd met de vriezer, voornamelijk vanwege de ijsdeeltjes en extreme temperaturen. Als u dit probleem niet aanpakt, kan dit leiden tot ernstige schade aan uw koelkast.

Redenen achter het ploffende geluid van uw koelkast

Om erachter te komen wat er met uw koelkast aan de hand is, moeten we alle mogelijke oorzaken van deze situatie opsommen en ze één voor één elimineren. Na elke reden ga je controleren of dat is wat er momenteel in je koelkast gebeurt. En hier zijn de mogelijke redenen om te voldoen aan uw vraag, “Waarom maakt mijn koelkast ploppende geluiden?”:

Reden #1. Thermische uitzetting

Om deze reden hoef je je geen zorgen te maken, omdat het de aard van onze koelkasten is om te ploffen vanwege een plotselinge temperatuurverandering. Deze temperatuurverandering kan te wijten zijn aan het op een kier laten staan ​​van de koelkast of het aanzetten na het ontdooien.

De metalen buizen en spoelen zullen knappen omdat de temperatuur is gedaald. En deze materialen krimpen of zetten uit vanwege deze reden.

Reden #2. Problemen met de ijsmaker

Dus nadat u de aan / uit-knop hebt aangezet, zullen ijsdispensers automatisch ijs maken en u zou bepaalde geluiden uit de lade moeten horen die aangeven dat het ijs uit de vormen is geleegd. En dit geluid mag niet knallen.

Als je ijsblokjesmachine knalt, laat dit zien dat dit onderdeel zichzelf dwingt om ondanks zijn huidige staat te werken.

Het kan te wijten zijn aan het vastlopen van ijs, waar ze zich op één plek hebben verzameld, en er is geen ruimte voor andere delen om te bewegen. Of er is onvoldoende watertoevoer waardoor de ijsmaker niet meer functioneert. U moet dus vanaf het bedieningspaneel controleren of de ijsmaker aan staat, daarna de ijsbakjes, dan het filter en uw waterlijn.

Reden #3. Waterinlaatklep

In typische scenario’s moet uw inlaatklep knappen wanneer het water in de unit stroomt. Het mag echter niet continu knallen. Dus als je je koelkast non-stop hoort knallen, kunnen er problemen zijn met het ventiel zelf of de waterlijn.

De klep kan bijvoorbeeld non-stop knallen wanneer hij de watertoevoer niet herkent, en hij zal dit blijven doen totdat er water is. Dus misschien wilt u controleren of het zadelventiel is ingeschakeld. Afhankelijk van waar uw watervoorziening is, kan deze zich onder de gootsteen of in de kelder bevinden.

Reden #4. Losse waaier

De functie van de ventilator van uw koelkast is om de compressor te koelen en te helpen bij het omzetten van het koelmiddel in zijn functionele staat. Het kan dus los zitten als u dit onderdeel of de hele motor vaak belast. En het kan een geluid maken als het mes tijdens het draaien zijn kooi raakt. Repareer het dus onmiddellijk, want uw koelkast koelt mogelijk niet af en dit onderdeel kan ernstige schade aanrichten.

Reden #5. Verdamperspiralen

Deze reden is ook een veelvoorkomende situatie wanneer u een ploffend geluid hoort. Als eerste reden krimpen de spiralen na het ontdooien omdat het oppervlak weer begint af te koelen. Als dit gebeurt nadat u uw koelkast heeft ontdooid, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Er zijn echter bepaalde omstandigheden waarin het springt, ook al heb je het een paar dagen en weken niet ontdooid. Dit kan komen door een kapotte ontdooitimer. Daarom blijft hij knallen omdat de spoelen nog in de koelcyclus zitten, en hij stopt pas als je hem hebt gerepareerd.

Reden #6. Onvoldoende watertoevoer

Moderne koelkasten hebben verschillende bedieningselementen en alarmen op hun bedieningspaneel. En sommigen van hen maken verschillende geluiden, zoals ploffen wanneer het de stroombron niet herkent. Deze situatie doet zich meestal voor na een stroomstoring of er is een laagspanningsvoeding. En wanneer dit gebeurt, moet u uw hele apparaat opnieuw opstarten door het in de thermostaat uit te schakelen en de kabel los te koppelen.

Afronden

En daarmee is het artikel afgesloten over “waarom maakt mijn koelkast ploppende geluiden?” U heeft dus gezien dat sommige oorzaken gewoon deel uitmaken van de normale werking van uw koelkast, en u hoeft zich geen zorgen te maken. Pak sommige situaties, zoals een losse ventilator en vastgelopen ijs, echter onmiddellijk aan om verdere schade te voorkomen. En we zijn ervan overtuigd dat u dat ploffende geluid niet non-stop wilt horen, en dat het u zou kunnen afleiden.

We hopen dus dat je veel kennis hebt opgedaan over je koelkast en de mogelijke problemen die erin kunnen optreden. Als je je er meer zorgen over maakt, zoals wanneer je koelkast vreselijk lijkt te stinken, lees dan dit artikel met de titel: “Waarom stinkt mijn koelkast?” Bedankt!