2 snelle en eenvoudige methoden voor het repareren van een gehaakte deken

Niet iedereen weet hoe je een gehaakte deken moet repareren. Gelukkig ben je dit artikel tegengekomen omdat we technieken en handleidingen hebben voorbereid die je zullen helpen met je algemene problemen.

Dingen om in gedachten te houden voordat u een gehaakte deken repareert

In tegenstelling tot andere dekens die u overal kunt vinden, of het nu op internet is of in uw plaatselijke winkel, hebben gehaakte dekens een diepere betekenis voor hen.

Haken zijn een van de meest typische erfstukken van de meeste families. Deze dekens kunnen echter niet voorkomen dat ze na verloop van tijd breken en uiteenvallen, vooral als het gezin ze constant gebruikt.

U kunt besluiten om het naar uw dichtstbijzijnde handwerkwinkel te brengen, of u kunt het ook zelf doen. Als u het zelf hebt gedaan, zijn hier een paar dingen waar u eerst rekening mee moet houden.

 • Uw deken ziet er misschien niet vlekkeloos uit

Het is essentieel om te onthouden dat het er niet altijd uitziet alsof het weer nieuw is bij het repareren van een deken. Wees niet gefrustreerd als de uiteindelijke uitvoer niet naar buiten komt zoals u aanvankelijk dacht.

Het gebruik van dezelfde garenkleur kan veel helpen, maar het is nog steeds oké als de steken niet precies zo uitgelijnd zijn als voorheen.

 • Een reparatie kan veel tijd kosten

Als de breuk klein is, kunt u deze mogelijk binnen enkele minuten voltooien. Maar tenzij je een meester bent in haken, zal de reparatie veel tijd in beslag nemen.

U moet eerst het type haaksteek bestuderen dat in de dekens wordt gebruikt en vervolgens een geschikte kleur garen vinden voordat u met het proces begint.

Wees geduldig, want als het eenmaal klaar is, zal de hele tijd die je besteedt het allemaal waard zijn.

 • De haaksteek bepalen

Je kunt geen enkele steek op een oma-streeppatroon zetten. De reparatie zal heel duidelijk zijn, en we willen dat het discreter is.

Als u eerst de haaksteek bepaalt, kunt u uw gehaakte deken een nieuwe, mooie look geven. Onthoud: het hoeft niet perfect te zijn, maar het zal leuk zijn om het dicht bij zijn oorspronkelijke vorm te brengen.

 • Kapotte garens moeten worden vervangen

Sommige gebroken garens kunnen nog steeds worden vastgemaakt met lijm en opnieuw worden bevestigd, maar het kan zijn dat u de rij helemaal moet verwijderen als de draad volledig versleten is.

Sommige mensen gebruiken graag verschillende kleuren en naaien om de deken een extra charme te geven. Als je dat niet leuk vindt, kun je de rij opnieuw naaien met dezelfde tint van het originele garen.

 • Gebruik geen naald en draad om te repareren

Haken zijn zoveel anders dan stof en canvas. U kunt geen gaten naaien met naalden, omdat dit alleen zal resulteren in een onbetrouwbare reparatie.

Het is altijd beter om het gebied opnieuw te haken en de nodige maatregelen te nemen, zoals de hele rij opnieuw naaien of garen toevoegen om de fout te verbergen.

Een gehaakte deken repareren

Methode 1. Scheuren repareren

 • Stap 1 . Bereid zware lijm voor.
 • Stap 2 . Breng de lijm aan op de randen om te voorkomen dat de scheur verder loslaat.
 • Stap 3 . Gebruik dezelfde kleur garen om beide randen aan elkaar te naaien om het gelijmde gebied te verbergen.
 • Stap 4 . Beveilig het gebied door een extra laag steek toe te voegen om te voorkomen dat de patch onthult en weer kapot gaat.

Methode 2. Opnieuw stikken

 • Stap 1. Bereid de materialen voor, inclusief garens van dezelfde kleur en vezels, de juiste haakmaat en de deken.
 • Stap 2: leg de deken op een plat oppervlak.
 • Stap 3. Controleer de schade en bepaal de gebruikte haaksteek. Bestudeer hoe de steek is gemaakt en zorg ervoor dat de kleur van het garen van dezelfde kleur of dichtbij is.
 • Stap 4. Zoek de laatste beschadigde steek op een rij en plaats de naald uit de hangende lus om te voorkomen dat deze verder uitrafelt. Zet het gebied vast door ervoor te zorgen dat de draad niet los zit.
 • Stap 5. Maak het gebied schoon door gebroken draden en garen te verwijderen. Verwijder broze steken om plaats te maken voor nieuwe.

Zorg ervoor dat de steek die u gaat bevestigen, de nieuwe steken goed vastzitten en niet dun zijn. Als de uiteinden niet beschadigd zijn, kunt u deze zo laten als deze goed vastzit aan andere steken.

 • Stap 6. Herstel het uiterlijk door de rij opnieuw te naaien met dezelfde haaksteek totdat u het einde van het beschadigde gebied bereikt.

Verbind de steek met de hangende lussen van steken aan beide zijden van de aangetaste plek. Zorg ervoor dat je het patroon van de deken volgt.

 • Stap 7. U kunt een persoonlijk tintje geven door de garenkleur en steek van uw keuze toe te voegen. Ga door met de ketting totdat u tevreden bent met het resultaat.

Zorg ervoor dat de rij stevig is genaaid om schade in de toekomst te voorkomen.

 • Stap 8. Zodra je de rij hebt voltooid en de schade hebt hersteld, kun je de uiteinden weven. Controleer op hangende lussporen en zorg ervoor dat elke steek goed is genaaid.

ŚConclusie

Nu je eindelijk weet hoe je een gehaakte deken moet repareren, hoef je je geen zorgen te maken dat je favoriete deken weer kapot gaat.

Gehaakte dekens hebben dat gevoel dat je niet zult krijgen van andere reguliere dekens. Het is een stuk waar elk huishouden dol op is en dat altijd een bijzonder item zal zijn om generaties lang door te geven.