Hoe een polyester matrastopper correct te wassen?

In slechts drie stappen leer je hoe je een polyester topdekmatras wast. Eerst bespreken we de juiste voorbereiding en voorbehandeling van vlekken voor het wassen van de topper. We zullen ook bespreken hoe je de wasmachine voor dit materiaal kunt gebruiken.

Heeft u ook andere polyester beddengoed accessoires? Probeer deze gids voor het wassen van een polyester kussen om het schoon te houden zonder het materiaal te verpesten.

Hoe maak je een polyester matrastopper schoon?

Stap 1. Controleer het onderhoudslabel 

 • Verwijder de topper van je bed
 • Zoek het onderhoudslabel op uw polyester bovenmatras om de ideale werkwijzen en producten te kennen
 • Volg de instructies en aanwijzingen van de fabrikant om te voorkomen dat de topper kapot gaat
 • Maak uzelf vertrouwd met wasverzorging en wassymbolen om u te helpen het waslabel te lezen
 • Polyester kan over het algemeen in de machine worden gewassen, maar het is altijd beter om vooraf het etiket op uw bovenmatras te lezen

Stap 2. Behandel en was de polyester topmatras 

 • Inspecteer de bovenmatras op vlekken en behandel deze dienovereenkomstig
 • Je kunt een pasta van zuiveringszout gebruiken of azijn, afwasmiddel en water combineren voor de behandeling van puistjes
 • Behandel de verkleuringen op de bovenmatras en laat ze 10 tot 20 minuten zitten
 • Afhankelijk van de aanwijzingen van de fabrikant kunt u de topper in de machine wassen of met de hand wassen
 • Voor de wasmachine stelt u deze meestal in op de zachte cyclus met koud water
 • Vermijd hoge temperaturen of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of chloor met uw bovenmatras
 • Gebruik voor het handen wassen een mild reinigingsmiddel en koud water op een badkuip om de polyester bovenmatras grondig schoon te maken

Stap 3. Droog de polyester topmatras

 • Hang de pad buiten of plaats hem op een lattenbodem om de zon te laten drogen en ontsmetten
 • De hitte van de zon moet bacteriën doden en ervoor zorgen dat uw bovenmatras vrij is van huisstofmijt
 • Zorg ervoor dat u de topper omdraait om deze volledig te drogen en vermijd vocht dat mogelijk tot schimmelgroei leidt
 • Als het buiten vochtig is, kunt u de polyester bovenmatras binnen drogen, maar zorg voor een goede ventilatie door de ramen te openen of een circulatieventilator in de kamer te plaatsen

Kan ik een polyester matrastopper in de wasdroger drogen?

Je kunt sommige polyester matrastoppers in de droogtrommel drogen, zolang hun waslabel dit niet afraadt. Meestal droog je de bovenmatras op de laagste temperatuur in de wasdroger om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Je kunt zelfs een paar tennisballen in de droger plaatsen om de structuur van de pad te behouden terwijl deze van binnen droogt.

Maar als u niet zeker weet of de polyester matrastopper compatibel is met de droger, kunt u deze in plaats daarvan aan de lucht laten drogen. U wilt het materiaal niet per ongeluk beschadigen door hoge blootstelling aan hitte. Uw droger biedt mogelijk ook niet een temperatuur die laag genoeg is om de topper veilig te drogen.

Moet u een nieuwe matrastopper wassen voordat u deze op uw bed legt?

Het is het beste om een ​​nieuwe bovenmatras te wassen voordat u deze gebruikt. Het wassen van nieuw beddengoed of nieuwe materialen waarop u slaapt, moet een vaste gewoonte zijn om hun netheid en veiligheid te garanderen. Onthoud ook dat deze toppers worden verpakt en opgeslagen voordat ze bij u thuis aankomen.

Daarom verzamelen zelfs nieuwe matrastoppers vuil, puin en andere resten van de fabriek naar uw huis. Vergeet niet om de merkinstructies te volgen voor het wassen en reinigen van de matrastopper om te voorkomen dat de structurele integriteit ervan verandert. Als je het niet zeker weet, aarzel dan niet om de winkel te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van het merk.

Hoe vaak was je een bovenmatras?

U kunt de bovenmatras zo vaak als maandelijks tot elke vier maanden wassen. Deze duur kan worden gewijzigd, afhankelijk van hoe u een bovenmatras gebruikt. Als u de topper vuil krijgt, moet u deze direct wassen om vlekken en geurtjes te voorkomen.

De topmatras fungeert immers als een beschermingslaag over het bed. Het is sneller blootgesteld aan vuil en rommel dan de matras zelf. Als je dekbedovertrek vuil is, kun je ervan uitgaan dat de topper eronder ook een grondige reiniging nodig heeft.

Kun je een matrastopper in de wasmachine doen?

Er zijn verschillende soorten dekmatrassen, wat betekent dat sommige compatibel zijn met reiniging in de wasmachine. Bevestig door hun zorglabel te controleren, meestal onder de afdekhoes. Als er specificaties zijn zoals temperatuur, zorg er dan voor dat u deze ook volgt.

U kunt het grootste deel van de verwachte levensduur van een matrastopper alleen krijgen als deze goed wordt verzorgd. Maar naast regelmatige reiniging en onderhoud, moet u de aanbevolen werkwijzen volgen om te voorkomen dat het materiaal verpest wordt. Topmatrassen van polyester behoren tot de gemakkelijkst te onderhouden matrassen, maar dat betekent niet dat u ze blindelings kunt schoonmaken.

Kan ik de polyester matrashoes wassen?

Gebruik je ook een polyester matrashoes? De meeste zijn ook machinewasbaar. Maar als je er zeker van wilt zijn dat je de hoes niet per ongeluk krimpt, gebruik dan koud water en controleer het etiket.

Conclusie

Topmatrassen van polyester zijn een betaalbare manier om uw slaapervaring te verbeteren en de levensduur van het bed te verlengen. Maar voor het onderhoud moet je weten hoe je een polyester topmatras op de juiste manier wast. Controleer dus eerst het wasetiket en volg het dienovereenkomstig.

Behandel vervolgens de vlekken voordat u de wasmachine gebruikt. Droog de topper tot slot buiten of controleer of je hem in de droogtrommel kunt drogen.