Stoffen voor gordijnen: welke stof kan ik het beste gebruiken?

Hallo allemaal, vandaag bespreken en beantwoorden we deze populaire vraag: stoffen voor gordijnen: welke stof kan ik het beste gebruiken? Lees verder om meer te weten te komen over de beste stoffen voor gordijnen.

 

Beste stoffen voor gordijnen

Zijde

Zijde Stoffen, zoals pure zijde en ruwe zijde, zijn luxueus en elegant. Ze zijn ook erg delicaat, dus ze werken niet goed in gebieden met veel verkeer, zoals gangen of keukens. Dit materiaal heeft geen voering nodig omdat het niet gemakkelijk rafelt, maar het kan moeilijk schoon te maken zijn.

Katoen

Katoen is een populaire keuze voor gordijnen omdat het gemakkelijk is te vinden in bijna elke kleur en patroon. De verscheidenheid aan kleuren betekent dat je de stof kunt matchen met zowat elk verf- of meubelkleurenschema. Daarom is het zo populair bij huiseigenaren die hun huis opknappen. Katoen moet echter regelmatig worden gewassen en gestreken als je wilt dat je gordijn er op zijn best uitziet.

Acryl

Acryl is een soort synthetische stof die niet alleen licht van gewicht is, maar ook gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar is in een enorme verscheidenheid aan kleuren en patronen. Het ademt echter niet zo goed als natuurlijke vezels; daarom moet je de gordijnen vaker wassen omdat ze geen tijd hebben om af te drogen voordat ze vuil worden.

Linnengoed

Linnen is een natuurlijk textiel gemaakt met vezels van de vlasplant, waardoor het een van de meest duurzame stoffen is die er zijn. Het heeft een lichte textuur die je kunt voelen als je deze stof aanraakt, en het is verkrijgbaar in neutrale kleuren zoals crème en grijs, maar het komt ook met strepen of patronen. Net als katoenen gordijnen, hoeft linnen minder vaak gewassen te worden omdat het minder vlekken opneemt en is bestand tegen rimpels.

Polyester

Polyester is een synthetische vezel die in bijna elke vorm kan worden gegoten, waardoor het een uitstekend materiaal is voor gordijnen. Het is niet de beste keuze als je wilt dat je gordijn ademt en wat textuur heeft; polyester zorgt ervoor dat ze meer als plastic dan stof aanvoelen. Polyester gordijnen zijn ook goedkoper, waardoor ze een populaire keuze zijn voor goedkopere huizen en bedrijven.

Velvet

Deze stof is een van de meest luxueuze en populaire die er zijn. Het kan in het begin een beetje krassend aanvoelen, maar het is meestal geen probleem voor mensen die gewoon hun ramen willen bedekken met iets eenvoudigs en goedkoops. Fluwelen gordijnen bieden uitstekende isolatie in koudere maanden, omdat ze dik genoeg zijn zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over tocht die door de kieren in uw ramen sluipt.

Damast en brokaat

Deze fabrics lijken erg op elkaar. Je vindt ze allebei met een herhalend patroon, meestal van bloemen en bladeren. Ze zijn meestal gemaakt van zijde of polyester, maar zijn ook te vinden in katoen. Damast gordijnen zien er geweldig uit als ze je raam helemaal tot aan de vloer vullen; Brocade exemplaren zouden maar de helft van die afstand moeten overbruggen.

Gaas

Gaas is een populaire stof voor gordijnen omdat het licht en transparant is. Het laat meer licht door dan nylon net, maar niet zoveel als voile of kant; Houd hier dus rekening mee wanneer u beslist welke stof voor uw gordijnen het meest geschikt is voor uw kamer en situatie.

Mousseline

Deze zijn een goede keuze voor mensen die vaak hun gordijnen moeten wassen omdat ze niet te duur zijn. Mousseline is een ongecoate stof gemaakt van katoen, maar het kan ook in polyester en linnen komen.

Fijn linnen

Dit textiel bestaat al sinds de Romeinse tijd toen rijke burgers het als tafelkleden gebruikten; fijn linnen wordt vaak gebruikt voor gordijnen met zomen bij de vloer.

Ruwe zijde

Ruwe zijde heeft een interessante textuur waardoor je ramen er elegant uitzien, maar het is ook iets duurder dan andere stoffen op deze lijst. Veel mensen gebruiken ruwe zijde als draperie omdat ze houden van hoeveel licht het binnenlaat; anderen gaan met hen mee omdat ze een goede investering zijn.

Katoenen oogje

In tegenstelling tot de andere stoffen op deze lijst, wordt katoen met oogjes geweven in plaats van gebreid. Dit betekent dat het niet zo zwaar is en zonder veel moeite kan worden gelaagd – daarom gaan veel mensen met hen mee voor hun gordijnen – maar ze zijn ook duurder dan mousseline.

Voile

Voile is een dunne en los geweven stof die vaak wordt gebruikt voor transparante gordijnen. Het heeft niet dezelfde mate van ondoorzichtigheid als andere stoffen op deze lijst, maar het laat meer licht door dan de meeste ondoorzichtige stoffen – dus als je je kamer overdag helder wilt houden terwijl je toch wat privacy hebt, is voile misschien wat u zoekt.

Kant

Kant is een prachtige stof voor gordijnen vanwege het ingewikkelde patroon en de algemene elegantie. Het heeft ook dezelfde mate van ondoorzichtigheid als voile, dus het is goed om te gaan als je op zoek bent naar iets met wat privacy, maar dat maakt je kamer niet donker.

Nylonnet

Nylon net is een andere goede keuze als je transparante gordijnen wilt – het is vergelijkbaar met voile maar goedkoper. Het laat echter niet zoveel licht door, dus houd hier rekening mee wanneer u beslist welke stof voor uw gordijnen het meest geschikt is voor uw kamer en situatie.