Waarom likt mijn kat mijn deken? 3 mogelijke redenen:

Als je je altijd afvraagt ​​waarom mijn kat mijn deken likt, zullen we het hebben over de mogelijke oorzaken, de goede en de slechte. Raak niet in paniek, want zelfs de mogelijke gezondheidsproblemen met betrekking tot dit gedrag zijn nog steeds beheersbaar, vooral met de hulp van uw dierenarts. Naast gordijnen< /span>, onze dekens krijgen ook veel aandacht van onze lieve katten.

Je kat toont misschien alleen genegenheid of ruikt iets verleidelijks op de deken. Het likken van de deken kan echter ook betekenen dat uw kat tekenen van pica vertoont. In sommige gevallen kan de kat angstig zijn.

 

Waarom likken katten aan dekens?

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat constant aan uw deken lijkt te likken. Als eigenaar zou u snel gedrag moeten opmerken dat te ver van de gebruikelijke gewoonten van uw kat lijkt. Het is het beste om uw dierenarts te vragen om uw zorgen weg te nemen, maar hier zijn drie mogelijke redenen waarom katten dit gedrag vertonen.

 

Niets om je zorgen over te maken!

Voordat we meteen aannemen dat je kat een aandoening heeft, is het likken van de deken misschien alleen maar zijn manier om blijheid te uiten. Sommige kattenrassen, zoals Tonkinees en Siamees, zijn zelfs meer vatbaar voor zuigen en kneden de deken. Vaker wel dan niet, kan je harige vriend alleen de deken opeisen of zich gelukkig en ontspannen voelen, vooral tijdens het spinnen.

 

Vuile deken

Laten we nu de drie mogelijke redenen bespreken waarom uw kat de deken likt als het gedrag uit het niets lijkt te komen. Vraag jezelf eerst af of de deken schoon is. Je hebt er misschien iets op gemorst en de geur en smaak veranderd.

Sommige voedingsmiddelen en dranken verleiden katten dat als ze op de deken morsen, uw kat vaak aan de deken gaat likken. De oplossing is zo simpel als het schoonmaken van de deken om de geur te verwijderen die uw huisdier naar zich toe trekt. Maar wat als je deken schoon is, maar je kat er nog steeds aan likt?

 

Pica

Een aandoening die ook bij huisdieren voorkomt is pica. Deze aandoening presenteert zich als een drang om oneetbare items te eten, inclusief dekens. Uw huisdier kauwt mogelijk op dit oneetbare object vanwege een tekort aan zijn dieet, dus zorg ervoor dat u hem vroeg laat controleren en behandelen.

Controleer altijd bij uw kat of zijn likgewoonten veranderen in het eten van de deken zelf. Onthoud dat dit product onverteerbaar is en darmblokkades kan veroorzaken. Uw dierenarts moet u helpen een oplossing te vinden om pica te behandelen.

 

Angstige en dwangmatige gewoonten

De derde reden waarom een ​​kat een deken likt, is vanwege angstig en dwangmatig gedrag. Uw kat kan zich bijvoorbeeld gestrest voelen bij het aanpassen aan de nieuwe omgeving, of hij heeft een verandering van routine ervaren. Om het ongemak te verlichten, kan uw kat proberen zichzelf en andere items zoals dekens te likken of te verzorgen.

Om uw kat te helpen zich meer ontspannen te voelen, moet u ervoor zorgen dat u hem aandacht geeft en zich aan een schema houdt. Uw dierenarts kan ook een medicijn voorschrijven om angst en dwangmatig likken te verminderen. Probeer daarnaast oefeningen voor stressvermindering te onderzoeken om je harige vriend verder te helpen zich aan te passen.

 

Waarom likt mijn kat aan stof?

Likken is over het algemeen een normaal gedrag voor katten omdat ze graag zichzelf verzorgen. Het kan echter vreemd aanvoelen als je merkt dat je kat geobsedeerd is door stof. Het kan een deken zijn of een kledingstuk waar hij constant aan likt.

 

Smakelijke stof, verveelde of gestresste kat, pica

Om de reden achter deze gewoonte te begrijpen, kun je de drie besproken redenen onthouden. De stof kan een unieke smaak of geur hebben waar je kat dol op lijkt te zijn, of misschien verveelt hij zich of is hij zelfs gestrest. Hoewel het niet zo gebruikelijk is, kan het likken van stof ook pica betekenen van een onbalans in de voeding.

 

Hoe voorkom ik dat mijn kat aan dekens likt?

Naast uw bezoek aan uw kliniek, kunt u de toegang van uw harige vriend tot alle stoffen in het huishouden beperken. Je kunt ook speelgoed geven dat de likgewoonten en verveling van de kat kan beteugelen. Als al het andere faalt, zijn er huisdiervriendelijke smaakafschrikmiddelen om het likken van de stof te ontmoedigen.

 

Train uw kat met positieve bekrachtiging

Wist u dat positieve versterking ook kan helpen voorkomen dat uw kat aan uw deken likt? Dit zal niet alleen het gedrag aanpakken, maar het zal uw kat ook trainen om zich op een plezierige manier beter te gedragen. Het belangrijkste is om je kat te belonen als hij iets doet wat jij wilt (d.w.z. niet aan de deken likken).

Beloon uw kat onmiddellijk met iets lekkers of genegenheid wanneer hij de gewenste actie heeft ondernomen, zodat hij begrijpt dat dit komt door die actie. Misschien is het nadat hij op het bed was gesprongen en ging liggen zonder de deken te likken. Onthoud echter dat het niet nodig is om je kat fysiek te straffen of te schreeuwen, omdat het hem niets anders leert dan angst of onzekerheid.

 

Conclusie

Om samen te vatten, niemand kent uw kat beter dan u. Het antwoord op de vraag waarom mijn kat mijn deken likt, kan iets gewoons of ongewoons zijn. Misschien is je kat alleen maar blij of ontspannen, maar likken kan ook angst, pica of zelfs iets op je deken betekenen dat lekker smaakt en ruikt.

Breng uw kat altijd regelmatig naar de dierenarts om uw zorgen weg te nemen en mogelijke problemen zo snel mogelijk aan te pakken.