DIY-project: 4 stappen voor het handmatig herstellen van een elektrische recliner

Dus je hebt een lange dag gehad en het enige wat je wilt is naar huis komen, in je luie stoel gaan zitten en ontspannen. Maar als je de aan/uit-knop aan de zijkant van de stoel probeert te gebruiken, gebeurt er niets!

De fauteuil zit vast in zijn huidige positie – hoe frustrerend! In dit artikel laat ik je zien hoe je een elektrische relaxfauteuil handmatig weer rechtop kunt zetten, zodat deze weer klaar is voor een ander gebruik.

Stappen voor het handmatig herstellen van een elektrische recliner

Stap 1. Voordat we echter beginnen met het restaureren van onze stoel, moeten enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Houd er rekening mee dat deze stappen alleen kunnen worden gebruikt met een handmatig verstelbare stoel (in tegenstelling tot een stoel met motoren).

Stap 2. Nu we onze veiligheidsmaatregelen hebben behandeld, gaan we aan de slag! Allereerst heb je het volgende gereedschap nodig: een schroevendraaier met platte kop en een punttang.

Afhankelijk van hoe uw fauteuil is gepositioneerd, wilt u misschien ook ondersteuning bieden onder de stoel. Als dat zo is, probeer dan een poef of een kruk onder de stoel te plaatsen om de benodigde ondersteuning te bieden.

Stap 3. Begin vervolgens met het verwijderen van losse spijkers of schroeven die u op of in de buurt van het kantelmechanisme van uw stoel vindt, en zorg ervoor dat u ze niet te strak aandraait wanneer u deze weer op zijn plaats bevestigt. De laatste stap omvat het inbrengen van de punttang in het gat waar een van de veren van de liggende arm zich bevindt.

Trek de veer voorzichtig opzij en werk deze langzaam uit de gleuf. Nadat u beide hebt verwijderd, plaatst u ze terug in de overeenkomstige sleuven op de hoofdsteun van de stoel.

Stap 4. Zorg ervoor dat u uw schroeven of spijkers niet te vast aandraait wanneer u het mechanisme weer op zijn plaats bevestigt! Als u klaar bent, steekt u de punttang in een van de veersleuven van de verstelbare arm en trekt u deze er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat u beide veren verwijdert voordat u ze weer op hun plaats bevestigt!

Ten slotte zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen wanneer u probeert uw elektrische fauteuil handmatig te herstellen. Zorg ervoor dat u geen schroeven of spijkers te strak aandraait en zorg ervoor dat u beide veren verwijdert wanneer u ze weer op hun plaats bevestigt!

Wat is Power Recliner?

Een elektrische fauteuil is een stoel die kan worden afgesteld in een rechtopstaande of bijna vlakke positie. Het mechanisme van de zitting en rugleuning worden meestal bediend met een voetpedaal, joystick, hefboomarm of afstandsbediening voor gemakkelijke positionering.

Deze stoelen zijn oorspronkelijk ontworpen met het oog op mensen met een lichamelijke handicap, maar zijn sindsdien populair geworden als een manier om de positie van een stoel aan te passen zonder dat je je eigen handen hoeft te gebruiken.

De eerste elektrische relaxfauteuil werd in 1952 uitgevonden door Hugh DeHaven voor zijn vrouw, die polio had en niet alleen uit haar rolstoel kon komen. Zijn uitvinding stelde mensen met een beperkte mobiliteit in staat om te ontspannen in een gemakkelijk uit de stoel te krijgen.

Hoe maak je van een elektrische fauteuil een handmatige fauteuil

Om dit te doen, hebt u een schroevendraaier en een tang nodig. Zoek de powerbox op uw stoel; dit is meestal in de buurt van waar de hoofdsteun aan de achterkant is bevestigd. Koppel alles los van de stroombron voordat u iets anders losschroeft. Verwijder alle schroeven waarmee draden of kabels zijn bevestigd die zijn aangesloten op stopcontacten in de voedingskast.

Zodra de kabels zijn verwijderd, haalt u ze uit de binnenkant van de doos en draait u alle schroeven aan weerszijden van het stopcontact los om ze van uw stoel los te maken.

Nadat u die draad of kabel hebt losgemaakt, verwijdert u alle andere door dezelfde stappen als hierboven te volgen totdat er slechts één bout met linkse schroefdraad is die het stopcontact aan uw stoel bevestigt. Pak een tang en schroef deze los door tegen de klok in te draaien en verwijder vervolgens de powerbox van de stoel.

Hoe zorg je voor een elektrische recliner

Om uw elektrische fauteuil mooi en schoon te houden, stofzuigt u regelmatig het zitkussen.

Gebruik een vochtige doek om oppervlakken die moeilijk bereikbaar zijn met een stofzuiger, zoals voetsteunen of armleuningen, af te vegen. Dit voorkomt dat stof en vuil zich na verloop van tijd ophopen, wat de levensduur van uw stoel verkort.

Plaats geen zware of scherpe voorwerpen op uw elektrische relaxfauteuil.

Als u rookt, kunt u het beste zo mogelijk niet roken in de algemene ruimte van uw stoel, omdat dit het risico op brandschade kan vergroten en de levensduur van uw stoelen kan verkorten.

Vaak draaien mensen hun stoel per ongeluk om, dus om het uzelf gemakkelijk te maken, kunt u proberen een elektrisch verstelbare handgreep te installeren. Dit is een opzetstuk waarmee u de stoel gemakkelijk omhoog kunt trekken en indien nodig kunt omklappen.

Een elektrisch verstelbare handgreep installeren

Wat u nodig heeft:

  • Een kruiskopschroevendraaier
  • Powerbox voor uw fauteuil (optioneel)
  • Een elektrisch verstelbare handgreep (optioneel)

Wat te doen:

Draai je stoel om en verwijder de schroeven van de basis. Vervang deze indien nodig door langere, maar gebruik geen van de originele schroeven opnieuw, aangezien deze verbogen of gestript kunnen zijn. Voor deze stap is een kruiskopschroevendraaier nodig.

Bevestig een elektrisch verstelbare handgreep aan de stoel als u dat nog niet hebt gedaan. Dit moet op de achterkant van de basis worden gemonteerd, waar het stroom van uw doos zal opnemen en gemakkelijk kan worden omgedraaid.

Bevestig een stroomkabel in plaats van een kabel die kapot of beschadigd is. Deze kabels bevinden zich vaak onder de stoel en verdeel ze met uw vingers om degene te vinden die kapot is of aan vervanging toe is.

Leid uw stroomkabel indien mogelijk van de basis naar een nabijgelegen doos, gebruik indien nodig kabelbinders en beugels om de geleiding na installatie te vergemakkelijken. Als dit niet kan, koop dan een langere handgreep van de elektrische fauteuil met meer draad dan je denkt nodig te hebben.