Hoe te weten of Morris Chair een origineel is: 4 unieke factoren

Als u een antiekverzamelaar bent, is het belangrijk om te weten te komen of de Morris-stoel origineel is. Dit is een vaardigheid die op de lange termijn nuttig zou blijken te zijn.

Bekend als de vader van alle ligstoelen, werd de Morris-stoel voor het eerst geproduceerd in Engeland in 1866 door de William Morris Company. Het is sindsdien gekopieerd, dus je moet weten of de Morris-stoel origineel is als je een flinke prijs betaalt voor het antiekmerk.

Het ontwerp in missiestijl van de Morris-stoel werd in de vroege jaren 1900 beroemd om huizen en wordt vandaag de dag nog steeds vervaardigd door bedrijven en zelfs amateur-houtbewerkers vanwege hun strakke lijnen die in bijna elk interieur passen. Tijdens de jaren 1800 werden de met houtblok bedrukte behangontwerpen als revolutionair beschouwd voor hun tijd en kunnen ze vandaag de dag nog steeds worden gebruikt voor meubelbekleding, gordijnen en zelfs modeaccessoires.

In tegenstelling tot loungestoelen hebben Morris-stoelen een hoge rugleuning en hoge armleuningen. Vroege modellen hebben ook gestoffeerde kussens of ingenaaide stof. Toch hebben latere modellen verwijderbare kussens, waardoor de stoel meer flexibiliteit krijgt omdat de kussens kunnen worden aangepast aan verschillende smaken of kleurenschema’s.

Hoe u kunt bepalen of uw Morris-stoel al dan niet origineel is

Als u wilt weten of uw stoel in Morris-stijl een origineel is dat de William Morris Company vervaardigt, leer er dan zoveel mogelijk over. Websites zoals de William Morris Society en de Arts and Crafts Movement zijn nuttige bronnen.

Hier zijn enkele factoren die u kunnen helpen bij het bepalen van de fabrikant van uw stoel in Morris-stijl:

Materiaal

Originele Morris stoelen zijn gemaakt van donker gebeitst eikenhout, gebouwd in een stevig, strak omlijnd werk met een Victoriaanse invloed. Er zijn gedempte armleuningen en een liggende rugleuning met decoratieve spindels.

Vroege Morris-stoelen hebben kussens die in de stoelzitting zijn genaaid en zijn bekleed met wollen tapijt. Morris ontwierp zelf vaak de patronen voor de stoelen, maar nieuwere ontwerpen waren zwaarder en eenvoudiger, met brede peddelvormige armen en vierkante latten om de rug en armen te ondersteunen.

Unieke structuur

Om te zien of uw Morris-stoel antiek is, moet u goed naar het lichaam van de stoel kijken. Dit omvat de bodem, zijkanten en achterkant van de lade.

Als het hout tekenen van inkepingen of sneden vertoont, is het waarschijnlijk met de hand gemaakt, wat betekent dat het is gesneden met een schaaf, spaakmes of trekmes. Rechte zaagsporen duiden op een oud stuk, terwijl cirkelvormige of boogvormige markeringen aangeven dat het werd gesneden door een cirkelzaag, die pas rond 1860 in gebruik was.

Gegraveerde namen

De Stickley Morris-stijl stoel, gebouwd door Gustav Stickley, werd vervaardigd in verschillende variaties, waarvan de bekendste de boogarm, de platte arm en de gebogen arm zijn. De ontwerpen van Stickley werden destijds op grote schaal geïmiteerd. Originele Stickley Morris-stijl stoelen hebben zijn sticker of papieren label, dat de fabrikant van de stoel identificeert. Bij originele Morris stoelen is dit niet het geval, daar ze meestal de namen van de meubelmaker hebben gegraveerd.

Prijs

Morris-stoelen zijn erg moeilijk te vinden en kunnen veel kosten. Sommige Stickley Morris-stoelen kunnen zelfs oplopen tot $ 17.000 per stuk, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als leeftijd, staat, ontwerp en deskundige evaluatie.

Originele Morris-stoelen waren zeer decoratief en vaak omvangrijk, maar dankzij de eenvoudige lijnen en het geavanceerde vakmanschap werden ze populair als een icoon van de Arts and Crafts-beweging.

Constructie en ontwerp van de Morris-stoel

Morris-stoelen hebben verstelbare rugleuningen, een constructiedetail dat aan elk ontwerp kan worden aangepast. Morris stoelen zijn op deze manier gewoon comfortabel omdat ze allemaal gestoffeerd zijn. In het begin van de 20e eeuw is dit ontwerp van de Morris stoel in verschillende variaties aangepast, maar geen van hen was ongewapend.

American Morris-stoelen kunnen worden gemaakt van elk veelgebruikt hout in de loop van de dag, hoewel het meestal wordt weergegeven in wit eiken. Stoelkussens waren verkrijgbaar in verschillende kleuren leer en textielpatronen. In Engeland worden Morris-stoelen echter bijna uitsluitend gemaakt met stoffen kussens.

Het ligmechanisme van Morris-stoelen is low-tech, zonder de complexe hendels of sensoren van de nu populaire La-Z Boy-fauteuils. De rugleuning van de Morris-stoel is scharnierend waar deze de onderkant van de zitting raakt en wordt van achteren ondersteund. De rug ontmoet dan de armen, hetzij door een staaf of door pinnen die in gaten in de armen worden gestoken, waardoor het achteroverleunen eenvoudig wordt.

Conclusie

Originele 19e eeuwse Morris stoelen, zelfs die van Stickley, zijn uiterst zeldzaam. Hoewel reproductie Morris-stoelen nog steeds voldoen aan de Mission of Arts and Crafts-stijl.

De Morris-stoel biedt comfort aan vermoeide mensen na een dag werken en nodigt uit om te gaan zitten en te ontspannen. Vanwege zijn stijl en comfort is de Morris stoel gekopieerd en nog steeds vervaardigd.

In feite hebben houtbewerkers tegenwoordig de Morris-stoel op hun “bucketlist” -projecten, omdat een Morris-stoel van goede kwaliteit een goede investering kan zijn en een uitstekend bewijs is van de vaardigheden van een houtbewerker. Het maken van een Morris-stoel is een uitdaging, maar het is de moeite waard als het goed wordt gedaan.

Hoewel het uiterlijk van de bekleding is geëvolueerd en nu anders is dan het origineel, blijft de algehele structuur constant. Stoelen in Morris-stijl blijven vandaag beschikbaar.

Als u echter weet hoe u kunt weten of de Morris-stoel origineel is en u wilt uitgeven voor een echte antieke, wees dan bereid er een flinke prijs voor te betalen. Het comfort is echter zeker de moeite waard.