Losse stoelpoten op 2 eenvoudige manieren repareren

Losse stoelpoten veroorzaken niet alleen ongemak, maar zijn ook rampen die wachten om te gebeuren. Zelfs als je weet hoe je losse stoelpoten moet repareren, is het geen gemakkelijke taak om dit te doen, omdat het een behoorlijke hoeveelheid kennis en gereedschapsgebruik vereist.

Een manier om het probleem op te lossen, is door de stoel uit elkaar te halen en alle wiebelige stukken weer aan elkaar te lijmen. Een andere betreft de installatie van beugels om de losse onderdelen te helpen stabiliseren.

Desalniettemin kan het proces in een dag of twee worden gedaan en kunt u weer comfortabel en veilig zitten. Blijf lezen om te weten waardoor uw stoel wiebelt en de specifieke stappen om ze als een professional te repareren.

Waarom wiebelen stoelen?

Stoelen wiebelen om verschillende redenen. Bureaustoelen en andere metalen stoelen zwaaien als er schroeven los zitten. Deze kunnen gemakkelijk worden gerepareerd door de schroeven aan te draaien en ervoor te zorgen dat de eventuele wielen goed op hun plaats zitten.

Aan de andere kant zijn houten stoelen een heel ander geval. Houten stoelen wiebelen door overmatig gebruik en eventuele slijtage.

Er zijn veel stappen om problemen met houten meubels te verminderen of te voorkomen, maar uiteindelijk zullen er problemen optreden. Deze problemen zijn echter niet zo gemakkelijk op te lossen als hun metalen tegenhangers.

Houten stoelen worden meestal gemaakt door middel van verbindingen, ofwel pen-en-gat, of deuvel. Deze verbindingen worden in elkaar gezet met elke soort houtlijm, en het bevestigen van deze stoelen vereist een beetje houtwerk.

Hoe wankele stoelpoten te repareren

Als u vroegtijdig een losse stoelverbinding vindt, kunt u deze repareren met houtlijm. Vul het gewricht met lijm, zorg ervoor dat je in de hoeken en gaten komt en klem het vast. Laat het daarna minstens vierentwintig uur staan ​​voordat u het opnieuw gebruikt.

Als beschadigde gewrichten het wiebelen veroorzaken, kunt u de hele stoel demonteren of ondersteunen met beugels, afhankelijk van de omvang van de schade.

Methode #1. Demontage

De beste manier om een ​​wiebelende houten stoel te repareren, is door deze eerst te demonteren. Dit is om ervoor te zorgen dat alles stevig in elkaar zit door tot de kern van het probleem te komen.

Zorg ervoor dat u elk onderdeel labelt voordat u de stoel uit elkaar haalt. Dit is zodat u weet welke welke is wanneer u het meubilair weer in elkaar zet.

Bepaal welk been wiebelt. Probeer erop te zitten om te zien wat beweegt, of leg het op zijn kant en test elk been.

Haal bij het demonteren zoveel mogelijk niet alles weg. Als slechts één been wiebelig is, trek dan alleen aan dat been.

Als het gewricht niet wil wijken, probeer dan het stuk te draaien om de lijm te breken. Gebruik uw handen of een zelfsluitende tang met vulling om beschadiging van onderdelen te voorkomen.

Soms moet u zelfs een hamer gebruiken om onderdelen los te maken. Gebruik de hamer door licht op het gewricht of de spijker te tikken en zo nodig de kracht te vergroten.

Schraap de oude lijm er voorzichtig af met schuurpapier. Zorg ervoor dat het hout niet dunner wordt, waardoor het nog losser wordt.

Als de pen gebarsten is, bedek hem dan met lijm en wikkel hem met zijden draad. Als de stoel losse of gebroken deuvels heeft, vervang deze dan.

Daarna, als het stuk goed op zijn plaats past, bedek het dan met houtlijm en plaats het opnieuw. Klem het vast en laat het een dag of twee staan ​​totdat het volledig droog is.

Methode #2. L-beugels

Deze methode is voor extra ondersteuning. De demontagemethode is het beste om bij de directe oorzaak van het probleem te komen.

Deze methode wordt ook niet aanbevolen voor antieke stoelen. Het plaatsen van elk soort metaal zal de waarde van uw stoel drastisch verminderen, dus overweeg om de eerste methode toe te passen voordat u deze uitprobeert.

Controleer net als bij de vorige stap welke onderdelen los zitten. Zodra u weet welk been wiebelt, plaatst u een L-beugel zo dat deze het been en het frame van de stoel ondersteunt. Markeer de omtrek van de beugel en de gaten voor de schroeven.

Als u om de een of andere reden uw stoelpoot niet kunt verwijderen, overweeg dan om L-beugels te kopen, zodat u voldoende ruimte heeft om te boren.

Boor de gaten die je hebt gemarkeerd voor, zorg ervoor dat je boor niet helemaal door de stoel gaat. Gebruik een boor die iets kleiner is dan de breedte van uw schroeven voor een strakkere, veiligere pasvorm.

Bevestig eerst je L-beugel aan de poot van je stoel. Zorg ervoor dat uw boor en schroef evenwijdig aan uw oppervlak zijn. Bereid uw stoelpoot voor op hermontage.

Breng voor een betere grip houtlijm aan op de pootverbindingen en veeg overtollige lijm weg. Bevestig de stoelpoot weer aan de stoel zelf en plaats alle schroeven terug die u mogelijk hebt verwijderd.

De laatste stap bij het bevestigen van uw losse stoel is om het resterende deel van de L-beugel op het frame van de stoel te schroeven. Zorg ervoor dat beide schroeven goed vastzitten. Laat eventuele lijm volledig drogen voordat u de stoel weer gebruikt.

Conclusie

Gefeliciteerd! U kunt nu comfortabel en veilig van uw stoel genieten.

Stoelen en hun onderdelen, ongeacht waar ze van gemaakt zijn, zullen na verloop van tijd verslechteren. Roest, slijtage, beschadigingen en alle andere vormen van bederf zullen uiteindelijk opduiken. Niettemin, uitgerust met de juiste kennis van het bevestigen van losse stoelpoten, kunt u al uw meubels repareren en ze jarenlang gebruiken.