Beste gids voor het verdelen van orchideeën

Als u niet zeker weet hoe u orchideeën op de juiste manier moet verdelen, kunt u dit in vier stappen vereenvoudigen. Met meer dan 22.000 soorten beschikbaar, is het niet verwonderlijk dat tuinders willen leren hoe ze orchideeën in het algemeen kunnen verdelen of vermeerderen. Desalniettemin is de verdeling de beste vermeerderingsmethode die je kunt doen als je orchideeën gaat klonen en meer kopieën van je geliefde bloemen gaat maken.

Hoewel orchideeën misschien niet de meest beginnersvriendelijke plant zijn om te kweken, moet het voldoen aan hun kweekvereisten en optimale omstandigheden succes garanderen. Degenen die hun klimaat en buitenomstandigheden niet vertrouwen, kunnen overwegen orchideeën te kweken in de polytunnel om mogelijke problemen te voorkomen. Als je orchideeënafdelingen kweekt, zal het gebruik van een beheersbare en stabiele omgeving zoals de polytunnel inderdaad hun groei en overleving ondersteunen.

Orchideeën verdelen voor beginners

Stap 1. Voorbereiding

Net als hoe u de meeste planten verdeelt, wilt u uw ouderorchideeënplant voorbereiden voordat u iets begint. Je zult het gemakkelijker hebben om het uit de pot te halen als je het eerst water geeft en het water laat weglopen om een ​​vochtig medium te creëren. Pas op dat u geen wortels beschadigt, dus houd een schoon mes binnen handbereik om vastzittende wortels op de pot te verwijderen.

Je wilt de plant ook schoonmaken van het vorige potmedium. Het achtergebleven medium veroorzaakt vaak wortelrot met deling omdat het vochtige zakken op het nieuwe mengsel creëert. Het oude potmedium is zelfs vatbaar voor bederf, dus zorg ervoor dat je het zoveel mogelijk verwijdert.

Zodra uw wortels vrij zijn van het oude medium, controleert u op beschadigde of dode wortels en verwijdert u ze met gesteriliseerde snoeischaar. Hoe zien gezonde orchideeënwortels eruit? Je bent op zoek naar een groenachtig witte of kastanjebruine kleur, en ze moeten stevig aanvoelen in vergelijking met papperige en zwarte dode wortels of papierachtige, gedehydrateerde wortels.

Stap 2. Divisie

De volgende is de orchideeënafdeling en je zou een voorsprong moeten hebben, omdat er merkbare markeringen zijn om het te splitsen. Dit betekent dat je punten opmerkt die laten zien dat de orchidee in verschillende richtingen groeit. Deze gebieden zijn goede indicatoren om te weten waar de kluit moet worden verdeeld.

Je kunt ze met de hand of met een gesteriliseerd mes verdelen, zolang je maar drie pseudobollen per divisie wilt hebben. Het hebben van drie pseudobollen in elke afdeling is optimaal om ervoor te zorgen dat de orchidee volgend jaar weer bloeit, en de wachttijd is niet zo lang als korter.

Mogelijk moet u ook gedroogde of dode pseudobollen verwijderen als u een oude orchidee gebruikt. Het is echter prima om weg te gaan en te proberen om wat achterbollen te laten groeien. Het kan enkele jaren duren voordat ze dit doen, dus sommige tuinders gebruiken in plaats daarvan degene met actieve groei.

Stap 3. Verpotten

Zodra u uw divisies heeft, kunt u ze verpotten in schone en gesteriliseerde containers. Welke maat container moet u gebruiken voor orchideeënafdelingen? Over het algemeen kun je elke pot kiezen, zolang deze maar groot genoeg is om het groeiende wortelstelsel van de orchidee te accommoderen en erop te anticiperen.

U hoeft echter niet meteen een grote pot te pakken, omdat deze misschien niet snel droogt. U kunt altijd verpotten en een maat groter maken terwijl u bezig bent. Waar het hier om gaat, is dat de beste pot in de wortels moet passen of dat er minimaal twee jaar groei is vanaf het verdelen.

Bovendien moet de container zorgen voor een goede afvoer en luchtstroom om u het risico op ziekten te besparen. Welk medium moet je gebruiken met je orchideeënafdelingen? Elke potmix zou hun groei moeten ondersteunen, maar tuinders hebben de neiging om meer succes te behalen met perliet, veenmos en houtskool.

Als je eenmaal alles klaar hebt om te planten, kun je sympodiale orchideeën kweken op een manier waarbij hun nieuwe groei naar het midden is gericht en de oudste pseudobol tegen de rand van de container staat. Deze oriëntatie zou voldoende ruimte moeten bieden terwijl uw orchidee groeit. Meer nog, het is het beste om de wortelstok net onder of op hetzelfde niveau als de bovenkant van de potmix te hebben, en het kan zijn dat je stokken moet toevoegen voor ondersteuning als de orchidee zich vestigt.

Stap # 4. Onderhoud

Na het planten van de divisies kunt u ze direct water geven, maar wacht enkele weken voordat u begint met bemesten. Terwijl uw planten groeien, wilt u het medium regelmatig controleren en het vocht op peil houden. Natuurlijk moet u ook altijd op uw hoede zijn voor tekenen van ziekten en plagen om geïnfecteerde planten te isoleren en snel te behandelen.

Tuinders beginnen vaak na de maand te bemesten met mest met langzame afgifte. Daarna kunt u maandelijks vloeibare mest gebruiken om de orchideeën in de winter te laten bloeien. U kunt de polytunnelt gebruiken om de omstandigheden aan te passen terwijl de orchideeën groeien, maar zorg ervoor dat u ook voorziet in de specifieke behoeften van uw orchideeënsoort.

Conclusie

De voortplanting van orchideeën lijkt misschien intimiderend, maar als je ze leert, kun je op de lange termijn een bloeiende tuin hebben. Als je weet hoe je orchideeën moet verdelen, kun je gemakkelijk kopieën maken van je favoriete planten zonder ze te kopen. Haal hiervoor de plant voorzichtig uit de pot.

Je verwijdert dan alle vorige medium en dode wortels voordat je de divisies in hun nieuwe potten plaatst. De nieuwe pot moet groot genoeg zijn voor maximaal twee jaar groei, en het medium binnenin kan elke vochtige potmix zijn. Houd daarna vocht vast en wacht een maand voordat u de orchideeën bemest.