Gardening 101: How to Grow Curcuma Plants

Als je op zoek bent naar instructies voor het kweken van Curcuma-planten in je tuin of kas, dan ben je hier aan het juiste adres. Curcuma-planten (ook bekend als kurkuma) behoren tot de familie van de Zingiberaceae, dezelfde familie waar gember thuis hoort. Hoewel het geen gember produceert, is Curcuma een prachtige sierplant in de tuin, en als je het op de juiste manier verzorgt, kun je kunt u het hele jaar door genieten van de schoonheid van uw Curcuma-plant.

Planten die tot het geslacht Curcuma behoren, zijn doorgaans gemakkelijk te kweken en te verzorgen, aangezien veel van hen vergelijkbare behoeften hebben. De twee meest voorkomende soorten Curcuma-planten zijn Curcuma longa, ook bekend als de “gewone kurkuma” en Curcuma zedoaria, of de “witte kurkuma”. De wortels van de Curcuma longa worden vaak gebruikt om de gouden specerij, kurkuma, te produceren.

Curcuma-planten met succes kweken

Wanneer je Curcuma gaat kweken, moet je ervoor zorgen dat je voedingsrijke grond gebruikt die constant vochtig is. Houd er ook rekening mee dat deze planten veel zonlicht nodig hebben. In de meeste delen van de Verenigde Staten streven kurkuma-planten het beste naar binnen als ze het hele winterseizoen binnenshuis worden geplaatst. Zodra het weer warmer wordt en de vorst is verdwenen, kunt u uw kurkuma weer buiten zetten om van het zonlicht te genieten. Hier zijn enkele van de belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van Curcuma in uw tuin of kas:

Voorbereidingen

Om het proces van het planten van kurkuma te starten, moet je kale wortelstokken van gevestigde kurkuma planten verkrijgen. U kunt ze gemakkelijk vinden op de lokale boerenmarkt of bij plantenkwekerijen bij u in de buurt. Gewoonlijk zijn wortelstokken met veel bultjes of knoppen aan de zijkanten de beste om te planten.

Kurkuma- of kurkuma-planten hebben ongeveer tien maanden nodig om te groeien, vanaf het planten tot aan de oogst. Bij het bepalen van de planttijd moet je 10 maanden tellen voordat de eerste vorst in de herfst verschijnt. Als de eerste nachtvorst bij jou in de buurt bijvoorbeeld meestal midden oktober valt, moet je waarschijnlijk tussen december en maart beginnen met planten.

Bodemtype

Curcuma streeft het beste naar goed doorlatende bodems. Gebruik daarom goed doorlatende grond vermengd met compost of humus bij het planten van uw kurkuma-planten. De organische stof die je aan de aarde toevoegt, zorgt voor extra microben die gunstig kunnen zijn voor de groei en voortplanting van je Curcuma-plant.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je je planten te veel water geeft, omdat dit de bladeren van je kurkuma geel kan maken. Dompel af en toe (ongeveer 5 tot 7 dagen) uw vinger in de grond om het vocht te voelen als deze ongeveer 1 ½ inch droog is, en geef de plant onmiddellijk water om uitdroging te voorkomen.

Licht en temperatuur

Curcuma-planten gedijen het beste in warme gebieden waar ze de volle zon kunnen ontvangen. Ze gedijen meestal bij temperaturen variërend van 68 ° F tot 95 ° F. Tijdens extreme zomerse omstandigheden kan de grond van uw Curcuma-plant gemakkelijk uitdrogen, daarom is het belangrijk om deze af en toe te controleren, zodat u water kunt geven en uitdroging van de plant kunt voorkomen.

Tijdens de winterseizoenen is het gebruikelijk dat de temperatuur in sommige delen van de Verenigde Staten onder de 50 ° F daalt. Als gevolg hiervan kunnen uw Curcuma-planten eronder lijden. In dit geval is het beter om ze naar binnen te brengen of ze in een minipolytunnel over te brengen als je er een hebt.

Planten

Wanneer u uw Curcuma plant, is het beter om uw wortelstokken in een aparte kleine bak te laten ontkiemen. Als je je wortelstok eenmaal hebt, verdeel hem dan in secties en zorg ervoor dat elke sectie minstens 2 tot 3 knoppen heeft. Leg je wortelstok met de voorbereide aarde plat erop en bedek hem met meer potgrond voordat je er water aan toevoegt.

Zodra je wortelstokken op hun plaats zitten, bedek je de bakjes met doorzichtig plastic en plaats je deze op een plek waar de temperatuur warm is (idealiter rond de 90 ° F). Als u uw Curcuma-planten op een koelere plaats plaatst, zal dit leiden tot langzame kiemen, of soms zelfs niet. Voor het beste resultaat plaatst u uw containers in een apolytunnel waar u de temperatuur kunt regelen.

Als je Curcuma-plant is gegroeid en ongeveer 15 tot 20 centimeter lang is, is de volgende stap om hem over te planten naar een andere grotere container of pot. Hierdoor krijgt de plant een groter oppervlak en krijgt de plant meer ruimte om in te groeien.

Voordelen van het gebruik van een minipolytunnel voor uw kurkumaplant

Curcumaplanten streven het beste naar een warme omgeving. Als je in een gebied woont waar de nachten constant koel zijn of het winterseizoen extreme temperatuurdalingen kan veroorzaken, kun je ervoor zorgen dat je Curcuma-plant de barre weersomstandigheden overleeft, door hem in een kas te plaatsen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een minikas:

Voordeel # 1. U kunt uw planten kweken in een ideale kweekomgeving

U heeft de volledige controle over de interne omgeving. Hiermee kun je de temperatuur en luchtvochtigheid waaraan je planten worden blootgesteld, manipuleren. Als uw planten extra warmte nodig hebben, kunt u eenvoudig in deze behoefte voorzien door gebruik te maken van verwarmingsmatten.

Voordeel 2. Je kunt voor langere tijd meer groeien

Je favoriete planten kweken in een minipolytunnellead voor meer opbrengsten, evenals gewassen van hoge kwaliteit. Omdat u met een minipolytunnel non-stop kunt tuinieren, ongeacht het weer buiten, kunt u de groeiseizoenen voor uw gewassen gemakkelijk verlengen.

Voordeel 3. U kunt uw planten beschermen tegen slecht weer en ongedierte

Omdat de minipolytunnels dienen als een beschermende laag tussen uw planten en de externe omgeving, kunt u erop vertrouwen dat ze worden beschermd tegen barre weersomstandigheden en tegen verwoestend ongedierte en dieren die al uw tuinierinspanningen kunnen verspillen.

Leer hoe u Curcuma-planten op de gemakkelijkste manier kunt kweken

Kurkuma- of kurkuma-planten bieden meer dan alleen schoonheid aan uw tuin. Je kunt ook de wortels oogsten en er kurkumapoeder van maken dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken, zoals koken of thee zetten. Nu je weet hoe je Curcuma-planten moet kweken, probeer dit dan in een minipolytunnel te doen, zodat je een onbeperkte voorraad kurkuma tot je beschikking hebt.