Hoe daglelies voor de winter te bereiden. Beste gids

Als u wilt weten hoe u daglelies voor de winter klaarmaakt, kunt u dit in twee stappen vereenvoudigen. Dit artikel bespreekt ook de andere praktijken die u met deze vaste planten kunt doen om hen te helpen het koude seizoen het hoofd te bieden. Daglelies zijn misschien ruig, maar weten hoe je ze in de winter moet verzorgen, is op de lange termijn een voordeel.

Degenen die daglelies in potten kweken, hebben misschien een gemakkelijkere tijd om over te schakelen naar het koude weer. Hoe dan ook, u kunt altijd apolytunnelt gebruiken om uw planten te beschermen als uw regio strenge winters kent. Je moet ook de variëteiten die je kweekt controleren om er zeker van te zijn dat ze het goed doen op jouw locatie.

Hoe u daglelies met succes op de winter voorbereidt

Allereerst is het de moeite waard om een ​​veel voorkomende misvatting op te helderen met de terminologieën die verband houden met daglelies. U hebt waarschijnlijk informatie gezien over het graven van bollen om te overwinteren; de juiste term hier is echter dat deze bollen de knolwortels zijn van de daglelies zelf. Deze knollen zijn wat je gaat graven om daglelies voor te bereiden op de winter.

Stap 1. Graven

De eerste stap bij het voorbereiden van daglelies op de winter is het afsnijden van de planten tegen het einde van de herfst. U wilt de daglelies dicht bij de grond snoeien wanneer hun blad bruin wordt, meestal na de bloeiperiode. Op deze manier concurreert het dode blad niet met de energiebron van de plant.

U kunt de knollen vervolgens uitgraven door de grond rond de omtrek van de daglelieplant los te maken. Denk eraan om wat ruimte uit de buurt van de klomp vrij te maken om te voorkomen dat de knollen worden geraakt en beschadigd. U kunt de knollen vervolgens uit de grond trekken door ze voorzichtig los te maken met een troffel.

Stap 2. Knolvoorbereiding

Voordat u de knollen op een beschermde en stabiele plaats zoals de kas bewaart, moet u ze eerst voorbereiden. Dit voorkomt ziekten en de mogelijke overdracht ervan onder de knollen. Je kunt gewoon je vingers gebruiken om de aarde van de knollen af ​​te borstelen en de wortels schudden om ook de aarde eruit te halen.

Kom echter niet in de verleiding om de knollen te wassen, omdat dit mogelijk rot kan bevorderen. Je moet ook controleren op tekenen van beschadiging tussen de knollen en ze scheiden. Je moet geen ongezonde en verschrompelde wortels opnemen in de daglelies die je ook gaat overwinteren.

Je kunt de knollen in een kartonnen doos met veenmos doen en vervolgens elke laag nogmaals met veenmos bedekken. Plaats de doos op een koele en droge plaats met voldoende ventilatie om rot en schimmelgroei te voorkomen. U kunt hiervoor de polytunnelfunctie gebruiken, maar controleer de knollen altijd op beschadigingen en verwijder deze direct.

Daglelies snoeien voor de winter

Naast het overwinteren van de knollen, behoort het snoeien van de daglelies zelf tot de winterverzorging, zoals je eerder al kort hebt gelezen. U wilt het dode gebladerte snoeien en de planten bij de herfst dicht bij de grond afsnijden. Je kunt het bruine blad ook gewoon in je planten laten zitten en in sommige gebieden in het voorjaar verwijderen.

Vergeet bij het snoeien van daglelies niet om scherp en gesteriliseerd gereedschap te gebruiken. Houd er rekening mee dat planten tijdens het snoeien risico lopen op ziekten en dat ziekten en plagen gemakkelijk overdraagbaar zijn. U wilt uw gereedschap minimaal een uur in een bleekoplossing laten weken en ze voor gebruik aan de lucht laten drogen.

Halfwintergroene versus wintergroene daglelies

Een andere overweging bij het voorbereiden van daglelies op de winter is hun type. Classificeer uw planten bijvoorbeeld in halfwintergroene en wintergroene daglelies, aangezien ze verschillende geschikte methoden hebben voor het koude seizoen. Halfwintergroene daglelies verliezen hun blad in de winter, terwijl groenblijvende daglelies, zoals de naam zelf zegt, altijd groen zullen zijn in het koude seizoen.

U kunt ook de afname van uw halfwintergroene daglelies opmerken tijdens de vriesperioden in de herfst voordat ze aan het begin van de winter inactief worden. Tijdens de rustperiode zie je deze planten als spruiten die in het voorjaar actief worden. Daarom moet u deze daglelies onderhouden door de dode bladeren rond de spruiten te verwijderen.

Wintergroene daglelies zullen ook in de winter langzamer groeien, maar hun blad blijft groen. Het is echter beter om ze in de polytunnel te houden als je gebied vriestemperaturen ervaart, omdat ze de daglelies zullen beschadigen tot moes. Net als uw zorg voor halfwintergroene daglelies, moet u ook in de winter het beschadigde of rottende gebladerte van groenblijvende daglelies verwijderen.

Daglelies mulchen voor de winter

Na het snoeien van daglelies, moet u ook hun bedden mulchen om te overwinteren. U kunt vijf centimeter bladmulch gebruiken en deze per jaar vervangen omdat deze gaat rotten. Vergeet bovendien niet om uw daglelies niet langer te voeren en water te geven ter voorbereiding op de winter om ze aan te moedigen om te gaan slapen.

Conclusie

Het hele jaar door planten moet comfortabel zijn als je weet hoe je winterverzorging moet bieden. Of je nu semi-groenblijvende of groenblijvende soorten hebt, het is van vitaal belang om te leren hoe je daglelies voor de winter kunt bereiden om je planten te helpen het hoofd te bieden tijdens dit seizoen. U kunt uw planten aanmoedigen om een ​​rustperiode te ondergaan, maar u moet ook leren hoe u knollen opslaat, de planten snoeit in de herfst en de daglelies mulchen als onderdeel van hun winterregime.

De knollen opgraven en bewaren is niet anders dan bij andere knolgewassen. U kunt apolytunnel of elke droge en koele plaats gebruiken voor opslag. Meer nog, u moet het bruine blad van uw planten verwijderen en de grond mulchen voordat de winter begint.