Hoe Dianthus te vermeerderen. 3 beste manieren

Je hebt drie opties als je wilt leren hoe je dianthus kunt vermeerderen. Deze prachtige bloeiende plant biedt veel variëteiten, waaronder eenjarige planten, biënnales en vaste planten in verschillende kleuren. En omdat je drie methoden hebt om dianthus te vermeerderen, kan elke tuinman kiezen wat hij denkt dat geschikt is voor zijn omstandigheden.

Dianthus is relatief eenvoudig te vermeerderen en te kweken dat ze zelfs in potten goed gedijen. Het is echter vermeldenswaard dat vermeerdering betekent dat u begint met jonge planten, dus hun startomgeving moet stabiel en optimaal zijn. Of u nu zaden zaait of stekken plant en deelt, overweeg om dianthus in de polytunnel te bewortelen totdat uw buitenomgeving stabiel is.

Hoe de uitgebreide gids van Dianthus te verspreiden

Optie # 1. Zaden

Dianthus hebben capsuleachtige vruchten en je kunt ze verzamelen voor zaden, maar wees voorzichtig bij het hanteren, omdat ze gemakkelijk beschadigd raken. Je kunt de zaden bewaren in een afgesloten bak die licht blokkeert en vervolgens op een koele en donkere plaats zetten.

Het zaaien van dianthuszaden is relatief veilig en eenvoudig, vooral als je binnen zes weken voor de vorst begint. Vul een startersplateau met een mix van potgrond, veenmos, compost en zand. Zorg ervoor dat dit medium vochtig is en dek de zaden na het zaaien licht af.

Plaats de trays ergens helder maar niet in direct zonlicht, en dianthus zou na tien dagen of minder moeten ontkiemen. Ze moeten echter uit de buurt zijn van tocht en andere extreme omstandigheden. U kunt de zaailingen vervolgens verplanten wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn.

Optie # 2. Stekken

Het vermeerderen van dianthus uit stekken of divisies is een zekere manier om klonen van uw favoriete planten te maken. U kunt ervoor zorgen dat de jonge planten de kenmerken van uw ouderplant zullen hebben, in tegenstelling tot zaden. Zorg er echter voor dat de ouderplant die je gaat gebruiken gezond is, zodat hij niet gestrest raakt nadat je stekken hebt genomen.

Wanneer is de beste tijd om dianthusstekken te nemen? De beste tijd om dit te doen is op een bewolkte dag ergens in juni of juli, nadat de planten zijn uitgebloeid. Je kunt je ouderplant ook voorbereiden door hem goed water te geven voordat je gaat stekken.

Kies een gezonde stek met bladknopen en doop het uiteinde in een wortelhormoonpoeder. Je kunt een startpot gebruiken met een mix van vermiculiet en zand, zorg er dan voor dat de steel goed wordt ondersteund nadat je deze hebt geplaatst. Houd vocht vast en bedek het met plastic, en plaats het dan ergens licht tot het overplanten als het nieuwe bladeren laat groeien.

Optie # 3. Divisie

De laatste vermeerderingsmethode voor dianthus is van deling, en dit is het beste voor de meerjarige variëteiten van de plant. Meer nog, de divisie maakt ook deel uit van het onderhoud naarmate uw dianthusplant volwassen wordt, en u kunt dit in het vroege voorjaar doen terwijl deze actief groeit. Je kunt elke drie jaar een volwassen plant verdelen, wat een uitstekende manier is om meer planten te produceren van een soort waar je van houdt.

Dianthus verdelen:

 • Graaf rond de plant zodat je de kluit comfortabel kunt optillen zonder deze te beschadigen
 • Verwijder de aarde rond de wortels om het snijden gemakkelijker te maken, en je zou ongeveer drie stukken van de sectie moeten hebben
 • Gooi de dode delen weg en zorg ervoor dat je de secties zo snel mogelijk transplanteert.
 • Gebruik voor het planten dezelfde diepte als waar ze groeien als meting en ondersteun elke divisie door de grond rond de wortels te drukken. Net als bij zaden en stekken, wil je vocht vasthouden voor de vestiging van de plant. Om te voorkomen dat de delen uitdrogen, bereidt u het medium van tevoren voor met vochtige potgrond of hetzelfde materiaal waar het vandaan komt als u in de tuin plant.

  Zorg voor Dianthus

  Na de vermeerdering moet u ook leren hoe u voor dianthus kunt zorgen om ervoor te zorgen dat ze gezond en veerkrachtig blijven tegen milieu-uitdagingen. Over het algemeen zijn ze niet nauwgezet als het op locatie aankomt. Dit is de reden waarom u na de vestiging een gebied kunt selecteren met vruchtbare en goed doorlatende grond, in de volle zon of halfschaduw.

  Misschien wel de meest voorkomende fout bij het verzorgen van dianthus is te veel water geven. Net als bij andere bloeiende planten, is het het beste om dianthus alleen water te geven als het medium droog is. Je kunt ze ook elke zes weken voeren of volgens het etiket een meststof met langzame afgifte gebruiken.

  Desalniettemin is het het beste om de specifieke behoeften van de dianthus-variëteit die u heeft te kennen. Sommige dianthusplanten hebben bijvoorbeeld deadheading nodig omdat ze zelf zaaien. Aan de andere kant vereisen sommige typen mogelijk geen aanvullende onderhoudspraktijken.

  Conclusie

  Dianthus is een van de meest diverse bloeiende planten die je voor in de tuin kunt krijgen. Als je weet hoe je dianthus moet vermeerderen, heb je dus de flexibiliteit om meer van deze prachtige plant te creëren, ongeacht de variëteit die je hebt. Je zult blij zijn te weten dat dianthus kan wortelen vanuit wortels, stekken en deling, dus je hebt meer opties om uit te kiezen.

  Met zaden kun je de uitdagingen van het klimaat vermijden door binnen te zaaien. U hoeft geen voorbehandeling te doen en dianthus zou binnen een week moeten wortelen. Aan de andere kant is het gebruik van stekken of deling een handige methode voor mensen met bestaande volwassen planten.

  Met een gezonde dianthus-ouderplant kunt u stekken nemen en deze direct bewortelen. Degenen die dianthusplanten hebben van ongeveer drie jaar oud, kunnen ook secties nemen en nieuwe planten laten groeien. Over het algemeen stelt dianthus niet veel eisen om zich te vestigen, zolang je maar begint in een ideale omgeving zoals de polytunnel voordat je gaat verplanten.