Hoe moeders te laten groeien door de beste technieken te snijden

Er zijn twee stappen nodig om te leren hoe je moeders kunt laten groeien door te snijden. Over het algemeen zijn er drie vermeerderingsmethoden voor moeders, maar het gebruik van stekken biedt een gemakkelijke manier om deze planten te klonen. Je kunt moeders ook verdelen om kopieën van de ouderplant te maken, maar begrijpelijkerwijs zouden sommige tuinders het prettiger vinden om stekken te gebruiken.

Het mooie van moeders is dat het over het algemeen winterharde planten zijn, waardoor er minder kans is op fouten of problemen bij het kweken. Ze zijn het beste voor de kweekzones 5 tot 9, en je kunt ze ook in de polytunnel kweken om indien nodig barre weersomstandigheden te vermijden. Het is vermeldenswaard dat het gebruik van een stabiele omgeving zoals de polytunnel de stekken kan helpen zich te vestigen en krachtig genoeg te worden om buiten te verplanten.

Moeders laten groeien door te snijden voor beginners

Het is veilig om te zeggen dat het vermeerderen van moeders uit stekken beginnersvriendelijk is. Meer nog, moeders bloeien binnen enkele maanden als je ze uit stekken bewortelt. U kunt garanderen dat de resulterende planten exacte kopieën zijn van de door u gekozen ouder, wat een geweldige manier is om meer van uw favoriete soorten in de tuin te hebben.

Stap 1. Stekken verzamelen en voorbereiden

De ouderplant voorbereiden

Ongeacht de soort, moet u er altijd voor zorgen dat uw ouderplant gezond is voordat u zich vermeerdert. Dit voorkomt stress en het kan snel herstellen nadat u de stelen heeft verzameld. Als je op een uitdagende locatie woont, is het verstandig om de ouderplanten in de polytunnels te laten groeien, zodat ze sterk genoeg zijn als je de stekken neemt.

Vergeet bovendien niet om de ouderplant voor te bereiden door hem ‘s nachts tot 10 cm diep water te geven om de volgende ochtend te maaien. Wanneer is de beste tijd om stekken van moeders te verzamelen? U wilt in het late voorjaar tot de vroege zomer controleren of er geen knoppen en bloemen zijn.

Stekken verzamelen

Een sectie van 3 inch zou het goed moeten doen om te planten, zolang het bladachtig en niet houtachtig is. Gebruik een scherpe en gesteriliseerde snoeischaar en snijd op ⅛ centimeter onder een paar bladeren aan het uiteinde van de stengel. Verwijder vervolgens alle bladeren in de onderste helft van het snijwerk en laat alleen de bladeren bovenaan.

Het snijden voorbereiden

Een uitstekende eigenschap van het snijden van een moeder is dat je een wortelhormoon kunt gebruiken of niet, maar het zal nog steeds wortelen. Het behandelen van de stekken met hormonen zal de vestiging natuurlijk versnellen. Raadpleeg de specifieke instructies van uw bewortelingspoeder en pas altijd hygiënische maatregelen toe om ziektes onder de planten te voorkomen.

Stap 2. Planten en onderhoud

Wat is het beste medium voor het kweken van moederstekken?

Volgens Pennsylvania State University kun je kiezen uit vermiculiet, veenmos of vochtig zand als medium voor moederstekken. Sommige tuinders gebruiken ook perliet, maar ongeacht het medium dat u kiest, moeten ze een belangrijke eigenschap hebben. Voordat u zelfs maar de stekken neemt, bereidt u de bewortelingscontainers voor met het medium ervoor.

Het medium moet vochtig zijn om de groei van de stek te bevorderen, dus je kunt het medium verzadigen met water en het ter voorbereiding uit de bodem van de pot laten uitlekken. U kunt dan het stekje een centimeter diep of tot aan de laagste bladeren invoegen. Het kan wel een week of vier duren voordat de moeders wortelen, maar de nadruk moet liggen op het behoud van het vochtgehalte van het medium zonder te veel water te geven.

Hoe zorg je voor stekjes van je moeder om beworteling te stimuleren?

U kunt de stekken besproeien om te veel water te voorkomen en voortdurend controleren of het oppervlak droog is en water nodig heeft. De polytunnel is ook een uitstekende locatie voor de bewortelingspotten omdat hun stekken goed zullen groeien met helder maar indirect zonlicht. Zorg er, net als bij alle stekken, voor dat de moeders geen hard en direct licht krijgen waardoor ze uitdrogen.

Om te controleren of de stekken wortels hebben gekregen, kun je voorzichtig aan de basis trekken voor weerstand. Het is ook essentieel om altijd om de twee weken de bovenste 1,5-inch groei van ze af te knijpen als je wilt dat je moeders struikachtig worden. Je kunt deze praktijk midden in de zomer stoppen om het ontluiken aan te moedigen.

Moeders transplanteren

Een goede tip om te weten of moeders klaar zijn om te verplanten, is als hun wortels ongeveer 1,5 inch lang zijn. Je kunt de moeders 18 tot 24 inch uit elkaar plaatsen in een gat dat twee keer zo groot is als hun wortels en ze in het vroege voorjaar planten nadat het gevaar van vorst voorbij is. Je kunt ook zes weken vóór extreme klimaatomstandigheden planten of ze in de polytunnel laten groeien om schade door deze uitdagingen te voorkomen.

Buiten of niet, moeders moeten 6 uur licht krijgen in een vruchtbare en goed doorlatende leem of zand. Daarna hoef je niet veel onderhoud te doen, behalve water geven als dat nodig is en bemesten in het groeiseizoen voordat ze toppen vormen. Je kunt ze ook snoeien vanaf het late voorjaar en de deadhead om een ​​gezonde groei en bloei te stimuleren.

Conclusie

Wil je een mooie maar makkelijk te kweken bloeiende plant? Als dat het geval is, raak je misschien geïnteresseerd in het kweken van moeders door te snijden. Deze onderhoudsarme bloeiende planten laten stekken toe in de late lente tot vroege zomer.

Ze zullen gemakkelijk rooten zonder dat er een wortelhormoon nodig is, en aangezien het medium en de omgeving optimaal zijn, zouden ze binnen enkele weken moeten groeien. Er zijn geen andere specifieke onderhoudsvereisten om beworteling aan te moedigen, en het verplanten ervan is eenvoudig, zolang het klimaat niet hard is.