Hoe Penstemon uit zaad te laten groeien

Als je wilt weten hoe je penstemon uit zaad kunt laten groeien, kun je het proces vereenvoudigen in drie stappen. De procedure zelf is niet ingewikkeld, maar het zou helpen om enige kennis te hebben van het starten van planten. Meer nog, het kweken van penstemon uit zaad zou comfortabeler zijn in de polytunnel om kieming te garanderen.

Over ontkieming gesproken, een van de beste dingen van de meerjarige penstemon is dat het relatief eenvoudig is om uit zaden te groeien in vergelijking met andere planten. Stel dat u geen stratificatie of een pre-ontkiemingsbehandeling wilt uitvoeren voordat u gaat zaaien. Je kunt penstemonsoorten kiezen die zonder dit proces zullen ontkiemen, maar je kunt altijd de polytunnelt gebruiken om de kiemrust te doorbreken als je geen keus hebt.

Leer hoe u Penstemon uit zaad in 3 stappen kunt laten groeien

Stap 1. Zaadverzameling

Penstemon-zaden rijpen in de herfst en je kunt de zaden zelf verzamelen om te planten. Als u geen penstemon in de tuin heeft, kunt u ook in het wild verzamelen, maar zorg ervoor dat u uw federale en nationale voorschriften controleert wanneer u dit doet. Als je wilt, kun je je zaden ook kopen bij de American Penstemon Society.

De meeste tuinders raden ook aan om penstemon-zaden zes maanden tot een jaar te bewaren voordat je ze gebruikt. Onthoud dat een kiemkracht van 100% niet gemakkelijk te bereiken is met zaden, dus het is beter om ze een tijdje te bewaren voordat je gaat zaaien. U kunt papieren enveloppen gebruiken en deze tot gebruik op een koele, droge plaats bewaren.

Stap 2. Behandelingen vóór het ontkiemen

Zoals eerder vermeld, hebben sommige penstemonsoorten een voorbehandeling nodig, zoals veroudering, gelaagdheid, chemicaliën, insnijding en veranderingen in licht- en temperatuuromstandigheden. De technieken die u gaat gebruiken, kunnen met het verstrijken van de jaren veranderen, afhankelijk van welke u merkt dat deze het meest effectief zijn. Maar meer dan deze behandelingen betekende de sleutel tot succes bij het kweken van penstemon uit zaden het zaaien van een groot aantal zaden.

Om u een algemeen idee te geven van de pre-ontkiemingsprocedures, kunt u de zaden stratificeren. Een techniek die handig is voor noordelijke penstemonsoorten, is het zaad laten groeien bij temperaturen boven het vriespunt in een vochtig medium. Een ander voorbeeld is het zaaien van de zaden in een licht afgedekte pot met vochtig perliet en vermiculiet buiten in de winter, of in een boterhamzakje in de koelkast.

De zaadontkieming zelf kan in maanden of jaren plaatsvinden, en de omgevingsomstandigheden spelen een rol bij hoe snel het begint. Vergeet hoe dan ook niet om de zaden op een warme plaats over te brengen en licht te ontvangen zodra de ontkieming heeft plaatsgevonden. U kunt de polytunnelt gebruiken om de temperatuur tussen de 40 en 60 ° F te houden om de jonge penstemons aan te moedigen om te groeien.

Een andere methode om het ontkiemen van zaden te stimuleren, is door insnijding of het verwijderen van de zaadhuid. Door dit te doen, kunt u de kiemrust van de zaden doorbreken. Snijden of schuren van de zaadvacht is vooral handig voor sommige penstemonsoorten, zoals de Penstemon haydenii.

Stap 3. Planten

Hoe plant je een penstemon-zaadje? Je kunt penstemon-zaden direct in de grond planten door ze in de herfst te verspreiden, en de ideale locatie moet schaduw hebben maar nog steeds regen en sneeuw ontvangen. Net als bij het planten van andere plantenzaden, moet u eerst de grond voorbereiden door deze los te maken.

Wanneer je de zaden verspreidt, moeten ze voldoende ruimte tussen de zaden hebben om op hun groei te anticiperen. Als je ze eenmaal dun hebt gelegd, kun je potgrond of grof zand gebruiken om ze lichtjes te bedekken. Het mooie van penstemon-zaden is dat ze geen andere vervelende handelingen vereisen, en dat ze in de lente goed zouden moeten ontkiemen.

U kunt dan peilen of u ze halverwege het seizoen kunt verplanten. Zorg er echter voor dat u het medium goed besproeit of extra irrigeert terwijl u wacht tot de bladeren tevoorschijn komen. Zodra de zaden twee paar echte bladeren hebben, kun je ze opnieuw planten in aparte containers met kunstmest.

De polytunnel kan nog steeds plaats bieden aan deze penstemonplanten, maar vergeet niet om ze geleidelijk bloot te stellen aan uitdagingen buitenshuis als je van plan bent ze buiten te hebben. Dit betekent dat ze moeten worden uitgehard tegen wind, zon en droogte en dat ze de eerste week buiten moeten worden beschermd. Wees echter gerust in het feit dat penstemon bestand is tegen hitte, droogte en dieren.

Conclusie

Of je ze nu zelf hebt verzameld of gekocht, je zou enthousiast moeten zijn om penstemon-zaden te rooten. Het kan overweldigend zijn om te leren hoe je penstemon uit zaad kunt kweken, vooral wanneer sommige soorten voorbehandelingen nodig hebben. Het proces van het kweken van de plant zelf duurt echter maar drie stappen, en je kunt de voorbehandelingen beschouwen als een extra vaardigheid voor tuinmannen.

Begin met het verzamelen van de zaden en bewaar deze zes maanden voordat u begint met zaaien. En hoewel niet alle soorten een voorbehandeling nodig hebben, zijn zowel stratificatie als insnijding sowieso redelijk gemakkelijke methoden. Je kunt de penstemon dan planten waar hij regen en sneeuw ontvangt en schaduw heeft voor zonlicht.

Ze moeten in de lente groeien en halverwege het seizoen klaar zijn om in de permanente gebieden te worden getransplanteerd. Over het algemeen kan het verbouwen van gewassen uit zaden ontmoedigend zijn, maar laat je niet ontmoedigen door de methoden om de kiemrust in sommige zaden te doorbreken. U kunt de polytunnelt ook gebruiken om het ontkiemen gemakkelijker en sneller te maken door voor de optimale omstandigheden te zorgen.