Dilleblaadjes Voordelen en hoe u dille eet

De dilleblaadjes bieden een breed scala aan voordelen, waaronder vitamines en mineralen, antioxidanten, antibacteriële eigenschappen, antihistamine-effecten en stimulerende stoffen. Niet iedereen is bekend met dille, maar het is een kruid dat erkenning verdient. Dilleblaadjes zijn nuttig als anti-kanker, antimicrobiële en ontstekingsremmende remedie tegen slapeloosheid, voorgerecht, gezondheid van botten en tanden, stimulerend middel voor borstvoeding en remedie tegen menstruatiestoornissen.

Deze uitgebreide lijst met gezondheidsvoordelen en toepassingen maakt dilleblaadjes meer dan alleen een specerij en garnering. Het biedt een uitstekende gezondheid en is ook gemakkelijk te kweken in een kas. Raadpleeg Krostrade.com en bereid je voor om dit nuttige en smakelijke kruid binnen 8 weken na het zaaien te oogsten.

Wat zijn dillebladeren?

Anethum graveolens, dille of dillebladeren, komt uit de familie Apiaceae. Het is een eenjarig kruid dat verwant is aan selderij en staat bekend om de hijgende gevederde groene bladeren. Dille komt oorspronkelijk uit West-Azië en de oostelijke Middellandse Zee, maar het is een populair kruid en specerij in verschillende keukens.

De dilleplant zelf, bestaande uit de bladeren en vruchten, wordt beide gebruikt om te koken. Als het om dille gaat als kruid, zijn het de gevederde groene bladeren. Aan de andere kant maken de platte, ovale vruchten de dille kruidig.

Dillebladeren hebben minimale inspanning nodig om te groeien, omdat het gewas jaar na jaar vanzelf zal zaaien en terugkeren. Deze bladeren hebben een grasachtige en zoete smaak die perfect is voor salades. De zaden hebben daarentegen een robuuster aroma en een citrussmaak die lijkt op karwij.

Als u van plan bent uw eigen dille te kweken, zullen deze planten het goed doen in tuinbedden of containers in een kas. De kruiden hebben een tussenruimte van 24 inch nodig in goed doorlatende zandgrond en ze zullen binnen 14 dagen ontkiemen. Je kunt ze 15 dagen na het ontkiemen verdunnen, maar over het algemeen is het kweken van dille gemakkelijk vanwege de weerstand tegen zowel koud als warm weer.

Voordelen van dillebladeren

De verschillende toepassingen en gezondheidsvoordelen van dilleblaadjes zijn afkomstig van hun reeks vitamines en mineralen, antioxidanten, antibacteriële eigenschappen, antihistaminische effecten en stimulerende stoffen. Al deze componenten spelen een belangrijke rol in het hele lichaam. En niet alleen onderhoud, ze kunnen ook het risico op ziektes verlichten en verkleinen.

Vitaminen en mineralen

Dilleblaadjes zijn misschien klein, maar zitten boordevol vitamines en mineralen. Je vindt vitamine A, C, B2, B3, B6, B9 en mineralen zoals calcium, fosfor, mangaan, kalium, magnesium, koper, ijzer en zink in dit kruid. Wat is de betekenis van deze voedingsstoffen voor het lichaam?

Zowel vitamine A als vitamine C werken als antioxidanten voor het lichaam en spelen een rol in verschillende lichaamsprocessen. We weten allemaal dat vitamine A een gezond gezichtsvermogen ondersteunt, maar het kan ook oxidatieve stress bestrijden als antioxidant. Aan de andere kant is vitamine C verantwoordelijk voor het onderhoud en de bescherming van verschillende lichaamssystemen, terwijl het ook de cellen beschermt.

Dilleblaadjes bevatten ook een handvol B-vitamines zoals vitamine B2, B3, B6 en B9. Het eten van voedsel dat rijk is aan B-vitamines heeft invloed op uw hersenfunctie, celstofwisseling en energieniveau. Het is ook verbazingwekkend hoe dilleblaadjes vol zitten met elektrolyten zoals calcium, kalium en magnesium voor het reguleren van zenuw- en spierfuncties.

Hoe zit het met de andere mineralen die in dille worden aangetroffen? Fosfor en zink spelen een rol bij de gezondheid van de botten, terwijl het ijzer essentieel is voor de bloedproductie van het lichaam. Mangaan en koper hebben metabolische functies, waaronder de regulering van de bloedsuikerspiegel en het onderhoud van verschillende organen.

Antioxidanten

Dille is rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en A. Dit kruid bevat echter ook monoterpeencomponenten, waardoor dille, simpel gezegd, glutathion kan gebruiken tegen geoxideerde moleculen. Dille heeft ook overeenkomsten met voedingsmiddelen zoals peterselie vanwege de chemoprotectieve eigenschappen van de vluchtige oliën.

Daarom kan men concluderen dat dille het risico op kanker kan verminderen. In feite kan het eten van voedsel zoals dille de kankerverwekkende stoffen van sigarettenrook en houtskoolgrill-rook neutraliseren. Dille is ook een goede bron van flavonoïden, terpenoïden en tannines.

Flavonoïden zijn antioxidanten die werken als bescherming tegen vrije radicalen, stressoren en toxines. Daarnaast biedt dille ook terpenoïden die verschillende ontstekingsremmende, antivirale, schimmelwerende, antimicrobiële en antihyperglykemische effecten hebben. Ten slotte zal uw lichaam profiteren van de antioxidanten, tannines, omdat ze immuunresponsen, bloeddruk en bloedstolling kunnen moduleren.

Antibacteriële eigenschappen

De voordelen van dille bieden zowel onderhoud als bescherming voor het lichaam, en dit omvat het feit dat dit kruid bacteriën kan afweren. Dille biedt bacteriostatische en bacteriedodende voordelen omdat het werkt tegen S. aureus, coliformen en schimmels. Het is belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan antibacteriële eigenschappen om verschillende ziekten te voorkomen.

Met name S. aureus is de oorzaak van huid- en weefselinfecties. Hoewel abcessen en cellulitis misschien niet ernstig zijn, kunnen ze leiden tot gevaarlijkere aandoeningen zoals longontsteking en bloedbaaninfecties. Bovendien wordt dilleolie zelfs gebruikt als behandeling voor diarree omdat het de groei van bacteriën reguleert.

Antihistamine-effecten

Een ander gezondheidsvoordeel van dille is dat het antihistaminische effecten heeft. Deze plant kan deze effecten toeschrijven aan kaempferol. Kaempferol speelt een rol bij het verlichten van congestie vanwege zijn remmende effecten op ontstekingen.

Stimulerende stoffen

Wist je dat dille soms wordt gebruikt om slapeloosheid te behandelen en als stimulerend middel voor verschillende hormonen? Flavonoïden zoals apigenine hebben in onderzoeken aangetoond dat het als kalmerend middel kan werken. De dille-verbindingen helpen ook bij het reguleren van de menstruatiecyclus, en dille was zelfs een populair middel tegen vruchtbaarheid.

Gebruik van dilleblaadjes

Vanwege de voedingsstoffen en verbindingen die aanwezig zijn in dillebladeren, hebben ze veel toepassingen als behandeling, stimulerende middelen en remedies voor verschillende aandoeningen. In het bijzonder is dille een anti-kanker, antimicrobieel en ontstekingsremmend middel tegen slapeloosheid, voorgerecht, gezondheid van botten en tanden, stimulerend middel voor borstvoeding en middel tegen menstruatiestoornissen. De onderzoeken die deze toepassingen ondersteunden, hebben bewezen dat dille niet alleen nuttig is in de keuken, maar ook voor de gezondheid van het lichaam.

Antikanker

Een van de belangrijkste voordelen van dilleblaadjes is dat ze rijk zijn aan antioxidanten die vrije radicalen en vreemde stoffen ontgiften. Dit is dezelfde eigenschap waarom dille kankerbestrijdende eigenschappen heeft. In feite worden de componenten ervan bestudeerd voor zowel de behandeling als de preventie van kanker.

Antimicrobieel en ontstekingsremmend

Dilleolie is een goede bron van flavonoïden die een rol spelen bij de kiemdodende en ontstekingsremmende werking. Studies hebben aangetoond hoe dille ziekteverwekkers kan remmen die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken. Bovendien kan dille een ontstekingsremmend middel worden voor verschillende organen en aandoeningen.

Remedie tegen slapeloosheid

Zowel de B-vitamines als de flavonoïden in de dille kunnen slapeloosheid helpen verlichten. B-complex kan slapeloosheidssymptomen verminderen, terwijl flavonoïden worden bestudeerd vanwege hun positieve effecten tegen slapeloosheid en angst. Je kunt ook ijzer en magnesium vinden in dille, mineralen die ons helpen in slaap te vallen.

Voorgerecht

Meer dan het toevoegen van een laagje aroma en smaak aan voorgerechten, werkt de dille als voorgerecht vanwege zijn componenten. Het is gunstig voor de spijsvertering omdat het de peristaltiek stimuleert en de maag versterkt. Het kan zelfs een opgeblazen gevoel en spasmen helpen verlichten.

Voor de gezondheid van botten en tanden

De mineralen in dille, zoals calcium, fosfor en zink, zijn gunstig voor de gezondheid van botten en tanden. Vitamine C dat rijk is aan dille, is zelfs gerelateerd aan sterkere botten omdat het helpt bij de vorming van collageen. Het eten van dille ondersteunt gezonde botten en tanden, terwijl het ook beschermt tegen aandoeningen zoals osteoporose en orale problemen.

Lactatiestimulans

Als je je melkstroom wilt vergroten, zijn dilleblaadjes galactagogen. Kruiden zoals dille helpen de melkproductie te stimuleren om vrouwen te helpen die borstvoeding geven. Dit gebruik is gunstig voor vrouwen die borstvoeding geven, maar op hun hoede zijn voor de bijwerkingen van medicijnen.

Remedie voor menstruatiestoornissen

Studies hebben aangetoond dat dille net zo effectief is als mefenaminezuur bij het verlichten van dysmenorroe. Dille is ook rijk aan flavonoïden en calcium, die helpen de menstruatiecyclus in stand te houden en de pijn van menstruatiekrampen te verminderen. En omdat dille een magnesiumbron is, kan het kruid de spieren ontspannen en stemmingswisselingen verlichten die optreden tijdens de menstruatiecyclus.

Hoe eet je dilleblaadjes?

Je kunt dilleblaadjes eten om te garneren en te koken. Het kan intimiderend zijn voor degenen die niet bekend zijn met de dilleplant om dit kruid te proberen, maar het proces van het bereiden en gebruiken van dille is eenvoudig. Het helpt ook dat de smaak van dille goed samengaat met veel ingrediënten.

Om dilleblaadjes te eten, moet u ze eerst wassen en zeven om vuil en residu te verwijderen. Dep ze daarna droog en verwijder de grote stelen waar ze aan vastzitten. Je kunt een mes gebruiken om deze stelen af ​​te snijden en te bewaren, want ze zijn ook smaakvol.

Voor garnering

Als je dilleblaadjes als garnering gebruikt, kun je ze fijnhakken of de takjes van de bladeren knippen. Net als laurierblaadjes is het gebruikelijk om een ​​stengel te verwijderen en deze vervolgens aan de gehakte bladeren toe te voegen. Dilleblaadjes zijn smaakvol, zodat u een klein aantal gehakte bladeren kunt gebruiken in sauzen, soepen en salades.

Om te koken

Hoewel dille een smaakvol kruid is, kun je het het beste niet lang koken, omdat het zijn smaak kan verliezen. Dit is ook dezelfde reden waarom je dille het beste pas op het laatste moment kunt toevoegen. Integendeel, dillezaden geven meer aroma en smaak af bij hitte, waardoor ze beter geschikt zijn om lang mee te koken.

Dille geeft een uniek aroma en smaak die vergelijkbaar is met de fusie van anijs, selderij en venkel. Je kunt ze op dezelfde manier koken als met laurierblaadjes in soepen en stoofschotels. Maar als je een sterkere smaak wilt, gebruik dan hele of geplette dillezaadjes.

Welke voedingsmiddelen passen goed bij dille?

De aromatische en anijsachtige dillesmaak past goed bij granen, aardappelen, bieten, komkommers, tomaten, uien en citroenen. Dille past ook goed bij eiwitten zoals lam, tonijn, zalm, krabben en eieren. Een andere populaire en smakelijke combinatie met dille is met dipsauzen en sauzen gemaakt van yoghurt, zure room, roomkaas, mierikswortel en mosterd.

Groenten

Granen, aardappelen, bieten, komkommers, tomaten, uien en citroenen zijn slechts enkele van de groenten die goed samengaan met dille. Hun combinaties creëren smaakvolle en gezonde gerechten die worden geëffend door de unieke smaak van dilleblaadjes. Een salade van quinoa en dille is bijvoorbeeld een smaakvol bijgerecht zonder schuldgevoel.

Je kunt ook een gezondere aardappelsalade beginnen met yoghurt, rucola en dille. Als je de superfood-bieten al in je kas hebt, probeer ze dan te roosteren en het profiel van het gerecht te verbeteren met dilleblaadjes. Dilleblaadjes zijn populaire toevoegingen voor augurken, en ze passen ook goed bij komkommers voor een vers bijgerecht.

Je kunt ook een kleurrijke en immuniteitsverhogende salade maken door tomaten, komkommers, rode uien, olijven, paprika’s, fetakaas en dille te mengen. Als je trek hebt in rijst, overweeg dan om er een te maken met dille, uien, olijfolie, ongezouten boter, zout en peper. En als je een witte saus zonder schuldgevoel wilt, maak dan een blanc met citroen en dille bovenop je proteïne.

Eiwitten

Het is belangrijk om eiwitten in het dieet op te nemen, en lam, tonijn, zalm, krabben en eieren passen allemaal goed bij de gezonde dille. Maak een dipsaus van dille en gesneden kool over het lamsvlees. Sommige vetvrije mayonaise, magere yoghurt, mosterd, uien, peterselie, selderij en dille brengen ook het beste van tonijn naar boven.

Over zeevruchten gesproken, zowel zalm als krab passen goed bij dille. U kunt aangebraden zalm met citroen, dille en komkommer bovenop noedels gebruiken voor een vullend diner. Krab, dille, sjalotten, met ongezouten boter, vetvrije mayonaise, zure room en cayennepeper geven de kick die je nodig hebt op een ontbijttoost.

En als je je verveelt door eieren, probeer ze dan zacht te koken en serveer ze met wat dilleblaadjes. Het introduceren van deze eiwitten bij kieskeurige eters zal gemakkelijk zijn met behulp van dille.

Dips

Naast augurken is dille een populaire toevoeging aan veel dipsauzen en sauzen. Over het algemeen past de smaak goed bij yoghurt, zure room, roomkaas, mierikswortel en mosterd. U kunt deze sauzen en dipsauzen aan verschillende gerechten toevoegen als garnering of als hoofdcomponent om de smaaklagen naar een hoger niveau te tillen.

Dille kan goed samengaan met tzatzikisaus van kokos-yoghurt voor eiwitten of wat cashewnoten en roomkaas op je bagel. Je kunt ook een snelle dille en zure room dip maken met wat fijngehakte dille, citroenschil en sap, zout, peper en suiker. Als je avontuurlijk bent ingesteld en wat kick wilt, is mierikswortel, gedroogde dille, mayonaise en hete saus een andere uitstekende combinatie.

Kun je te veel dille eten?

Het fijne van dille is dat je er nooit teveel van kunt eten. Het is veilig om dille te consumeren, maar houd er rekening mee dat sommige mensen, zoals de meeste voedingsmiddelen, allergisch kunnen zijn voor dit kruid. Het is altijd het beste om op de hoogte te zijn van en goed geïnformeerd te zijn over de voedingsmiddelen waarvoor u mogelijk allergisch bent.

Mensen die allergisch zijn voor dille, kunnen typische reacties op allergieën krijgen. Dit omvat huidirritaties en kortademigheid. Als u allergisch bent voor koriander, selderij, karwij of venkel, kan dit erop wijzen dat u waarschijnlijk ook allergisch bent voor dille.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat de dille hypoglycemische effecten vertoont. Daarom, als u uw bloedsuikerspiegel in de gaten moet houden, moet u rekening houden met de hoeveelheid dille die u binnenkrijgt. Dit is vooral cruciaal als u een operatie ondergaat, waarbij controle van de bloedsuikerspiegel van cruciaal belang is.

Kortom

Veel onderzoeken hebben bewezen dat dille nuttig is als een antikanker, antimicrobieel en ontstekingsremmend middel tegen slapeloosheid, als aperitief, voor de gezondheid van botten en tanden, het stimuleren van borstvoeding en het verhelpen van menstruatiestoornissen. De vitamines en mineralen, antioxidanten, antibacteriële eigenschappen, antihistamine-effecten en stimulerende stoffen zijn dille en laten voordelen achter die je niet mag missen. En het beste van alles is dat dille gemakkelijk groeit, vooral in een kas.

U kunt zowel uw gezondheid als uw smaakpapillen bevredigen door dille snel toegankelijk te hebben in uw kas. Wees zo creatief als je wilt door de bladeren te combineren met granen, aardappelen, bieten, komkommers, tomaten, uien en citroenen. Dille voegt ook een uniek aroma en smaak toe met eenvoudige gerechten bestaande uit lamsvlees, tonijn, zalm, krabben, eieren, yoghurt, zure room, roomkaas, mierikswortel en mosterd.