Hoe schimmel in de koelkast op 3 effectieve manieren te voorkomen?

Schimmel in de koelkast is een van de meest onaangename problemen die zich in het huishouden kunnen voordoen. Als u weet hoe u schimmel in de koelkast kunt voorkomen, kunt u het voedsel dat u eet, beschermen tegen schadelijke schimmels die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van u en uw gezin.

Hoewel koelkasten een essentieel kenmerk van elk huis zijn, worden ze zelden goed onderhouden, met schimmelgroei door nalatigheid en onjuiste reiniging. Wanneer schimmel in een koelkast groeit, kan dit zeer onveilig zijn.

Het is voornamelijk te wijten aan de ontwikkeling van toxines. Het kan ook schadelijk zijn voor mensen, in sommige gevallen ook bekend om de ontwikkeling van ziekten.

Schimmel is niet alleen schadelijk, het is ook onhygiënisch en ruikt muf, wat vooral het geval is in een ruimte met beperkte luchtstromen, zoals een koelkast. Omdat er een kleine lichtbron is, heel weinig ventilatie en veel vocht in een koelkast, zijn de omstandigheden binnen ideaal voor schimmelgroei.

Hoe voorkom ik schimmel in mijn koelkast?

Er zijn verschillende omstandigheden in de koelkast die bijdragen aan het creëren van een ideale omgeving voor schimmelgroei. Daarom moet u bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om dit te voorkomen. Hier is een extra handige gids voor het verwijderen van schimmel uit de koelkast.

1. Maak uw koelkast regelmatig schoon

Experts raden aan om uw koelkast één keer per maand schoon te maken met een basiswasbeurt met zeep en warm water en vervolgens de rekken op de juiste manier af te drogen. Naast het schoonmaken van de primaire planken, moet u ook de kit, de droge crispers en alle andere secties die u mogelijk hebt verwaarloosd, opruimen.

Schimmel zal zich waarschijnlijk sneller verspreiden of groeien vanwege een probleem met de koelkast zelf. Controleer uw koelkast regelmatig.

Het zorgt ervoor dat er niets druppelt en dat alle afdichtingen in goede staat verkeren. Elk van deze kan leiden tot schimmelgroei. Zorg voor eventuele reparaties die onmiddellijk moeten worden opgelost.

2. Houd het droog

Schimmel is een vochtminnend organisme en het zal moeite hebben om te overleven als het geen toegang heeft tot vocht. Verwijder gemorst materiaal of vocht dat tot schimmelvorming kan leiden, regelmatig met een schone handdoek en veeg planken en scheidingswanden voorzichtig af met een papieren handdoek als u klaar bent met schoonmaken.

3. Bewaar voedsel op de juiste manier

Schimmelvorming in de koelkast kan met name schadelijk zijn voor fruit en groenten, die te allen tijde veilig en schoon moeten worden bewaard om schimmelgroei te voorkomen. Zorg er altijd voor dat u uw voedsel controleert en mogelijk vuil van de groei verwijdert.

U moet voedsel dat u niet eerder in een afgesloten of luchtdichte verpakking heeft bewaard, overbrengen. Zelfs als er schimmelgroei optreedt in de koelkast, zal deze waarschijnlijk niet bij het voedsel komen vanwege de luchtdichte sluiting.

Waarom groeit er schimmel in mijn koelkast?

Een winterharde schimmel en bloeit veroorzaken schimmel in vochtige, donkere omgevingen, zoals kelders. Hier zijn basismanieren om te testen op schimmel in de kelder.

Omdat ze donker, nat en koud zijn, bevorderen koelkasten de vorming van schimmel. Als er schimmel in uw koelkast groeit, zal dit uw voedsel bederven, een rottende stank afgeven en vlekken op het interieur van de koelkast veroorzaken.

Schimmel die je in koelkasten aantreft als gevolg van beschimmeld voedsel dat je erin bewaart. Wanneer voedsel in de koelkast wordt achtergelaten om te rotten, is het gebruikelijk dat er schimmel ontstaat.

Schimmel kan door de beweging van de lucht naar andere plaatsen reizen. Schimmelgroei in uw koelkast kan worden gestimuleerd door een hoge luchtvochtigheid en waterophoping in de koelkast.

Hoe bewaar ik voedsel?

Melk en andere zuivelproducten

Het is het beste om verpakte kazen achter in de koelkast of in lades te bewaren. U moet voedsel op basis van zuivel op de belangrijkste planken bewaren in plaats van op de deurplanken. Deurrekken zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen, wat de kwaliteit van de zuivelproducten die erop worden bewaard, in gevaar kan brengen.

Vlees en vis

Verpakt voedsel moet in een container of op een bord worden geplaatst om lekken te voorkomen. Opslag op de onderste plank wordt aanbevolen voor dit soort voedsel om te voorkomen dat druppels het voedsel erboven besmetten.

Eetbare planten en vruchten

Het mengen van dit soort voedsel met planten en vruchten die gevoelig zijn voor ethyleen wordt afgeraden.

  • Groenten

Wikkel je saladegroenten in vetvrij papier met luchtgaten om te voorkomen dat ze ergens mee besmet raken. Als je deze groenten voor een langere periode vers wilt houden, kun je ze in vochtig keukenpapier wikkelen. Salades moeten in de groentelade worden bewaard.

  • Containers

Het helpt als u dressings, olijven en gelei op het deurrek van de koelkast bewaart. Het zijn ongelooflijk stabiele dingen die slechts marginaal worden beïnvloed door temperatuurschommelingen in de omgeving.

Conclusie

Neem voor exacte informatie over het voorkomen van schimmel in de koelkast contact op met het bedrijf of raadpleeg uw gebruikershandleiding. U kunt ook rondvragen bij eigenaren die hetzelfde probleem ervaren en raadplegen hoe zij het hebben gedaan.

Draag bovendien bij het omgaan met schimmel altijd beschermende kleding om uzelf te beschermen tegen mogelijke schadelijke effecten. Laat uw koelkast goed drogen voordat u alle items terugplaatst.