Waarom schimmelen aardbeien? 5 coole manieren om aardbeien te bewaren

Ben je een beschimmelde aardbei tegengekomen? Ben je dan benieuwd waarom aardbeien schimmelen?

Er is gewoon iets anders in het hebben van een frisse en sappige aardbei in de zomer. Als je altijd aardbeien in voorraad hebt, is de kans groot dat je al schimmels tegenkomt in aardbeien.

Als je antwoorden op de eerdere vragen nodig hebt, lees dan verder.

Zijn schimmels in voedsel schadelijk?

Schimmels komen in elke omgeving voor. Een ideale plek voor schimmels om te groeien is in warme en vochtige omstandigheden; dit is waar schimmels gedijen.

Bepaalde schimmels zijn gunstig voor voedingsmiddelen, zoals de schimmels op bepaalde soorten kazen. Sommige schimmels kunnen echter allergische reacties of ademhalingsproblemen veroorzaken.

Bacteriën kunnen ook deze schimmels vergezellen, die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

De mate van schade die u door schimmels kunt oplopen, verschilt van elk voedsel dat een schimmel laat groeien. Dit hangt af van hoeveel of wat voor soort schimmel je hebt gegeten.

Lees voor meer informatie deze handige gids om te weten welk voedsel het snelst groeit.

Redenen waarom aardbeien schimmelen

Volgens WFMY News 2 hebben zacht fruit en groenten een hoog vochtgehalte, zodat de schimmel onder het oppervlak kan doordringen. Aardbeien nemen ook snel vocht op, waardoor ze ideaal zijn voor schimmelsporen om zich te vestigen en te groeien.

Aardbeien zijn voor het gemak bij elkaar verpakt. Deze opslag vereist af en toe toezicht om ervoor te zorgen dat er geen schimmels op groeien.

Zodra je een schimmel ziet, pak je hem uit en gooi je hem weg, anders zou hij zich binnen ongeveer 48 uur snel verspreiden naar de anderen.

Bessen waren zeer bederfelijke vruchten. Laat ze een paar dagen onbeheerd in een kamer, en schimmels zouden zich daarop vermenigvuldigen.

Daarom is een goede behandeling en bewaring een must om lang van een verse aardbei te kunnen genieten.

Manieren om aardbeien te bewaren

Aardbeien zijn een seizoensfruit; het verschijnt meestal een paar maanden in het jaar. Technisch gezien is het het hele jaar op de markt verkrijgbaar, maar het is het beste als het in het seizoen is.

Zoals eerder vermeld, als je voor een langere periode van aardbeien wilt genieten, moet je weten hoe je ze op de juiste manier bewaart. Dit zijn de verschillende manieren waarop u de aardbeien kunt bewaren:

Methode #1. Papieren handdoeken gebruiken

Kies eerst aardbeien die tekenen van bederf vertonen – lijn papieren handdoeken langs de zijkanten en onderkant van een container. Plaats vervolgens de aardbeien in de container, sluit ze af met een deksel en bewaar ze in de koelkast.

Hierdoor gaan aardbeien een week mee.

Methode #2. Een luchtdichte glazen pot gebruiken

Plaats ongewassen aardbeien in de pot, dek af met het deksel en bewaar ze in de koelkast. Met deze methode konden aardbeien een week vers blijven.

Methode #3. De originele verpakking gebruiken

Als je aardbeien in een doos kwamen, zou je deze methode kunnen gebruiken. Sorteer eerst de aardbeien en gooi de aardbeien weg die al bederf vertonen.

Leg het dan terug in de originele doos en zet het in de koelkast. Dit is een eenvoudige en gemakkelijke manier om het op te bergen.

Methode #4. Weken in water en azijnoplossing

Deze methode is een van de meest voorkomende maar effectieve. Maak een mengsel van een portie azijn en drie delen water.

Dompel de aardbeien in de oplossing. Giet vervolgens de aardbeien af ​​en droog ze goed af.

Plaats de droge aardbeien in een met een handdoek beklede container. Zet de container tot slot in de koelkast.

Methode #5. De aardbeien invriezen

Was de aardbeien en snij de steeltjes er aan de bovenkant af. Bereid een bakplaat voor, leg er vetvrij papier op voordat u de gesneden aardbeien daar plaatst.

Laat de bakplaat enkele uren in de vriezer liggen. Breng de bevroren aardbeien over in een luchtdichte container.

Tips voor het voorkomen van schimmels op aardbeien

Een goede opslag is niet voldoende om de groei van bederf te beheersen; u moet ook verschillende manieren kennen om schimmelgroei te voorkomen. Hieronder volgen praktische tips om de mogelijkheid van schimmelgroei te elimineren:

  • Was ze niet als je nog niet klaar bent om ze op te eten.
  • Als je grote hoeveelheden aardbeien hebt die je niet meteen zou eten, kun je ze het beste invriezen.
  • Het wassen van aardbeien kan twee dagen duren als je ze in de vriezer bewaart.
  • Als je de stelen niet verwijdert, gaat het langer mee.
  • Aardbeien wassen met water en azijn is de beste manier om de houdbaarheid te verlengen.
  • Herken wat voor soort schimmel er op aardbeien groeit, zodat je weet hoe je er een uit een bos moet plukken. Missouri Botanical Garden kan je helpen dit te begrijpen.
  • Controleer uw aardbeien altijd op tekenen van bederf; zodra je er een opmerkt, gooi het dan onmiddellijk weg om te voorkomen dat de buit zich verspreidt.
  • Maak de koelkast schoon om er zeker van te zijn dat er geen schimmels groeien die het voedsel kunnen aantasten. Hier zijn enkele procedures om schimmel in de koelkast te voorkomen.
  • Kies bij het kiezen van een container voor uw aardbeien altijd die met een strak deksel. Als je geen container met deksel hebt, dek deze dan af met plasticfolie.
  • Houd indien mogelijk de luchtvochtigheid in huis onder de 40%.
  • Conclusie

    Als u weet waarom aardbeienschimmel ontstaat, kunt u voorkomen dat aardbeien voortijdig bederven. Bij het bewaren van aardbeien is vocht de belangrijkste factor waarmee u rekening moet houden.

    Voedingsmiddelen zijn essentieel voor het behoud van een goede gezondheid, maar dit kan ook leiden tot bederf als er niet op de juiste manier met voedsel wordt omgegaan. Uw gezondheid is belangrijk, dus houd daar altijd rekening mee als het om uw eten gaat.