Waarom schimmelen frambozen zo snel? 6 redenen om op te letten

Ben je het beu om schimmels te zien in je vers gekochte frambozen? Heb je jezelf altijd afgevraagd waarom frambozen zo snel beschimmelen?

Als je dat doet, is het eenvoudigste antwoord dat alle noodzakelijke elementen voor schimmelgroei bij frambozen waarschijnlijk in je keuken aanwezig zijn. Lees verder om erachter te komen waarom frambozen snel schimmelen.

Hoe lang gaan frambozen mee voordat ze beschimmelen?

Frambozen blijven meestal 1 dag op kamertemperatuur voordat er schimmels verschijnen. Als ze in de koelkast worden bewaard, zijn ze tot 3 dagen houdbaar.

Redenen waarom frambozen zo snel schimmelen

Schimmels zijn schimmels met sporen die bijna overal in de omgeving voorkomen. Ze groeien snel in zacht fruit zoals frambozen vanwege zes gunstige omstandigheden.

Deze zes voorwaarden staan ​​in de voedingsindustrie bekend om hun geheugensteuntje FATTOM: voedsel, zuurgraad, tijd, temperatuur, zuurstof en vocht.

1. Eten

Frambozen zijn rijk aan voedingsstoffen die schimmels kunnen gebruiken als voedselbron voor hun groei. Vanwege hun dunne schil raken frambozen gemakkelijk beschadigd, waardoor hun vlees en sappen worden blootgesteld aan schimmelsporen in de lucht.

2. Zuurgraad

Schimmels groeien in een breed pH-bereik. Zelfs bij een zure pH van 3,2-3,6, het typische pH-bereik van frambozen, kunnen schimmels zich nog steeds voortplanten.

3. Tijd

Als frambozen te lang op het aanrecht in de keuken blijven staan, is de kans groot dat de schimmelsporen die inherent zijn aan het fruit bij aankoop zullen groeien, waardoor een pluizig uiterlijk op het oppervlak van het fruit ontstaat.

4. Temperatuur

Schimmels groeien het beste bij kamertemperatuur. Frambozen die op kamertemperatuur worden bewaard, beginnen sneller te schimmelen dan frambozen die in de koeler of vriezer worden bewaard.

Plaats frambozen onmiddellijk in een koelere omgeving om bederf en schimmelgroei te vertragen.

5. Zuurstof

Schimmels hebben zuurstof nodig om te overleven. Frambozen die aan de open lucht worden blootgesteld, hebben meer kans om te beschimmelen dan die verpakt in een container.

6. Vocht

Net als voedsel hebben schimmels water nodig voor hun groei en overleving. Schimmels kunnen aan het oppervlak van frambozen hechten en groeien, vooral als het vochtig is.

Tegelijkertijd kunnen frambozen die in een vochtige omgeving worden bewaard, snel schimmels vormen

Is het oké om frambozen met schimmel te eten?

Het is niet veilig om frambozen met schimmels te eten. Een beschimmelde framboos mag je niet eens met je blote handen aanraken.

Wanneer ze worden gegeten, kunnen schimmels allergische reacties en aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. Schimmels produceren ook mycotoxinen, dit zijn giftige stoffen die je ziek kunnen maken.

Gooi onmiddellijk frambozen met zichtbare tekenen van schimmelgroei.

Hoe zorg je ervoor dat frambozen niet gaan schimmelen?

Stap #1. Was frambozen goed

Was de frambozen na aankoop in de winkel onmiddellijk met schoon stromend water om vuil te verwijderen dat tijdens het hanteren aan het fruit is blijven kleven.

Gooi frambozen die beschadigd of bedorven zijn weg. Ze kunnen er ook voor zorgen dat andere stukken bederven.

Als de frambozen zijn verpakt in een plastic zak of een clamshell-container, was en reinig ze dan goed. Deze gebruik je weer als je de frambozen bewaart.

Stap #2. Week frambozen in een azijnoplossing

Bereid in een grote kom een ​​azijnoplossing door 3 kopjes koud water en 1 kopje azijn te combineren. U moet koud water gebruiken om de stevigheid en versheid van de frambozen te behouden.

Week de frambozen een minuut in de azijnoplossing. Zorg ervoor dat alle oppervlakken van het fruit bedekt zijn.

Azijn heeft schimmelwerende eigenschappen die schimmelsporen op het oppervlak van de vrucht kunnen doden.

Stap #3. Overtollig water afvoeren

Dep de frambozen droog met schoon keukenpapier. Zorg ervoor dat er geen overtollig vocht aan het oppervlak van de vrucht blijft kleven.

Stap #4. Plaats frambozen in hun originele container

Plaats de frambozen in hun originele container die eerder was schoongemaakt. Het wordt niet aanbevolen om frambozen in een dikke luchtdichte verpakking te bewaren, omdat het fruit hierdoor kan bederven en onaangename smaken kan ontwikkelen.

Zorg ervoor dat u schoon keukengerei gebruikt bij het hanteren van de frambozen om mogelijke kruisbesmetting met schimmelsporen te voorkomen.

Hier is een handig artikel over het verwijderen van schimmel uit roestvrijstalen keukengerei.

Stap #5. Bewaren in de koelkast of vriezer

Schimmels groeien langzamer in koelere omstandigheden. Frambozen gaan een paar keer langer mee als ze in de koelkast worden bewaard dan op kamertemperatuur.

Als je wilt dat de frambozen maanden houdbaar zijn, kun je ze het beste invriezen. Bevroren frambozen kunnen minstens zes maanden houdbaar zijn.

Conclusie

Nu weet je de antwoorden op de vraag waarom frambozen zo snel schimmelen. Het is nu gemakkelijker voor u om uw frambozen vers en veilig voor consumptie te houden.

Bekijk nog een interessant artikel over waarom aardbeien schimmelen en hoe je ze kunt bewaren. Over het algemeen groeien schimmels in fruit zoals frambozen vanwege factoren zoals voedsel, zuurgraad, tijd, temperatuur, zuurstof en vocht.

Daarom kunnen manieren zoals goed wassen, weken in azijnoplossing, overtollig water op het oppervlak van het fruit laten weglopen, in de originele verpakking verpakken en bewaren in gekoelde of bevroren omstandigheden, voorkomen dat de frambozen snel beschimmelen. Deze tips kunnen u helpen de houdbaarheid van frambozen te verlengen en voedselverspilling door bederf te verminderen.