Wat zijn bijenwaskaarsen?

Bijenwaskaarsen behoren tot een van de oudste kaarsvormen en zijn gemaakt van een natuurlijk bijproduct van honingbijen. Basiscomponenten van bijenwaskaarsen zijn onder meer gesmolten bijenwas, wieken en geur indien gewenst.

In dit artikel zullen we het hebben over kaarsen van bijenwas en hoe je ze thuis kunt maken.

Wat is bijenwas eigenlijk?

Bijenwas is een was afgeleid van honingraten, die door werkbijen worden gemaakt om hun voedsel op te slaan en hun jongen groot te brengen. Kaarsen van bijenwas zijn door de geschiedenis heen gebruikt omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn, niet snel verslechteren en langzamer branden dan andere soorten kaarsen.

Hoe wordt bijenwas gemaakt?

Bijenwas is een wasachtige substantie die bijen gebruiken om honingraten in hun nesten te maken. Het komt uit acht klieren in hun buik. Jonge arbeiders scheiden bijenwas buiten het nest af, terwijl oudere bijen het naar binnen brengen om honingraatcellen te maken. In deze cellen slaan werkbijen stuifmeel, water of nectar op als voedsel, samen met jonge of ongeboren bijen.

Imkers oogsten deze natuurlijke was door de honingraten uit de bijenkorf te knippen en ze in vloeibare vorm te smelten. Bijenwas is een uitstekende brandstof voor kaarsen omdat het schoon brandt en bij verbranding een aangename geur afgeeft. Het stoot ook geen giftige stoffen uit, zoals paraffinekaarsen op chemische basis, wat een deel van de milieuschade ongedaan maakt.

Wanneer je pure, rauwe bijenwas koopt die op geen enkele manier is gebleekt of verwerkt, krijg je een heel natuurlijk product dat volledig vrij is van gifstoffen. Bijenwas is ook niet giftig en veel veiliger in gebruik dan paraffine, dat wordt gemaakt van aardolie en andere chemicaliën.

Voordelen van bijenwas

Een voordeel van het gebruik van bijenwaskaarsen is dat ze negatieve ionen in de lucht afgeven wanneer ze worden verbrand, wat het risico op astma kan verminderen en seizoensgebonden depressies kan helpen bestrijden. Een ander gebruik voor bijenwas is meubelwas; je kunt geraspte bijenwas mengen met lijnzaadolie tot een pasta of vloeibare wax polish. Je kunt dit gebruiken op houten stukken zoals bijzettafels en dressoirs voor een glanzend oppervlak.

Bijenwaskaarsen zijn ook milieuvriendelijk, omdat bijenwas meerdere keren per jaar uit bijenstallen kan worden geoogst zonder de bijenpopulatie te schaden.

Dingen die je nodig hebt om kaarsen van bijenwas te maken: bijenwas, lonten, schaar of een mes, containers waarin je de was wilt gieten (kan metalen blikjes zijn) en een container om de bijenwas te smelten (mag geen glas zijn vanwege temperatuurveranderingen ).

Hoe maak je kaarsen van bijenwas

Om thuis je bijenwaskaars te maken, hoef je alleen maar je mal klaar te maken. Je moet het op een stabiel oppervlak plaatsen dat niet wordt aangetast door hitte, zoals een handdoek of een pannenlap.

De volgende stap is om je smeltcontainer klaar te maken. Je kunt alles gebruiken, van een kleine steelpan tot blikken die zijn schoongemaakt, zorg er gewoon voor dat het past in de vorm die je gebruikt.

Nadat je je containers klaar hebt, plaats je ze op het oppervlak dat je eerder hebt gereserveerd en giet je ongeveer een centimeter gesmolten bijenwas in elke container. Nadat dit is gebeurd, knipt u de lonten af ​​zodat ze ongeveer een centimeter langer passen dan de vorm die u gebruikt.

Als u niet zeker weet hoe lang ze moeten zijn, maak ze dan groter in plaats van korter, aangezien u indien nodig altijd het teveel kunt afsnijden.

Bind vervolgens het ene uiteinde van elke lont op een potlood of iets dergelijks, zodat u het later gemakkelijker in de gietwas kunt plaatsen.

Hierna laat je de pit de gesmolten was absorberen en plaats je hem in je mallen, waarbij je hem voorzichtig naar de bodem duwt met een potlood of een ander voorwerp (zorg er wel voor dat je hem niet helemaal naar de bodem duwt).

Herhaal dit voor elke vorm en laat ze een nacht drogen. Nadat ze klaar zijn met drogen, trekt u uw potloden of stokken voorzichtig uit om de lonten niet te verstoren. Daarna wegzetten tot het volgende gebruik.

Voeg desgewenst geur toe door wat essentiële oliën toe te voegen voordat je je wax erin giet. En daar heb je het! Bijenwaskaarsen worden thuis gemaakt.

Bijenwas en honing: het verschil

Bijenwas is een van de sterkste geuren die er zijn en lijkt opvallend veel op honing: goudbruin van kleur met een dikke consistentie en een aardse ondertoon. Een groot verschil tussen honing en bijenwas is dat de laatste niet zo gemakkelijk smelt bij lage temperaturen. Dit maakt het moeilijker om mee te werken voor het maken van kaarsen dan met gewone wassen.

Er zijn echter verschillende manieren om dit probleem te omzeilen, zoals het gebruik van magnetrons of heetwaterbaden om het materiaal voorzichtig in vloeibare vorm te smelten voordat het in vormen wordt gegoten. Daarnaast heeft bijenwas een laag smeltpunt van ongeveer 145 ˚F (62,8 ˚C), wat warmer is dan traditionele paraffinekaarsen, maar dezelfde geweldige geur afgeeft die kenmerkend is voor honing bij verbranding.

Wat de bijenteelt betreft, wordt bijenwas gebruikt om scheuren in de bijenkorf in de winter op te vullen. Dit houdt koude lucht buiten en houdt ze warm genoeg om het hele seizoen te overleven. Bijenwas kan ook worden gegeten door de werkbijen zelf die het terugbrengen naar hun jongen om sterke celwanden in hun cocons te helpen bouwen, zodat ze kunnen uitgroeien tot sterkere volwassen bijen.

Conclusie

Bijenwaskaarsen zijn schoon brandend en hebben geen giftige emissies wanneer ze worden verbrand in vergelijking met op chemicaliën gebaseerde paraffinekaarsen. Het is een van de beste bronnen van brandstof voor kaarsen omdat de sterke geur bij verbranding vergelijkbaar is met honing en er tijdens het proces geen schadelijke chemicaliën in de lucht worden uitgestoten zoals andere kaarsen.

Wil je meer weten over kaarsen van bijenwas, kijk dan op onze site voor meer artikelen.