Hoe traagschuimmatras werkt: alles wat u moet weten

Als je nieuwsgierig bent naar hoe traagschuimmatrassen werken, hoef je maar één woord te onthouden. Dat woord is visco-elasticiteit, en u zult er hieronder meer over te weten komen. Bovendien zul je eindelijk begrijpen waarom het in de eerste plaats traagschuim wordt genoemd.

Denk je dat een traagschuim bed iets voor jou is? Bekijk hoe lang een traagschuimmatras meegaat en misschien beschouw je het als je beste keuze in termen van duurzaamheid.

Hoe werkt een traagschuim bed?

Het geheim is visco-elasticiteit

Traagschuim werkt door zich naar uw lichaam te vormen wanneer u gaat liggen. De visco-elastische eigenschap van een traagschuimmatras zorgt ervoor dat het de contouren van uw lichaam volgt, aangezien u druk uitoefent wanneer u erover gaat liggen. Zodra de druk is weggenomen wanneer u uit bed komt, zorgt de visco-elasticiteit van traagschuim ervoor dat het terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Traagschuim is ook temperatuurgevoelig. Vergeleken met andere materialen is traagschuim efficiënter in het vormen naar de gebruiker omdat de lichaamswarmte het materiaal verzacht. Hierdoor zal het traagschuim bij direct contact van de gebruiker meer wegzakken.

Hoe werkt het geheugengedeelte van traagschuim?

Traagschuim wordt “geheugen” genoemd omdat het terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm nadat de druk is weggenomen. Maar aan de andere kant zal traagschuim de contouren van je lichaam “onthouden” en eromheen vormen wanneer er druk wordt uitgeoefend terwijl je erop ligt. Dit “memoriserende” kenmerk van traagschuim maakt het een van de meest populaire en meest comfortabele matrassen die je kunt kopen.

Je kunt ook begrijpen waarom traagschuim zo wordt genoemd door de term visco-elastisch te ontleden. Traagschuim is stroperig omdat het zijn vorm behoudt wanneer er druk wordt uitgeoefend, maar het is ook elastisch omdat het terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm als je de spanning wegneemt. De verschillende soorten traagschuim op de markt zullen enkele verschillen hebben, maar visco-elasticiteit zal altijd hun gemeenschappelijke basis blijven.

Van welk soort materiaal is een traagschuimmatras gemaakt?

Traagschuim, dat NASA voor het eerst ontwikkelde, is in wezen een polyurethaanschuim. Fabrikanten voegen echter ook andere verbindingen toe aan polyurethaan, daarom voelen niet alle traagschuimmatrassen hetzelfde aan.

Traditioneel traagschuim

Het traditionele traagschuim is het originele traagschuim, dat je tegenwoordig nog in sommige matrassen ziet. Het is echter niet meer zo populair omdat het de neiging heeft om warmte vast te houden die de slaper ongemakkelijk kan maken.

Open-cel geheugenschuim

Om het warmtebehoud van traditioneel traagschuim op te lossen, creëerden fabrikanten traagschuim met open cellen. Van de naam zelf heeft het interne open cellen die helpen bij ventilatie.

Gel traagschuim

Geheugenschuim met open cellen heeft een goede luchtstroom, maar kan ook minder dicht aanvoelen. Om de ideale matrashardheid te behouden, combineren fabrikanten traagschuim met gel. Dit materiaal helpt bij het afvoeren van warmte van het lichaam voor een betere temperatuurregeling.

Word je overweldigd door deze keuzes? Vervolgens kunt u deze gids lezen om u te helpen het beste type traagschuim voor uw behoeften te vinden.

Waarom worden traagschuimmatrassen zachter als u slaapt?

Maak je geen zorgen als je traagschuimbed te stijf aanvoelt, want het is normaal dat je even moet wennen aan een nieuw traagschuimmatras. Nieuwe traagschuimmatrassen worden alleen zachter als u ze gebruikt, omdat u ze aan het inlopen bent. temperatuurgevoelig materiaal.

Hoe verlicht traagschuim de druk?

Het contourvermogen van traagschuim is wat het het meest nuttige materiaal maakt om druk te verlichten. Als het materiaal waarop je slaapt de vorm volgt en zich aanpast aan je lichaam, zijn er geen openingen tussen jou en het oppervlak. Als gevolg hiervan verlicht direct contact met het traagschuim de druk en verzacht de pijn.

Als de matras niet langs de natuurlijke rondingen van uw lichaam loopt, is de kans groter dat u zich verwringt en in een slaaphouding komt te liggen die de drukpunten van uw lichaam benadrukt. Dit is de reden waarom slapen in een niet-ondersteunend bed kan leiden tot schouder-, heup- of lage rugpijn. Traagschuim helpt bij de gewichtsverdeling, zodat de druk niet op deze lichaamsdelen wordt gericht.

Is traagschuim goed voor je rug?

Traagschuim is goed voor de rug vanwege zijn visco-elasticiteit. De vormende eigenschap van traagschuim voorkomt een verkeerde uitlijning van uw wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Bovendien zal de drukontlasting van dit materiaal de spanning op je rug wegnemen.

Ieder mens is echter anders en traagschuim is niet het enige materiaal dat goed is voor je rug. Hier zijn enkele handige tips om de juiste matras voor uw rug te kiezen en uzelf de pijntjes en kwalen te besparen.

Wat zijn de nadelen van traagschuimmatrassen?

Het meest voor de hand liggende nadeel van een traagschuimmatras is dat het warmte vasthoudt. Als u warm slaapt of in een warme regio woont, kunt u zich ongemakkelijk voelen vanwege het gebrek aan luchtstroom in een traagschuimbed. Overweeg daarom traagschuimmatrassen met verkoelende eigenschappen of zelfs hybrides waarbij fabrikanten traagschuim aan de bovenkant en een veerkern aan de onderkant gebruiken.

Conclusie

heeft dit artikel jou geholpen? Om samen te vatten hoe traagschuimmatrassen werken, is het in wezen een visco-elastisch materiaal dat zich aan de druk aanpast en vervolgens terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm zodra de druk is weggenomen. Dit is het kenmerk dat het “geheugen” in traagschuim plaatst.

We hopen dat deze uitleg je nieuwsgierige vragen heeft beantwoord, maar laat gerust een reactie achter als je meer hebt.