Hoe kruiden te plukken zonder de plant te doden

Weet je dat je kunt leren kruiden te plukken zonder de plant te doden door de oogstmethoden van elke plant te onderscheiden? Hieronder staan ​​zeven van de meest voorkomende kruiden die je in de tuin kunt kweken. Deze kruiden variëren van eenjarige planten, vaste planten en biënnales, en ze verschillen ook in sommige opzichten in termen van plukken.

Je moet de oogstmethoden van elk kruid kennen om ze gezond en productief te houden voor de volgende oogst. Ze hebben geen significante verschillen, maar elke tuinman moet deze arsenaalvaardigheden hebben om een ​​bloeiende kruidentuin te hebben. Anders is het plukken van kruiden een verrijkende taak, omdat je plant er ook baat bij heeft en productiever zal zijn voor de volgende oogst.

Kruiden plukken zonder de plant te doden voor beginners

Over het algemeen is het ideaal om kruiden te gaan plukken zodra ze blad hebben om de groei verder te stimuleren. In elk seizoen kun je tot driekwart van de ontwikkeling oppikken voordat de plant begint te bloeien. Op deze manier is de bladproductie continu.

Je kunt zijtakken ook stimuleren door de kruidstelen strategisch uit te knijpen bij een bladknoop. En als je voor een smaakvolle oogst wilt zorgen, wil je halverwege de ochtend beginnen met plukken voordat de zon te heet wordt. Deze keer is het oliegehalte van het kruid hoog, maar onthoud altijd dat je alleen kiest wat je nodig hebt.

Om smaakvolle en productieve kruiden te garanderen, vergeet niet om hun ideale omstandigheden voor en na het oogsten te verzekeren. Een gecontroleerde omgeving zoals de polytunnel maakt dit handiger en maakt een continue oogst van gezonde kruidenplanten mogelijk.

Basilicum

Omdat basilicum de ideale metgezel is voor andere kruiden, is het niet verwonderlijk dat het een van de meest voorkomende kruiden in de tuin is. Weet u echter hoe u het beste basilicum kunt oogsten? Onder deze lijst is basilicum het kruid dat je letterlijk met je vingers kunt plukken zonder dat je ander gereedschap nodig hebt.

Je knijpt in de bovenkant van de plant om bladeren te oogsten die je nodig hebt voor onmiddellijke consumptie. Aan de andere kant kun je basilicum ook voor de winter oogsten door de hele steel af te snijden. Vergeet niet om ongeveer vier bladeren te laten, zodat de plant kan teruggroeien om later te plukken.

Koriander

Je kunt koriander plukken zonder de plant per ongeluk te doden met een scherpe en gesteriliseerde schaar ‘s morgens vroeg. U wilt beginnen met snijden vóór de bloeiperiode en direct nadat de groei is gestopt. Een goede tip om te weten wat de beste tijd is om koriander te plukken, is wanneer de plant ongeveer 20 cm hoog is.

Munt

In tegenstelling tot koriander is de beste tijd om muntstelen te plukken wanneer de plant begint te bloeien. Dit is cruciaal om aromatische en smaakvolle munt te oogsten. Zodra de plant uitloopt, kunt u het bovenste gedeelte selecteren.

U kunt een schaar gebruiken of gewoon in de bladeren knijpen tijdens het plukken. Pas echter op dat u de steel niet beschadigt. Je kunt op elk gewenst moment plukken, maar je kunt ook de hele munt terugsnijden tot de eerste set bladeren als je in grote hoeveelheden gaat oogsten.

Dit leidt tot een productievere plant voor de volgende oogst. Toch is munt een van die planten die bestand is tegen plukken in vergelijking met andere kruiden, dus maak je geen zorgen.

Oregano

Een veelgemaakte fout is het nemen van oregano van de wortel, dus vergeet niet om alleen de gezonde bloeistengels net boven een knoop te plukken om later groei te stimuleren. Oogst 12-inch bloeiende kronen met een mes of schaar en doe dit in de tweede helft van de dag. Het is ook de moeite waard om te benadrukken dat u nooit meer dan ⅓ van de plant moet terugsnoeien, omdat de plant hierdoor te veel wordt teruggesnoeid.

Peterselie

Een fout die u kunt vermijden bij het plukken van peterselie, is dat u de stelen met slechts één bladsegment neemt. Wacht in plaats daarvan ongeveer 90 dagen om na het planten te beginnen met oogsten. U wilt takken met veel bladeren, ongeveer drie bundels, plukken om te garanderen dat ze geurig en oogstrijp zijn.

Snijd peterselie onder de wortel, vlakbij de basis om later meer stengels te stimuleren. Vergeet niet om vanuit de periferie van de plant te oogsten en niet vanuit het interieur.

Rozemarijn

Jonge rozemarijnstengels van ongeveer 20 cm zijn klaar om te oogsten. Knip ze af met een schaar en doe dit voordat de plant begint te bloeien om voor hoge aromatische oliën te zorgen. Net als munt is rozemarijn goed bestand tegen oogsten, zolang je de houtachtige stengels laat staan.

Tijm

Het mooie van tijm is dat je, zolang je het wortelstelsel behoudt, het hele jaar door kunt oogsten. Gebruik een keukenschaar of knip boven een bosje tijmblaadjes, en je kunt ook de nieuwe scheuten krijgen. Net als bij rozemarijn, neem niet de houtachtige stengels.

Conclusie

Het is altijd spannend om je eigen kruiden te kweken, dus het is niet verwonderlijk waarom kruidentuinen tegenwoordig alomtegenwoordig zijn. Maar weet je hoe je kruiden moet plukken zonder de plant te doden? Elk kruid heeft een ideale tijd, groeiteken en techniek om te oogsten.

Het aanleren van deze technieken is cruciaal als je wilt dat de kruiden productief zijn voor de volgende oogst. Het mooie van de meeste kruiden is dat ze door goed te plukken, te knijpen of te snijden, ze ook zullen aanmoedigen om gezonder te worden en meer te geven. Denk er in het algemeen aan om voorzichtig te zijn met uw kruiden, hun wortels te bewaren en de houtachtige stengels niet te oogsten.