Peterselieblaadjes Voordelen en toepassingen

De voordelen van peterseliebladeren zijn de antioxidanten en vitamines en mineralen die het lichaam helpen ziekten te bestrijden en goed te blijven functioneren. Een typische keukenkast heeft dit kruid, maar het speelt een rol die niet beperkt is tot een garnering. Peterselie is nuttig voor het bestrijden van ontstekingen, waardoor het risico op kanker, ooggezondheid, antibiotica, hartbeschermende effecten en botgezondheid wordt verminderd.

Peterselieblaadjes hebben veel toepassingen voor koken en garneren en als kruidengeneesmiddel. Ze zijn gemakkelijk zelf te kweken, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Laten we dieper ingaan op wat peterselie tot een van de meest heilzame kruiden maakt die het waard zijn om thuis te kweken.

Wat is peterselie

Petroselinum crispum, peterselie of tuinpeterselie komt uit de familie van Apiaceae. Het is een eenjarig kruid met geribbelde zaden, rechtopstaande stengels, groene bladeren en kleine bloemen. Je kunt het zowel als kruid als groente verbouwen, en het is inheems in het Middellandse Zeegebied en Europa.

Mensen consumeren peterselie zowel vers als gedroogd, en het is bekend in de Europese en Midden-Oosterse keuken. Het is echter wereldwijd geliefd in verschillende gerechten vanwege zijn pittige smaak. Peterselie is ook een veel voorkomende garnering vanwege de felgroene kleur die leven toevoegt aan een eenvoudig ogende maaltijd.

Soorten peterselie

Er zijn twee veel voorkomende soorten peterselie, namelijk platte bladpeterselie en gekrulde bladpeterselie. U vindt er ook Hamburgse en Japanse variëteiten. Welk type of variëteit peterselie je ook kweekt, ze zullen allemaal niet alleen nuttig zijn voor het gehemelte, maar ook voor de gezondheid.

Bladpeterselie

Als je aan peterselie denkt, is de kans groot dat ze zich het platte bladtype voorstellen. De bladpeterselie is immers de meest voorkomende vorm. Bladpeterselie wordt soms afgewisseld met Italiaanse peterselie en omvat de variëteiten Titan en Giant.

Bladpeterselie wordt meestal als garnering gezien. Het doet denken aan koriander, maar het voegt een peperige en licht bittere smaak toe aan het gerecht.

Krulpeterselie

In tegenstelling tot de platte korianderachtige peterselie, heeft gekrulde bladpeterselie gegolfde bladeren. Het wordt geleverd in de varianten Forest Green en Extra Curled Dwarf. Qua smaak heeft deze heldergroene peterselie een mildere smaak dan de platte.

Peterselie-variëteiten

Hamburgse peterselie

Hamburgse peterselie komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt vanwege zijn dikke wortels ook wel peterseliewortel genoemd. Het heeft ook zeer grote bladeren die mensen als sieraad gebruiken. In vergelijking met andere varianten wordt de wortels van Hamburgse peterselie gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten.

Japanse peterselie

Een andere veel voorkomende peterselievariëteit is de Japanse peterselie. Maar niet te verwarren met de naam, want ook deze peterselie komt oorspronkelijk uit China. Je kunt hem onderscheiden van andere soorten doordat hij dikke stelen heeft.

Voordelen van peterseliebladeren

De vele gezondheidsvoordelen van peterselie zijn afkomstig van de overvloed aan antioxidanten, vitamines en mineralen van het kruid. Het is een van de planten die verschillende voedingsstoffen en verbindingen bieden die het lichaam tegen ziekten kunnen beschermen en ook bepaalde aandoeningen kunnen verlichten. Deze componenten van peterselie zijn ook verantwoordelijk voor de verschillende medicinale voordelen en het gebruik van het kruid.

Antioxidanten

Peterselie is rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden en fenolische verbindingen. Ons lichaam zal baat hebben bij het eten van voedsel dat een bron van antioxidanten is vanwege hun effecten op vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken schade aan de cellen, waardoor we ook het risico lopen ziekten te ontwikkelen, waaronder kanker.

Omdat antioxidanten vrije radicalen neutraliseren, zijn we ook beschermd tegen oxidatieve stress. Waarom is dit belangrijk? Oxidatieve stress leidt tot aandoeningen in het hele lichaam, variërend van stress, Alzheimer, diabetes en problemen met het immuunsysteem.

Flavonolen zoals kaempferol, quercetine en geglycosyleerde flavonen zoals apigenine en luteoline, myricetine en apigenine zijn enkele van de flavonoïden die je in peterselie aantreft. Het kruid is ook een bron van carotenoïden zoals bètacaroteen en luteïne, en zelfs vitamine C. Deze antioxidanten bieden verschillende voordelen door het risico op longkanker en chronische ziekten te verminderen en ook door de immuunrespons van het lichaam te ondersteunen.

Simpel gezegd, flavonoïden bieden voordelen voor de algehele functie van het lichaam, terwijl ze het ook beschermen tegen stressoren en toxines. Aan de andere kant helpen carotenoïden bij een normale groei en ontwikkeling, gezondheid van de ogen en het verminderen van het risico op kanker. Ten slotte is vitamine C belangrijk voor herstel en onderhoud door het hele lichaam, van de huid tot het immuunsysteem.

Vitaminen en mineralen

Naast vitamine C bevat peterselie ook een hoog gehalte aan verschillende vitamines, waaronder vitamine K, A, E en B-vitamines zoals aminozuur en foliumzuur. Het is ook een goede bron van mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en ijzer. Maar hoe profiteert ons lichaam van deze voedingsstoffen?

Om te beginnen speelt vitamine K een rol bij verschillende lichaamsprocessen, waaronder de regulering van het calciumgehalte in het bloed. Het is ook belangrijk voor de bloedstolling en het botmetabolisme om wondgenezing en botgezondheid te bevorderen. De vitamine A van peterselie wordt toegeschreven aan het feit dat het rijk is aan bètacaroteen om een ​​sterk immuunsysteem en bescherming tegen kanker, diabetes, artrose en atherosclerose te garanderen.

Naast vitamine C en A is vitamine E een andere vitamine die als antioxidant werkt. Peterselie is ook een bron van deze vitamine en helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. En ten slotte zijn de B-vitamines in peterselie van invloed op de cardiovasculaire gezondheid en kankerpreventie van het lichaam.

Groene bladgroenten, waaronder peterselie, zijn ook een uitstekende bron van mineralen en elektrolyten. Ze bevatten kalium, magnesium en calcium voor het reguleren van zenuw- en spierfuncties. Peterselie bevat ook ijzer dat een rol speelt bij het immuunsysteem, de stofwisseling en de zuurstofvoorziening van het bloed.

Gebruik van peterselie

De gezondheidsvoordelen van peterselie openen de deur voor veel medicinale toepassingen. Ze omvatten het bestrijden van ontstekingen, het verminderen van het risico op kanker, ooggezondheid, antibiotica, hartbeschermende effecten en gezondheid van de botten.

Voor het bestrijden van ontstekingen

De ontstekingsremmende effecten van peterselie zijn te wijten aan de vitamines of antioxidanten die in het kruid worden aangetroffen. Vooral vitamine A, C en E kunnen ontstekingen verminderen. De redenen voor dit effect zijn vanwege hun antioxiderende werking, terwijl bètacaroteen, de voorloper van vitamine A, de genexpressie van ontsteking remt.

Over carotenoïden gesproken, hun werking bij het remmen van chronische ontstekingen leidt tot bescherming tegen hartaandoeningen. Met de juiste reactie op een ontsteking, kunt u ook andere lichaamsprocessen, waaronder bloeddruk en urine-pH, verder beheren. De belangrijkste afhaalmaaltijd is dat het beheersen van ontstekingen een verminderd risico op andere ziekten betekent.

Ten slotte helpen de ontstekingsremmende effecten van peterselie het risico op artritis en zelfs kanker als gevolg van cellulaire schade te verminderen. Antioxidanten zoals apigenine en flavonoïden reguleren de immuunfunctie van het lichaam. U kunt op uw beurt ziekten zoals atherosclerose, Parkinson en Alzheimer vermijden.

Om het risico op kanker te verkleinen

Peterselie dankt zijn kankerbestrijdende eigenschappen aan zijn overvloed aan antioxidanten zoals vitamine C, carotenoïden, myricetine en apigenine. Deze verbindingen kunnen het risico op prostaatkanker, huidkanker en borstkanker verminderen. In feite kan de consumptie van voedsel zoals peterselie het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende heterocyclische aminen door het eten van verbrand vlees.

Voor de gezondheid van het oog

De carotenoïden die u in peterselie vindt, zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, bevorderen de gezondheid van de ogen. Ze kunnen bijvoorbeeld oogziekte voorkomen die maculaire degeneratie wordt genoemd. Het kan gebeuren naarmate u ouder wordt en het kan blindheid veroorzaken.

Aangezien bètacaroteen zelf een voorloper is van vitamine A, kunt u ervan uitgaan dat u ook dezelfde gezondheidsvoordelen voor het oog krijgt van deze vitamine. Vitamine A beschermt en onderhoudt uw hoornvlies en helpt het oog zelfs beter te zien bij weinig licht. Over het algemeen kunnen carotenoïden oogproblemen helpen vertragen en voorkomen.

Als antibioticum

Peterselie heeft in studies antibacteriële en schimmelwerende effecten aangetoond. Het kan zelfs helpen beschermen tegen gist en schimmels vanwege zijn reactie op S. aureus. Peterselie kan ook voedselvergiftiging voorkomen door de groei van bacteriën te voorkomen en de oorzaken, Listeria en Salmonella, tegen te gaan.

Hartbeschermende effecten

Hartminnend en hartbeschermend, zoals foliumzuur en vezels, worden aangetroffen in peterselie. Studies hebben aangetoond hoe deze B-vitamine het risico op beroerte en andere hart- en vaatziekten kan verlagen. De vezel in peterselie daarentegen beschermt het hart omdat het het slechte cholesterol in het lichaam verlaagt.

Voor gezondheid van de botten

Een ander gezondheidsvoordeel waar uw lichaam dol op zal zijn met peterselie, is de ondersteuning van de gezondheid van de botten. Dit kruid is bijvoorbeeld rijk aan vitamine K en calcium die essentieel zijn voor sterke en gezonde botten. Ze ondersteunen de botopbouwende cellen en kunnen op de lange termijn osteoporose afweren.

Hoe peterselieblaadjes te gebruiken

Peterselieblaadjes zijn een van de meest veelzijdige kruiden om te gebruiken. Het kan aan het gerecht worden toegevoegd om de smaken te versterken, maar de bladeren zijn ook een uitstekende garnering voor een vleugje kleur op het bord. Peterselieblaadjes werken echter ook als een geneeskrachtig kruid dat interne ziekten kan verlichten.

Om te koken en te garneren

Peterselieblaadjes dienen als kruiderij in verschillende keukens over de hele wereld. In landen als Libanon is peterselie een belangrijk ingrediënt in de tabouleh, het nationale gerecht van Libanon. Daarom is peterselie niet alleen een kruiderij, maar het is ook het hoofdingrediënt in verschillende gerechten.

Zo hebben de Fransen een zogenaamd bouquet garni waarbij peterselie tussen de kruiden zit die aan elkaar gebonden zijn. Dit boeket wordt vervolgens toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofschotels en smoren om ze een kruidige smaak te geven. De Zuid-Amerikaanse levendige groene saus, chimichurri, maakt ook gebruik van verse peterselie als hoofdingrediënt.

Peterselieblaadjes passen goed bij gegrilde groenten, steaks, couscous, zalm en bonen om er maar een paar te noemen. Het is het beste om ze niet fijn te hakken om meer smaak te behouden. En tegelijkertijd zien grote stukken peterselieblaadjes er goed uit op het bord.

Verse peterselie wordt vaak als garnering gebruikt omdat het een frisse smaak en levendige groene kleur aan het gerecht geeft. Ze worden toegevoegd voordat ze worden geserveerd, zodat de warmte de smaak niet vermindert. Aan de andere kant gebruik je gedroogde peterselie tijdens het koken vanwege de sterkere smaak.

Kruidengeneeskunde

Als een volledig natuurlijk medicijn en remedie heeft de hele peterselieplant een aantal toepassingen. Beginnend bij de wortels, zijn ze diuretisch, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor detox en het behouden van de gezondheid van de nieren. Wat betreft de zaden, ze bieden verlichting voor koliekpijn en winderigheid.

De bladeren zelf helpen bij het behandelen van huidirritaties door insectenbeten en parasieten. Vrouwen kunnen ook profiteren van peterselie-olie, omdat het de menstruatie kan reguleren en amenorroe en dysmenorroe kan behandelen. Er zijn meldingen dat peterselie wordt gebruikt om inwendige ziekten te behandelen, waaronder galstenen en ook ziekten van de prostaat, lever en milt.

Kun je thuis peterselie kweken

U kunt thuis peterselie kweken en alle voordelen behalen, zowel op culinair als op gezondheidsgebied. Kijk op Krostrade.com voor meer informatie over kassen en hoe u peterselie effectief en moeiteloos kunt telen. Omdat u de omstandigheden in de kas kunt beheersen, kunt u de voordelen van peterselie als biënnale maximaliseren.

Tweejarige gewassen zoals peterselie betekenen dat het na de winter zal bloeien en zaden zal zetten. Peterselie geeft je de mogelijkheid om zijn bladeren te oogsten tijdens het plantseizoen in het eerste jaar, daarna krijg je zaden in het tweede jaar. Deze levensduur van twee jaar maakt het gemakkelijk voor u om peterselie te telen voor persoonlijk voordeel of als teelt voor de markt.

In de kas heb je de mogelijkheid peterselie te planten in verhoogde bedden, hangende potten of containers. De zaden hebben tot 20 centimeter ruimte nodig tussen hen in een mestrijke en vochtige grond. Maar omdat het lang duurt voordat peterseliezaden ontkiemen, moet u ze een nacht in warm water laten weken voordat u ze plant.

Handhaaf een temperatuur tussen 65 ° F en 85 ° F in de kas. Zorg voor een vochtige grond zonder te veel water en geef de planten elke twee weken voeding. Je kunt dan verse peterselie verplanten als ze 7,5 cm hoog zijn, en na 90 dagen oogsten als je ziet dat de stengels trossen bladeren hebben.

Conclusie

Profiteer van de voordelen van peterseliebladeren, zoals antioxidanten en vitamines en mineralen die de lichaamssystemen in stand houden en beschermen tegen ziekteverwekkers en ziekten. Dit kruid heeft diverse medicinale en gezondheidsdoeleinden, variërend van het bestrijden van ontstekingen, het verminderen van het risico op kanker, ooggezondheid, antibiotica, hartbeschermende effecten en gezondheid van de botten. Tegelijkertijd zullen je smaakpapillen je bedanken voor de frisse smaak die peterselieblaadjes aan je gerecht toevoegen.

Als garnering, hoofdingrediënt, kruidengeneesmiddel en volledig natuurlijke remedie overwegen mensen peterselie in hun eigen huis te kweken. Het goede nieuws is dat dit tweejarige gewas gemakkelijk te telen is, vooral in een kas. Door maximale groei- en onderhoudsomstandigheden te behouden, krijgt u kwaliteit en een effectieve oogst voor uw gezondheid of bedrijf.