Hoe planten in polytunnel te houden van groeiende schimmel

De zorgen aanpakken over hoe planten binnen een straal van schimmel kunnen worden gehouden, de vochtigheid, ventilatie en circulatie, en afstand en netheid binnenshuis kunnen worden beheerd. We weten al hoe zorgelijk het is om paddenstoelen in de kas te zien groeien, maar wat nog meer als wat binnenshuis groeit, een soort schimmel is die schadelijk is voor de gezondheid van planten. Schimmelbesmetting in de polytunnel beïnvloedt de productie van gewassen, maar het goede nieuws is dat het te voorkomen is met eenvoudige beheerspraktijken.

Wanneer men schimmel in de kas ziet groeien, kan het gaan om verschillende soorten schimmelziekten. Witte schimmel en grijze schimmel zijn even zorgwekkend om binnenshuis te zien, maar beide hebben ook dezelfde beheerspraktijken om te voorkomen dat ze groeien. De drie onderstaande methoden houden uw polytunnel gezond en schimmelvrij.

Gids voor het houden van planten in de polytunnel van groeiende schimmel

Vochtigheidscontrole

Als we denken aan schimmel- en schimmelgroei, gaan onze gedachten automatisch naar de polytunnelvochtigheid. Een van de meest voorkomende schimmelziekten, grijze schimmel of Botrytisziekte, is beheersbaar met de juiste vochtigheidsregeling. En als u erover nadenkt, kost het beheersen van de luchtvochtigheid binnenshuis u veel minder dan het verlies dat u door schimmelziekten zult ondervinden.

Dus hoe beheer je de luchtvochtigheid in de kas? De Universiteit van Massachusetts Amherst beveelt een goede ventilatie en luchtstroom aan. In dit artikel zullen deze twee praktijken later in meer detail worden besproken.

Daarnaast kunt u ook een luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid binnenshuis te verlagen om schimmelkieming te voorkomen. Onthoud dat als de relatieve vochtigheid van de kas boven de 85% komt, naast een slechte luchtcirculatie, warme temperaturen en stilstaand water onvermijdelijk tot schimmelgroei zullen leiden. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid binnenshuis niet meer dan 50 tot 60% bedraagt.

Op deze manier krijgen de planten nog steeds hun behoefte, maar stimuleer je ook de schimmelgroei niet.

Goede ventilatie en circulatie

Zoals eerder vermeld, zijn goede ventilatie en circulatie de sleutels om schimmelgroei te voorkomen. Dit doe je door gebruik te maken van de ventilatieopeningen en ventilatoren toe te voegen aan de kas. Als u in een vochtige omgeving woont, helpt een luchtontvochtiger ook om de luchtvochtigheid in de kas op peil te houden, maar het is optimaal om deze twee methoden toe te passen.

Wat ventilatie en luchtcirculatie doen voor de luchtvochtigheid, is ervoor zorgen dat mogelijk beschimmelde lucht naar buiten gaat en frisse lucht de kas binnenkomt. Bovendien helpt ventilatie de temperatuur te reguleren om schimmelgroei te voorkomen. U kunt beginnen met het openen van de ventilatieopeningen in de kas, en dan kunt u peilen of u later ventilatoren moet toevoegen.

Juiste afstand en netheid

Naast de polytunnelvoorwaarden is een belangrijke factor voor het voorkomen van schimmelgroei de juiste afstand en reinheid. We weten dat hygiëne een grote rol speelt bij het voorkomen van grasgroei in de kas, wat ook van toepassing is op schimmelpreventie. Net als onkruid verspreiden schimmelsporen zich snel door direct contact, lucht en water.

Door op de juiste afstand te zorgen, wordt infectie tussen planten voorkomen en, als bonus, ook de luchtcirculatie en de droogtijd na het besproeien bevorderd. Dit komt omdat stilstaand water op de oppervlakken ook de groei van schimmel ondersteunt. Omdat schimmels zich via de lucht verspreiden, kan een luchtreiniger bovendien sporen doden die binnenshuis aanwezig kunnen zijn.

Ten slotte zullen reinheid en sanitaire voorzieningen op de oppervlakken, muren en vloeren schimmelinfecties helpen voorkomen. Het omvat ook het verdunnen van planten, het verwijderen van vuil water, maaisel en potgrond en het afvegen van het gereedschap dat u gebruikt voor tuinieren. Besmette grond en plantmateriaal kunnen ook schimmelproblemen veroorzaken, dus wees ijverig bij alles wat je meeneemt en gebruikt in de kas.

Gewone schimmels in de kas

In de kas kunnen verschillende soorten schimmels groeien. De meest voorkomende zijn echter grijze schimmel, witte schimmel, echte meeldauw en zwarte roetachtige schimmel. De meeste polytunneltuinders hebben de neiging grijze schimmel als de bekende te beschouwen, omdat deze bijna elke plant kan infecteren.

Hoe zich te ontdoen van schimmel in de kas

Als u al een bestaande schimmel in de kas heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken, want u kunt er, afhankelijk van de omstandigheden, nog steeds vanaf komen. Zowel grijze als witte schimmel is bijvoorbeeld het meest problematisch omdat je de geïnfecteerde planten in het polytunneland moet verwijderen om ze te begraven om te voorkomen dat sporen zich verspreiden. Aan de andere kant heb je meer geluk als je echte meeldauw aanpakt, omdat je de geïnfecteerde bladeren kunt verwijderen, en je bent goed.

Hoe zit het met zwarte roetachtige schimmel? Insecten zoals bladluizen veroorzaken deze infectie en daarom zal het verwijderen van bugs dit probleem oplossen. Begin met het verwijderen van mieren omdat ze andere insecten ondersteunen en gebruik vervolgens insectendodende zeep om de insecten en ongedierte te bestrijden.

Conclusie

Tuinieren in een moestuin is alleen productief en lonend als u van tevoren weet hoe u mogelijke problemen kunt voorkomen. Een van de meest voorkomende problemen die u moet leren, is hoe u planten in apolytunnelfrom groeiende schimmel kunt houden. Met de juiste beheerpraktijken zoals het beheren van de vochtigheid, ventilatie en circulatie, en het zorgen voor afstand en netheid binnenshuis, hoeft u niet bang te zijn voor schimmelziekten.

De meest voorkomende schimmels in de polytunnel zijn grijze schimmel, witte schimmel, echte meeldauw en zwarte roetachtige schimmel. Elk van hen heeft verschillende manieren om ze te verwijderen, dus het is het beste om in plaats daarvan preventie te oefenen. Over het algemeen zullen de praktijken die u doet om schimmelgroei te voorkomen, u ten goede komen, niet alleen tegen schimmelziekten.

Uw planten zullen ook goed gedijen en u kunt andere tunnelproblemen voorkomen. Het is alsof je meerdere vliegen in één klap slaat.