Waarom schimmelt kaas? 8 beste tips om uw zuivel te beschermen

Maak je je zorgen over waarom kaas schimmelt? Of kun je kaas met schimmels eten?

Weet jij wel hoe je kazen op de juiste manier bewaart om schimmelvorming te voorkomen? Lees dan verder, want wij helpen je het antwoord te vinden.

Misschien heb je al ervaring met het kopen van een lekker stuk kaas en het in de koelkast leggen voor later. Naarmate de tijd verstreek, en je vergat de kaas al.

Tegen de tijd dat je de koelkast opende om je voorraad te controleren en te beoordelen, rook er al iets onherkenbaars op de hoek. Dat is je vergeten kaas met schimmel erop!

Wat zijn de redenen voor kaasvorming?

Volgens WebMD is schimmel een soort schimmel die bestaat uit kleine organismen. Het gedijt op vocht en reproduceert door microscopisch kleine sporen die door de lucht reizen.

In de meeste voedingsmiddelen is schimmel een teken van bederf. Kazen schimmel omdat hun hoofdbestanddeel melk is, maar de gebruikte melksoorten verschillen van verschillende kazen.

Schimmel gedijt op kaas omdat er veel voedingsstoffen zijn om het te ontwikkelen. Vaker groeien schimmels in kazen door blootstelling aan lucht en vocht.

Positief is dat er tijdens de productie van bepaalde kazen enkele vormen nodig zijn. Ze voegen unieke smaken en mondgevoelens toe die voor sommige mensen een zekere charme hebben.

Sommige schimmelgerijpte kazen zijn:

 • Brie
 • Franse Roquefort
 • Cheddar
 • Zwitsers

Als u geïnteresseerd bent in het proces van het maken van kaas, bezoek dan hier om te weten hoe kaas wordt gemaakt.

Zijn kazen met schimmel veilig om te eten?

Als u schimmel op uw kazen ziet, betekent dit niet dat ze meteen moeten worden weggegooid. Schimmels op zachte en harde kazen krijgen verschillende behandelingen.

Schimmels op harde kazen verspreiden zich zelden buiten het oppervlak, dus je kunt het redden door minstens een centimeter van het gedeelte met schimmel af te knippen.

Wat betreft schimmel die wordt aangetroffen op zachte kazen zoals kwark, roomkaas en ricotta, evenals kazen die zijn versnipperd of gesneden, is het beter om het weg te gooien. Besmetting verspreidt zich hier sneller en sommigen kunnen zelfs gevaarlijke bacteriën oplopen, zoals E. Coli en salmonella.

Hoe weet u of uw kaas bedorven is

Hier zijn manieren om u te helpen bepalen of een kaas al slecht is geworden:

 • Vervaldatum Ja, we kunnen kaas eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar het is niet aan te raden.
 • Uiterlijk Het is gemakkelijker om schimmel in de kaas te zien groeien. De meeste beginnen met een wit stukje schimmel, maar bij blauwe kazen worden de blauwe aderen grijs.
 • Geur – Deze is moeilijker te identificeren, omdat kaas is gemaakt van melkgestremde melk, waardoor het al scherp ruikt.
 • Oppervlaktekwaliteit – Harde kazen die zacht werden; hele kazen die gescheiden zijn; kaas begint olie af te geven; of stevige kaas die vloeibaar wordt – dit zijn slechts enkele van de vele tekenen die je moet beoordelen als het gaat om de textuur om te zien of de kaas slecht is geworden.

Houd er ook rekening mee dat harde en zachte kazen verschillende kenmerken kunnen hebben als ze vers zijn. Je moet dat in gedachten houden, dus je zult niet denken dat een zachte kaas die aanvankelijk zacht was, slecht is geworden vanwege zijn textuur.

Correct omgaan met kazen

Hoewel bepaalde schimmels in kaas gegeten kunnen worden, kunnen we dat niet allemaal. Hier zijn een paar ideeën om u te helpen bij het bewaren en voorkomen van schimmelvorming in uw kaas:

 • Let bij het kiezen van kazen met een zichtbare verpakking op een gladde textuur. Deze zijn vrij van verharde of gele vlekken, spleten of schimmelgroei.
 • Eet de kaas zodra de verpakking open is.
 • Ken de houdbaarheid van de verschillende soorten kazen wanneer ze in de koelkast worden bewaard.
 • Ongeopende harde kazen zijn 2-4 maanden houdbaar, geopende kazen 3-6 weken, ongeopende halfharde kazen 1-2 maanden en geopende kazen 3-6 weken.

 • Label uw kazen met het type en de datum waarop u ze hebt gekocht, zodat u gemakkelijk kunt bijhouden hoe lang u ze kunt bewaren.
 • Bewaar kaas na elk gebruik in de koelkast op 40℉ of lager om het vers te houden.
 • Bewaar het in de groentelade of onderste plank van de koelkast; de temperatuur daar is constant. Hier is ook een nuttig artikel over het voorkomen van schimmel in de koelkast.
 • Om vocht buiten te houden, bewaart u het in een goed gesloten container of wikkelt u het in plasticfolie of perkamentpapier.
 • Harde kazen met schimmelplekken moeten worden bijgesneden om verspreiding te voorkomen.
 • Als u met veel schimmels te maken krijgt of behoorlijk gevoelig bent voor schimmels, lees dan en maak uzelf vertrouwd met persoonlijke beschermingsmiddelen, aangezien dit in deze situatie nuttig kan zijn.

  Conclusie

  Kortom, waarom schimmelt kaas? Het is om verschillende redenen.

  Sommige zijn opzettelijk met schimmel gekweekt, terwijl andere overmatig zijn blootgesteld aan gebieden waar schimmel groeit.

  Kazen met schimmels zijn niet per se slecht, zoals harde kazen waarvan je de schimmel kunt verwijderen en toch kunt eten. Het is echter beter om voorzichtig te werk te gaan met vormkaas, aangezien uw gezondheid van het grootste belang is.